Aminorūgščių kokybinės ir kiekybinės sudėties įvairavimas dygiosios usnies (Cirsium vulgare) šaknyse vegetacijos laikotarpiu
Michailovaitė, Simona |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas: Identifikuoti aminorūgštis ir įvertinti jų kiekį dygiosios usnies šaknyse vegetacijos laikotarpiu, skirtingose žaliavos rinkimo vietose. Tyrimo objektas: Dygiosios usnies (Cirsium vulgare) šaknys. Tyrimo metodai: Dujų chromatografija – masių spektrometrija, atlikus junginių derivatizacija. Tyrimo uždaviniai: Parinkus tinkamiausią analizės metodą aminorūgščių kokybiniam ir kiekybiniam nustatymui, kiekybiškai ir kokybiškai įvertinti susidariusias po hidrolizės aminorūgštis, dygiosios usnies šaknyse vegetacijos laikotarpiu. Rezultatai ir išvados:
- Aminorūgščių analizei iš augalinės žaliavos dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodas yra tinkamas, tačiau pirmiausia aminorūgštis būtina derivatizuoti. Kaip tinkamiausias derivatizatorius yra MTBSTFA. Analizuojant aminorūgščių įvairavimą dygiosios usnies šaknyse vegetacijos laikotarpiu, jos buvo identifikuojamos kokybiškai ir tuomet kiekybiškai analizuojamos.
- Atlikus tyrimą, dygiosios usnies šaknyse nustatyta 14 hidrolizuotų aminorūgščių.
- Didžiausi aminorūgščių kiekiai lyginant vietoves buvo nustatyti – Akademijoje. O lyginant laikotarpius – rugpjūtį. Mažiausi aminorūgščių kiekiai lyginant vietoves buvo nustatyti – Ringauduose. O lyginant laikotarpius – gegužę.
Aim of study: To identify amino acids and evaluate their content in the roots of Bull thistle during the vegetation period, in different places of raw material collection. Object of research: The roots of the Bulls thistle (Cirsium vulgare). Test Methods: Gas chromatography - mass spectrometry after compounds derivatization. Objectives of the research: After choosing the most suitable analysis method for the qualitative and quantitative determination of amino acids, quantitatively and qualitatively evaluate the amino acids formed after hydrolysis in the roots of Bull thistle during the vegetation period. Results and conclusions:
- The gas chromatography - mass spectrometry method was determined to be suitable for the qualitative and quantitative analysis of amino acids extracted from plant raw materials, although prior derivatization of the amino acids was required. The most appropriate derivatizer was found to be MTBSTFA. During the vegetation period, the amino acids present in the roots of Bull thistle (Cirsium vulgare) were identified and analyzed both qualitatively and quantitatively.
- In total, 14 hydrolyzed amino acids were identified in the roots of Bull thistle.
- The highest levels of amino acids were observed in samples collected from the Akademija location, with the highest levels detected in August. Conversely, the lowest levels of amino acids were observed in samples collected from the Ringaudai location, with the lowest levels detected in May.