Gastroezofaginio Refliukso Ligos (GERL) Klinikinių Simptomų Priklausomybė Nuo Maitinimosi Dažnio, Tipo, Socialinės Padėties Bei Gyvenimo Būdo
Zavickas, Emilis |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo autorius: Emilis Zavickas. „Gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) klinikinių simptomų priklausomybė nuo maitinimosi dažnio, tipo, socialinės padėties bei gyvenimo būdo“. Magistro darbo vadovė: prof. J. Kondrackienė. Lietuvos Sveikatos Mokslų Universitetas, Medicinos akademija, Medicinos fakultetas, Gastroenterologijos klinika. Kaunas 2020 metai. Darbo tikslas: Nustatyti gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) simptomų paplitimo priklausomybę nuo maitinimosi dažnio, tipo, socialinės padėties bei gyvenimo būdo. Darbo uždaviniai: 1) Nustatyti GERL simptomus patiriančių žmonių dalį bendrojoje populiacijoje. 2) Įvertinti tiriamųjų mitybos įpročius, užkandžiavimo dažnį, maisto racioną. 3) Palyginti GERL simptomų pasireiškimą tarp įvairių socialinių grupių. 4) Palyginti GERL simptomų pasireiškimą tarp įvairių mitybos grupių. 5) Nustatyti, ar gyvenamosios vietos pakeitimas (emigracija) yra susijęs su GERL simptomų padažnėjimu. Tyrimo metodas: Duomenų statistinio ryšio ieškojome taikydami dvinarės bei daugianarės logistinės regresijos modelį. Tyrimo dalyviai: Apklausą užpildyti kviečiantis įrašas buvo pasidalintas „Facebook“ platformoje, o apklausą viso užpildė 318 bendrosios populiacijos respondentų. Tyrimo rezultatai: Amžius (<30/>40 metų), rūkymas ir patiriamas stresas (dažniau nei kartą per 2 savaites) tiesiogiai koreliuoja su rėmens ir regurgitacijos skrandžio turiniu dažniu (p<0,05), NVNU vartojimas dažniau nei kartą per savaitę ir mažas fizinis aktyvumas (<2 val. per savaitę) tiesiogiai koreliuoja tik su rėmens dažniu (p<0,05), o pusryčių nevalgymas ir retas rūgščių vaisių valgymas tiesiogiai koreliuoja su regurgitacija skrandžio turiniu (p<0,05). Išvados: 1) Iš visų užpildžiusių internetinę apklausą, 18,9% (60) žmonių teigė patiriantys rėmens graužimą bent kartą per savaitę, o regurgitaciją skrandžio turiniu patiria 10,4% (33). 2) Pritaikius logistinės regresinės analizės metodą nustatyta, jog amžius (<30/>40 metų), rūkymas ir patiriamas stresas (dažniau nei kartą per 2 savaites) tiesiogiai koreliuoja su rėmens ir regurgitacijos skrandžio turiniu dažniu (p<0,05), NVNU vartojimas dažniau nei kartą per savaitę ir mažas fizinis aktyvumas (<2 val. per savaitę) tiesiogiai koreliuoja tik su rėmens dažniu (p<0,05), o pusryčių nevalgymas ir retas rūgščių vaisių valgymas tiesiogiai koreliuoja su regurgitacija skrandžio turiniu (p<0,05). 3) Studentai statistiškai reikšmingai dažniau patiria šiuos simptomus vieną kartą per savaitę (p<0,05), o dirbantys – statistiškai reikšmingai rečiau (p<0,05). 4) Mitybos grupės neturi įtakos GERL simptomų pasireiškimo dažniui. 5) Statistiškai reikšmingo ryšio tarp emigranto statuso ir GERL simptomų pasireiškimo dažnio nerasta. Rekomendacijos: Pacientams, kenčiantiems nuo GERL simptomų derėtų: 1) Rekomenduoti mesti rūkyti. 2) Vengti stresinių situacijų. 3) Būti fiziškai aktyviais daugiau nei 2 valandas per savaitę. 4) Nepraleisti pusryčių. 5) Valgyti rūgščius vaisius. 6) Esant galimybei, išvengti NVNU vartojimo ir/ar juos pakeisti kitais medikamentais (pvz. Paracetamol).
Emilis Zavickas. „Relationship between meal frequency, diet, social status, lifestyle and Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) clinical symptoms in adults“. Supervisor of master thesis: prof. J. Kondrackienė. Lithuanian University of Health Sciences, Academy of Medicine, Faculty of Medicine, Department of gastroenterology. Kaunas, 2020. Study goal: To check for statistically significant relationships between meal frequency, diet, social status, lifestyle and the frequency of Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) clinical symptoms in adults. Study tasks: 1) To establish the percentage of people suffering from GERD symptoms in the general populace. 2) To evaluate the participants’ dietary habits, frequency of meals and snacks. 3) To compare the frequency of GERD symptoms between various social groups. 4) To compare the frequency of GERD symptoms between various diets. 5) To figure out whether there is a correlation between emigration and increased GERD symptom frequency. Methodology: Multinomial and binominal logistic regressions were used in order to establish a correlation between the regressors and GERD symptoms. Participants of the study: The survey was shared on “Facebook” and 318 members of the general population filled it out. Results: Age (<30/>40 years), smoking and stress (at least once every two weeks) directly correlate with heartburn and regurgitation of stomach contents (p<0.05). NSAID use at least once a week and low physical activity (under 2 hours per week) directly correlate with heartburn (p<0.05), while skipping breakfast and low consumption of acidic fruit directly correlate with regurgitation of stomach contents (p<0.05). Conclusions: 1) Out of all the people, who filled out the survey, 18.9% (60) claimed to feel heartburn at least once a week and 10.4% (33) stated to have regurgitation of stomach contents at least once a week. 2) With the use of logistic regressive analysis, we have concluded that age (<30/>40 years), smoking and stress (at least once every two weeks) directly correlate with heartburn and regurgitation of stomach contents (p<0.05). NSAID use at least once a week and low physical activity (under 2 hours per week) directly correlate with heartburn (p<0.05), while skipping breakfast and low consumption of acidic fruit directly correlate with regurgitation of stomach contents (p<0.05). 3) Students are statistically significantly more likely to have GERD symptoms once a week (p<0.05), while currently employed participants are less likely to have the same symptoms (p<0.05). 4) It seems that mainstream diets have no correlation with the frequency of GERD symptoms. 5) We have established no statistically significant relationship between the frequency of GERD symptoms and emigration. Recommendations: It is advised for patients suffering from GERD symptoms to: 1) Quit smoking. 2) Avoid stressful situations. 3) Be physically active more than 2 hours per week. 4) Do not skip breakfast. 5) To increase the consumption of acidic fruits. 6) When possible, avoid the usage of NSAIDs and/or to replace them with an alternative treatment (for example, Paracetamol).