Karvių melžimo rodiklių įtaka pieno sudėčiai ir kokybei
Marčiulynaitė, Daiva |
Tušas, Saulius |
Sekmokienė, Dalia | |
Pieninė galvijininkystės produkcija Lietuvoje, kaip ir kitose ES šalyse, užima svarbią vietą žemės ūkyje. Iš pieninės galvijininkystės gaunamas biologiškai labai vertingas maisto produktas – pienas. Melžimo rodiklių pienininkystės ūkyje įvertinimas atliekamas pagal šias savybes: primelžiamo pieno kiekį (kg), melžimo trukmę (min), melžimo greitį (kg/min). Šie rodikliai yra naudinga ir svarbi informacija apie melžimo eigą ir karvių tešmens sveikatingumą. Didėjant pieno atleidimo greičiui mažėja melžimo trukmė. Melžimo savybės turi įtakos ūkių pelningumui. Nuo pieno tekėjimo priklauso spenio sfinkterio funkcijos. Šis rodiklis lemia susirgimo mastitu riziką pirmaveršėms ir vyresnėms karvėms. Jei melžimo greitis gana didelis, sutrumpėja darbo laikas, taigi sumažėja melžimo kaina, elektros energijos ir melžimo įrangos išlaidos. Tačiau pernelyg greitas melžimas pavojingas tešmens būklei, o dėl lėto melžimo tešmuo ir speniai ilgiau dirginami, todėl greičiau pažeidžiami. Karvių selekcija pagal produktyvumą, taip pat pagal pieno tekėjimą yra būtina, siekiant visos bandos optimalios melžimo trukmės. Somatinių ląstelių skaičiui piene turi didelę įtaką karvės amžius ir laktacijos stadija. Išvystytos pienininkystės šalyse, norint gauti geros kokybės pieną, ypatingas dėmesys skiriamas karvių amžiui. Dėl intensyvios gyvulių eksploatacijos ir didelio pieno produktyvumo vyresnės karvės kečiamos jaunomis. Europos Sąjungoje ir kitose išsivysčiusiose pieninės galvijininkystės šalyse vykdoma karvių selekcija ir genetinis vertinimas pagal melžimo savybes. Šie rodikliai yra naudinga ir svarbi informacija apie melžimo eigą. Darbo tikslas - ištirti karvių melžimo rodiklių įtaką pieno sudėčiai ir kokybei. Darbo uždaviniai: 1. Išanalizuoti skirtingų laktacijų karvių melžimo savybes. 2. Įvertinti karvių melžimo savybių įtaka karvių pieno kiekiui bei sudėčiai. 3. Ištirti karvių melžimo savybių įtaką somatinių ląstelių skaičiui piene. 4. Palyginti skirtingų veislių karvių somatinių ląstelių kitimą priklausimai nuo melžimo savybių. Išvados: 1. Išnagrinėjus skirtingų laktacijų karvių melžimo savybes nustatyta, kad III ir vyresnių laktacijų karvių melžimo trukmė buvo 2,08 min ilgesnė lyginant su I laktacijos karvėmis, o I laktacijos karvių vidutinis pieno srautas buvo 0,27 kg/min didesnis lyginant su II laktacijos karvėmis. 2. Karvių kurių melžimo trukmė virš 8 min primelžto pieno kiekis buvo 9,23 kg didesnis lyginant su karvėmis, kurių melžimo trukmė iki 4 min. Pieno riebalų proc. buvo didžiausias karvių, kurių melžimo trukmė nuo 4 – 6 min, o pieno baltymų proc. buvo didžiausias karvių, kurių melžimo trukmė iki 4 min. 3. Ištyrus karvių melžimo savybių įtaką somatinių ląstelių skaičiui, nustatyta, kad karvių kurių melžimo trukme nuo 6 – 8 min somatinių ląstelių skaičius piene, buvo 211,69 tūkst./ml mažesnis, lyginant su karvėmis, kurių melžimo trukmė virš 8 min. Karvių, kurių vidutinis pieno srautas buvo iki 2 kg/min, somatinių ląstelių skaičius piene buvo didesnis, lyginant su karvėmis, kurių vidutinis pieno srautas virš 2 kg/min. 4. Palyginus Lietuvos juodmargių ir Holšteinų veislių karvių somatinių ląstelių skaičiaus piene kitimą priklausomai nuo melžimo savybių, nustatyta kai vidutinis pieno srautas buvo iki 2 kg/min, Lietuvos juodmargių veislės karvių somatinių ląstelių skaičius buvo 256,07 tūkst./ml. mažesnis, lyginant su Holšteinų veislės karvėmis. Esant vidutiniam pieno srautui virš 2 kg/min, Lietuvos juodmargių veislės karvių somatinių ląstelių skaičius buvo 32,75 tūkst./ml. didesnis, lyginant su Holšteinų veislės karvių piene ištirtų somatinių ląstelių skaičiumi.
Research work was carried out in 2010 - 2012, in the Department of Animal Husbandry of Academy of Veterinary of Lithuanian University of Health, and in the X Agricultural Company. 104 Lithuanian black and white cows and 49 Holstein cows were examined. Milking characteristics, milk yield, and milk composition parameters were analyzed during the examination. The parameters of different Lithuanian black and white cows and Holstein cows milking characteristics, milk yield, and milk composition were compared. Data were grouped according to the milk yield, average milk flow, milk flow peak, and the number of lactations. Milking traits in the X agricultural company are measured by DeLaval company’s electronic dairy meters that are installed in the milking cow sites. Incoming data is processed by DeLaval ALPRO ™ Windows program. The data used (milk yield in kg, average milk flow in kg/min, peak milk flow in kg/min, milking time in min, and the number of lactations). Milk composition data were obtained from the public company “Dairy Research”. To assess each characteristic the arithmetic averages and their errors were calculated to make data analysis by using Microsoft Office Excel program. The aim is to examine the influence of cow milking characteristics on milk composition and quality. The goals are to analyze the different lactation characteristics of cow milking, to evaluate the influence of cow milking characteristics on the cow milk yield and composition, to investigate the influence of cow milking characteristics on somatic cell count in milk, and to compare changes in somatic cells of the different breeds of cows depending on the milking characteristics. The study findings – analysis of different lactation characteristics of cow milking showed that the III and older lactations of cow milking time was 2.08 minutes longer than the I lactation of cows, and the average milk flow of the I lactation was 0.27 kg/min higher compared to the II lactation of cows. The milk yield of cows with milking time over 8 min was 9.23 kg higher compared with cows with milking time to 4 minutes. Milk fat percent was highest in cows with milking time from 4-6 minutes, and milk protein percent was highest in cows with milking time to 4 minutes. Examination of the influence of cow milking characteristics on somatic cell count showed that cows with a milking time of 6-8 minutes the somatic cell count in milk was 211.69 thousand/ml lower compared with cows with milking time over 8 minutes. Cows with average milk flow up to 2 kg/min the somatic cell count in milk was higher compared with cows with average milk flow over 2 kg/min. The comparison of changes in somatic cell count in milk of Lithuanian black and white and Holstein cows depending on the milking characteristics showed that when the average milk flow was up to 2 kg/min, the somatic cell count of Lithuanian black and white cows was 256.07 thousand/ml lower compared with Holstein cows. With the average milk flow more than 2 kg/min, the somatic cell count of Lithuanian black and white cows was 32.75 thousand/ml higher compared to the somatic cell count of Holstein cows.