Vynuoginių sraigių panaudojimas ir histologinė analizė
Jonavičienė, Indrė |
Alionienė, Ingrida |
Stimbirys, Artūras | |
Vynuoginė sraigė yra didžiausia sausumos sraigė. Ji dar vadinama Helix pomatia (lotynų k.), mėnulio, kamuoline, burgundiškąja sraige. Priklauso moliuskų tipui, pilvakojų klasei, Styllomatophora būriui, Helicidae šeimai, Helix pomatia L. rūšiai. Į Lietuvą sraigės atvežtos XVI amžiuje dvarininkų ir vienuolių iš Prancūzijos. Prisitaikiusios prie mūsų šalies klimato sąlygų paplito soduose, parkuose. Per pastaruosius metus didėja Helicidae šeimos sraigių paklausa. Maistui, farmakologijoje, medicinoje naudojamos Helix pomatia, Helix lucurum, Helix aspersa maxima, Helix aspersa aspersa, Helix vulgaris, Helix cavata. Šios rūšys skiriasi dydžiu, kriauklės ir mėsos spalva, veisimosi biologija, augimo tempais. Vynuoginė sraigė laikoma viena brangiausių ir vertingiausių valgomųjų sraigių [3]. H. pomatia ir H. aspersa dar vadinamos Escargot (prancūzų k.). Jos yra prekybiniu požiūriu svarbiausios, atsižvelgiant į cheminę sudėtį ir maistinę vertę bei gausiausiai paplitusios gamtoje. Darbo tema yra aktuali, nes vis dažniau girdime apie vynuoginių sraigių rinkimą gamtoje bei auginimą fermose, jų naudą ir paklausą užsienio šalyse bei Lietuvoje, taip pat sraigienos įtaką žmogaus organizmui. Remiantis literatūros duomenimis, yra nemažai parašyta užsienio kalbomis mokslinių straipsnių apie atliktus vynuoginių sraigių cheminės sudėties, maistinės vertės, histologinius tyrimus bei jų auginimo technologijas. Tačiau straipsnių yra per mažai, daugumos seni tyrimų duomenys bei atlikimo data. Darbo tikslas – išanalizuoti vynuoginių sraigių sandarą ir įvertinti jų kojos histologinę struktūrą bei panaudojimą žmonių mityboje. Darbo uždaviniai: 1. Išanalizuoti H. pomatia maistinę vertę ir palyginti su kitos rūšies sraigiena, jautiena, kiauliena, paukštiena, žuvimi. 2. Įvertinti sraigių kojos histologinę struktūrą. Išvados: 1. Sraigių mėsoje yra 0,4 proc. riebalų, 14,2 proc. baltymų, 16,0 proc. angliavandenių, 1,4 proc. mineralinių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui, tačiau jų kiekiai palyginus su kitomis mėsos rūšimis yra maži. Tokią mėsą rekomenduojama valgyti besilaikantiems dietos bei turintiems sveikatos sutrikimų. 2. Palyginus H. pomatia maistinę vertę su kitos rūšies mėsa, joje daugiau mineralinių medžiagų, angliavandenių, tačiau mažiau baltymų, riebalų. 3. Alikus sraigių kojos miocitų skerspjūvio statistinę analizę, paaiškėjo, jog sraigių iš Utenos miocitų skerspjūvio vidurkis yra 0,059 μm, Kaišiadorių – 0,055 μm, Šiaulių – 0,052 μm, kurie nėra patikimi (p>0,05). Dėlto šių sraigių miocitų skerspjūvis nesiskiria.
From the commercial point of view Burgundy snails (Helix pomatia), considering their chemical composition, nutritional valuže and their prevalence in the nature, are thought to be one of the most expensive and valued edible snails. However, what concerns their nutritional value, Burgundy snails have little fat and in their meat there are more proteins, carbohydrates and minerals. The meat of Burgundy snails is used to prepare delicacies. Despite that from the commercial and alimentary point of view H. pomatia are in great demand, they also have a damnifying effect on economy. The aim of our research is to analyze the structure of Burgundy snails, to appreciate the histological structure of their pedal and to appreciate the usage of Helix pomatia in human nourishment. We have set the following objectives: to analyze the nutritional value of the snail meat and to compare it with beef, pork and chicken; to appreciate the histological structure of their pedal. Methods applied to the present research: the measurements of the smooth muscle of Burgundy snails were done on photos where the view of the histological specimen was magnified up to 400 times with the help of Gatewey 2000 computer using the UTHSCSA Image Tool Version 3.0 programme. Moreover, the cross – section of muscular cells was measured and statistical analysis was done. The following results were reached: in the meat of Burgundy snails 0.4 % of fat, 14.2 % proteins, 16.0 % carbohydrates and 1.4 % of minerals that are needed for the human organism were found. Notwithstanding, comparing with other kinds of meat, their quantities are low. The meet of Burgundy snails is recommended for those who are on a diet or for people with health problems. Comparing the nutritional value of H. pomatia with the nutritional value of other kinds of meat, in H. pomatia more minerals, carbohydrates, however, there are less proteins and fat. After the statistical analysis of the cross – section of muscular cells we found out that the average of the cross – section of the muscular cells of snails from Utena is 0.059 μm, Kaišiadorys – 0.055 μm, Šiauliai – 0.052 μm. The results, on the other hand, are not reliable (p > 0.05). This is why the cross-section of the muscular cells of these snails does not differ.