LSMU Slaugos studijų programos studentų požiūris ir žinios apie mitybą, siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų
Aleknaitė, Evelina |
Recenzentas / Reviewer |
Evelina Aleknaitė. LSMU Slaugos studijų programos studentų požiūris ir žinios apie mitybą, siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Bakalauro baigiamasis darbas. Darbo vadovė – Dr. Daiva Kriukelytė. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Medicinos akademija, Slaugos fakultetas, Slaugos klinika. Kaunas, 2025; 53 p. Tyrimo tikslas. Nustatyti LSMU Slaugos studijų programos studentų požiūrį ir žinias apie mitybą, siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Tyrimo uždaviniai. 1. Nustatyti LSMU Slaugos studijų programos studentų žinias apie mitybą, siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. 2. Nustatyti LSMU Slaugos studijų programos studentų požiūrį apie mitybą, siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. 3. Palyginti skirtingų kursų studentų žinias ir požiūrį apie mitybą, siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Tyrimo metodika. 2025 m. sausio – kovo mėnesiais atlikta anoniminė anketinė studentų apklausa internete. Anketa sudaryta remiantis šaltiniu Levran N, Levek N, Sher B, Mauda-Yitzak E, Gruber N, et. al. The Mediterranean Diet for Adolescents with Type 1 Diabetes: A Prospective Interventional Study. 2023, 15(21), 4577. Sudaryta anketa įkelta į Google Docs programą ir nuoroda į internetinę apklausą bei kvietimai dalyvauti tyrime buvo siunčiami į LSMU Slaugos studijos programos II-IV kurso studentų asmeninius ,,Outlook“ elektroninius paštus. Duomenys išanalizuoti ir susisteminti MS Excel ir IBM SPSS Statistics 29.0.2.0 programomis. Tyrimo dalyviai. Tyrime dalyvavo 136 LSMU II-IV kurso Slaugos studijų programos studentai. Didžioji dalis apklaustųjų buvo moterys (99,3 proc.) Tyrimo išvados. 1. Nustatyta, kad didžioji dalis LSMU Slaugos studijų programos II-IV kurso studentų žino, kokias ligas gali sukelti netinkama mityba. Taip pat studentai itin gerai žino ,,blogojo cholesterolio“ reikšmę, taip pat žinojo, koks rekomenduojamas paros druskos kiekis, kokios mėsos derėtų atsisakyti ir kokius riebalus reikėtų rinktis, siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Remiantis tyrimo duomenimis galima teigti, kad studentams pritrūko žinių apie rekomenduojamą maisto produktų porcijų skaičių, remiantis Viduržemio jūros dieta. 2. Nustačius ir išanalizavus Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Slaugos studijų programos II-IV kurso studentų požiūrį galima teigti, kad sveikos mitybos nesilaikymą lemia dvi svarbiausios priežastys – laiko stoka ir motyvacijos keisti mitybos įpročius trūkumas. Taip pat dauguma respondentų mano, kad visuomenės švietimas ir studijų metu gaunama informacija apie sveiką mitybą nėra pakankama. Daugumos studentų nuomone, sveikos mitybos laikymasis, įtraukiant Viduržemio jūros dietos principus, padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. 3. Palyginus skirtingų kursų LSMU Slaugos studijų programos studentų žinias ir požiūrį į mitybą, siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, buvo nustatyta, kad II kurso studentai mažiau žinojo apie maisto grupes, svarbias sveikai mitybai palaikyti, nei IV kurso studentai. Taip pat su Viduržemio jūros dieta labiausiai susipažinę ketvirto kurso kurso studentai lyginant su žemesniais kursais. Tačiau palyginus skirtingų kursų studentų požiūrį, reikšmingų skirtumų nustatyta nebuvo, kadangi visų kursų nuomonė apie sveikos mitybos nesilaikymo priežastis bei sveikos mitybos naudą sutampa.
Evelina Aleknaite. University nursing students approach and knowledge about nutrition in order to prevent cardiovascular diseases. Bachelor‘s thesis. Supervisor – dr. Daiva Kriukelytė. Lithuanian University of Health Sciences, Medical Academy, Faculty of Nursing, Nursing clinic. Kaunas, 2025; 53 p. Research aim: To determine the approach and knowledge of LSMU nursing students about nutrition in order to prevent cardiovascular diseases. Research objectives: 1. To determine the knowledge of LSMU nursing students about nutrition in order to prevent cardiovascular diseases. 2. To determine the approach of LSMU nursing students about nutrition in order to prevent cardiovascular diseases. 3. To compare students from different courses the approach and knowledge about nutrition in order to prevent cardiovascular diseases. Research methodology: An anonymous online questionnaire survey of students was conducted 2025 between January - March. The questionnaire was created according to the source: Levran N, Levek N, Sher B, Mauda-Yitzak E, Gruber N, et. al. The Mediterranean Diet for Adolescents with Type 1 Diabetes: A Prospective Interventional Study. 2023, 15(21), 4577. The questionnaire was placed in the Google Docs program. Link to the online survey and invitations to participate in the survey were sent to the personal LSMU nursing students e-mails. Conclusions: 1. It was established that the majority of II-IV year students of the Nursing study program of the Lithuanian University of Health Sciences know which diseases can be caused by malnutrition. Also, the students know very well the meaning of ,,bad cholesterol“ and they also know the recommended daily amount of salt, which meat should be avoided, and which fats should be chosen in order to avoid cardiovascular diseases. According to the research data, it can be said that the students lacked knowledge about the recommended number of food portions based on the Mediterranean diet. 2. After determining and analyzing the attitude of II-IV year students of the Nursing study program of the Lithuanian University of Health Sciences, it can be said that non-compliance with a healthy diet is determined by two most important reasons - lack of time and motivation to change eating habits. Also, most of the respondents believe that the information about healthy nutrition received during public education and studies is not enough. According to most students, following a healthy diet that includes the principles of the Mediterranean diet helps prevent cardiovascular disease. 3. After comparing the knowledge and attitudes of II-IV year students of the Nursing study program of the Lithuanian University of Health Sciences in various courses, in order to prevent cardiovascular diseases, it was found that second-year students knew less about the food group important for maintaining a healthy diet than fourth-year students. Also, fourth-year students are more familiar with the Mediterranean diet than lower-year students. However, when comparing the attitudes of the students of the courses, no significant differences were found, since the reasons for not following a healthy diet and the benefits of a healthy diet are the same for all the courses.