Kauno miesto visavalgių ir alternatyvios mitybos šalininkų žinios apie mitybos įpročių sąsajas su burnos sveikata
Kiežaitė, Rugilė |
Recenzentas / Reviewer |
Problemos aktualumas ir darbo tikslas. Visavalgė mityba yra labiausiai paplitusi mitybos praktika visame pasaulyje, kurioje dažnai dominuoja kaloringas, daug sočiųjų riebalų rūgščių ir cukraus turintis maistas, kuris padidina ne tik lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, bet ir burnos ligų riziką. Priešingai, alternatyvi mityba, tokia kaip vegetarizmas ar veganizmas, kurioje dominuoja mažiau cukraus, daugiau skaidulų, organizmui palankesnis omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis, gali sumažinti lėtinių uždegimų, kurie yra susiję su įvairiomis organų pažaidomis, riziką. Visgi alternatyvi mityba yra dažnai susijusi su dažnesniais nekarioziniais pažeidimais burnoje, todėl tiek visavalgiams, tiek alternatyvios mitybos šalininkams yra labai svarbu tinkamas informuotumas apie mitybos ir burnos sveikatos sąsajas. Šio darbo tikslas – įvertinti Kauno miesto visavalgių ir alternatyvios mitybos šalininkų žinias apie mitybos įpročių sąsajas su burnos sveikata. Medžiaga ir metodai. Tyrimui įgyvendinti buvo naudota darbo autorės sukurta anoniminė internetinė apklausa, kuri buvo patalpinta trijose socialinio tinklo ,,Facebook“ grupėse: ,,Augaliniai atradimai | NORI GALI“, ,,VEGANAI 2.0“ ir ,,STUDENTAI KAUNE! 2024/25”. Anketą sudarė 29 įvairaus tipo klausimai. Duomenų analizė buvo atlikta naudojant ,,IBM SPSS Statistics 20.0.2.0” statistinių duomenų analizės programą. Hipotezei apie dviejų požymių sąsajas patikrinti buvo taikytas χ2 nepriklausomumo (homogeniškumo) kriterijus, dviejų nepriklausomų imčių palyginimui buvo naudotas neparametrinis Mann-Whitney testas, o rezultatams interpretuoti buvo nurodoma Z reikšmė. Rezultatai laikyti statistiškai reikšmingais, kai p<0,05. Rezultatai. Beveik pusė visavalgių (49,2%) ir perpus mažiau alternatyvios mitybos šalininkų (25,5%) mano, jog neturi pakankamai žinių apie mitybos įpročių įtaką burnos sveikatai. Buvo pastebėta, kad alternatyvios mitybos šalininkai turi sveikesnius mitybos ir užkandžiavimo įpročius, bet nebuvo rastas statistiškai reikšmingas ryšys tarp mitybos įpročių ir geresnės burnos sveikatos. Tyrimo dalyviai dantis valosi taip, kaip ir yra rekomenduojama, bet tik mažiau nei pusė tiriamųjų (44,9%) kasdien naudoja tarpdančių valymo priemones. Šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis visų apklaustųjų (28,8%) pas burnos higienistą lankosi kartą per pusę metų. Didžioji dalis alternatyvios mitybos šalininkų (80%) ir 65,1% visavalgių savo dantų ir burnos būklę vertina gerai arba labai gerai. Išvados. Sąsajų tarp mitybos tipo ir burnos higienos įpročių bei burnos sveikatos problemų nebuvo nustatyta. Abiejų mitybų šalininkams trūksta žinių apie burnos higieną, jai naudojamas priemones ir mitybos įtaką burnos sveikatai.
Relevance and purpose of the paper. Omnivorous diets are the most common dietary practice
worldwide, often dominated by calorie-dense foods high in saturated fatty acids and sugars, which
increase the risk of chronic diseases such as cardiovascular disease, but also of oral diseases. Conversely,
alternative diets such as vegetarianism or veganism, which are dominated by a lower sugar, higher fibre
diet with a more favourable ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids, can reduce the risk of chronic
inflammation, which is associated with various organ damage. However, alternative diets are often
associated with a higher incidence of necrotizing lesions in the mouth, so adequate awareness of the links
between diet and oral health is important for both omnivores and alternative dieters. The aim of this study
was to assess the knowledge of omnivores and alternative dieters in Kaunas city about the association
between dietary habits and oral health.
Material and methods. The study was carried out using an anonymous online survey created by
the author and posted in three groups on the social media network "Facebook": "Augaliniai Atradimai |
NORI GALI", "VEGANAI 2.0" and "STUDENTAI KAUNE! 2024/25". The questionnaire consisted of
29 different types of questions. Data analysis was carried out using the statistical data analysis software
„IBM SPSS Statistics 20.0.2.0‟. The χ2 criterion for independence (homogeneity) was used to test the
hypothesis of a correlation between two attributes, the non-parametric Mann-Whitney test was used to
compare two independent samples and the Z value was used to interpret the results. Results were
considered statistically significant at p<0.05.
Results. Almost half of the omnivores (49.2%) and half as many of the alternative dieters (25.5%)
felt that they did not have enough knowledge about the impact of dietary habits on oral health. Alternative
dieters were found to have healthier eating and snacking habits, but no statistically significant association
was found between dietary habits and better oral health. The study participants brush their teeth as
recommended, but only less than half of the subjects (44.9%) use daily interdental cleaners. Slightly
more than a quarter of all respondents (28.8%) visit an oral hygienist once every six months. The majority
of alternative dieters (80%) and just over half of omnivores (65.1%) rate their dental and oral health as
good or very good.
Conclusions. No associations were found between diet type and oral hygiene habits and oral health
problems. Adherents of both diets lack knowledge about oral hygiene, the products and tools used for
oral hygiene and the impact of diet on oral health.