Ekologiškų ir tradiciškai užaugintų kanapių, linų sėmenų, miežių, žirnių ir ryžių kokybės bei saugos aspektai
Ruginytė, Gabrielė |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: nustatyti biogeninių aminų kiekį ekologinėmis ir tradicinėmis sąlygomis užaugintuose augaliniuose produktuose: kanapių sėklose, linų sėmenyse, ryžiuose, žirniuose ir miežiuose bei įvertinti jų sąsajas su juslinėmis tirtų produktų savybėmis bei gamybos technologija. Mažiausias suminis biogeninių aminų kiekis yra tradiciniu būdu užaugintuose ryžiuose (15,07 mg/kg), didžiausias – ekologiškų miežių kruopose (1038,77 mg/kg). Jusliškai priimtiniausios įvertintos ekologinėmis sąlygomis užaugintos kanapių sėklos (44 mm), o mažiausiai priimtinos -ekologiškos linų sėmenys (8 mm). Taikant vienfaktorinės dispersinės analizės (One-Way ANOVA) metodą, nustatyta, kad ekologinės ir tradicinės auginimo sąlygos tirtų produktų juslinėms savybėms bei BA kiekiui mėginiuose įtakos neturi. Taip pat nustatyti skirtingi priklausomybės ryšiai tarp biogeninių aminų ir juslinių savybių: tekstūros savybei kietumui patikimos įtakos turi putrescinas ir kadaverinas (r = 0,8); silpni ryšiai nustatyti tarp 2-feniletilamino ir kartumo (r = 0,1), spermidino, histamino ir bendro kvapo intensyvumo (r = 0,1), putrescino, suminio BA kiekio ir saldumo (r = 0,1), histamino ir bendro kvapo intensyvumo (r = 0,1), histamino, spermidino ir nebūdingo kvapo (r = 0,1) bei tarp 2-feniletilamino, putrescino, histamino, spermino, suminio BA kiekio ir bendro priimtinumo (r =0,1); tarp spermidino ir kartumo, 2-feniletilamino, histamino ir saldumo bei suminio BA kiekio ir bendro kvapo intensyvumo koreliaciniai ryšiai nenustatyti.
Objective: to determine the amount of biogenic amines in plant products produced in organic and traditional conditions: hempseed, linseed, rice, peas and barley, as well as to assess their correlations with sensory properties of analysed products and manufacturing conditions (organic and traditional). The lowest total amount of biogenic amines was found in traditionally produced rice (15.07 mg/kg), the highest - in organically produced barley (1038.77 mg/kg). In terms of overall acceptability, organically produced hempseed (44 mm) were the most acceptable, while acceptability of organically produced linseed (8 mm) was the lowest. One-Way ANOVA analysis showed, that production method (organically and/or traditionally) had no significant effect on sensory properties of tested products, and the content of biogenic amines. In addition, a correlation between biogenic amines and sensory properties was found: textural properties (hardness) were influenced by putrescine and cadaverine (r = 0.8); a weak correlation between 2-phenylethylamine and bitterness was found (r = 0.1), a weak correlation between spermidine, histamine and the general intensity of smell (r = 0.1) was found, a weak correlation between putrescine, total amount of biogenic amines and sweetness (r = 0.1) was found, a weak correlation between histamine and the general intensity of smell (r = 0.1) was established, a weak correlation between histamine, spermidine and an uncharacteristic smell (r = 0.1) was found, as well as, correlation between 2-phenylethylamine, putrescine, histamine, spermidine, total amount of biogenic amines and overall acceptability (r = 0.1) was established; no correlation was found between spermidine and bitterness, 2-phenylethylamine, histamine and sweetness, as well as between the total biogenic amines amount and the general intensity of smell.