Options
Sergančiųjų 1 tipo cukriniu diabetu vitamino D koncentracijos kraujyje sąsajos su lėtinėmis ligos komplikacijomis bei glikemijos kontrole
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas. Įvertinti sergančiųjų 1 tipo cukriniu diabetu (CD) vitamino D koncentraciją kraujyje ir sąsajas su lėtinėmis ligos komplikacijomis bei glikemijos kontrole. Tyrimo uždaviniai. Sergantiesiems 1 tipo CD nustatyti vitamino D koncentraciją kraujyje, įvertinti glikemijos kontrolę su lėtinėmis šios ligos komplikacijomis ir be jų, bei nustatyti ryšį tarp vitamino D koncentracijos kraujyje, lėtinių ligos komplikacijų ir glikemijos kontrolės. Tyrimo metodika. Tyrime dalyvavo 143 sergantieji 1 tipo CD. Atlikti antropometriniai matavimai, ištirta albuminurija paros šlapime, paimtas kraujas biocheminių tyrimų (kreatinino, albumino, vitamino D) ištyrimui, įvertinta glikemijos kontrolė glikozilintu hemoglobinu (HbA1c). Patikslintos CD komplikacijos. Tiriamieji užpildė klausimynus apie CD ir diabetinę neuropatiją. Rezultatai. Sergančiųjų 1 tipo CD vidutinė vitamino D koncentracija kraujyje – 36,62pmol/l. Vitamino D deficitas (VDD) nustatytas 25,2 proc. pacientų. Ryšio tarp tiriamųjų amžiaus, lyties, CD trukmės, kūno masės indekso, HbA1c, diabetinės retinopatijos ir vitamino D neradome. Esant VDD, nustatyta padidėjusi išsivystymo rizika diabetinės polineuropatijos (ŠS=3,14; 95proc. PI 1,09–9,04; p=0,034), nefropatijos (ŠS=3,43; 95proc. PI 1,47–7,96; p=0,004), daugybinių ligos komplikacijų (ŠS=7,58; 95proc. PI 1,87–30,67; p=0,005). 88 proc. tiriamųjų nustatyta nepakankama glikemijos kontrolė (HbA1c >7 proc.), reikšmingų sąsajų tarp glikemijos kontrolės ir diabetinių komplikacijų neradome. Išvados. Visiems tirtiems sergantiems pirmo tipo cukriniu diabetu nustatytas nepakankamas vitamino D kiekis, 25,2 proc. tirtųjų turėjo vitamino D deficitą. Tik 12 proc. tiriamųjų nustatyta gera glikemijos kontrolė. Reikšmingo skirtumo tarp pacientų su lėtinėmis diabeto komplikacijomis ir be jų, vertinant glikemijos kontrolę, nenustatyta. Tiriamiesiems, kurių vitamino D koncentracija kraujyje buvo <25 pmol/l, rizika išsivystyti diabetinei polineuropatijai padidėja 3,1 karto, diabetinės nefropatijos išsivystymo rizika padidėja 3,4 karto, daugybinių lėtinių ligos komplikacijų išsivystymo rizika padidėja 7,6 karto, palyginus su tais, kurių vitamino D koncentracija kraujyje buvo ≥25 pmol/l. Reikšmingų sąsajų tarp vitamino D koncentracijos kraujyje ir glikemijos kontrolės nenustatyta. Praktinės rekomendacijos Visiems sergantiesiems 1 tipo CD rekomenduojama ištirti vitamino D koncentraciją kraujo serume, o esant nepakankamam jo kiekiui, papildomai skirti vitamino D preparatų siekiant atitolinti lėtines ligos komplikacijas.
The aim of the research. To determine vitamin D levels in the blood in patients with type 1 diabetes and to evaluate the associations of vitamin D with microvascular complications and glycemic control. The tasks of the research. To determine vitamin D levels in the blood in type 1 diabetic patients, to evaluate glycemic control in patients with and without chronic diabetes complications, and to evaluate the associations of vitamin D with microvascular complications and glycemic control. Methodology of the research. The study enrolled 143 patients with type 1 diabetes. All subjects carried out anthropometric measurements. Urinary albumin excretion, blood test (creatinine, albumin, vitamin D) and glycosylated hemoglobin (HbA1c) were evaluated, all complications of diabetes were revised. Patients were asked to complete questionnaires about diabetes and diabetic neuropathy. Results. In patients with type 1 diabetes average vitamin D level was 36.6 pmol/l. Vitamin D deficiency was found in 25.2% patients with type 1 diabetes. Age, sex, duration of disease, body mass index (BMI), HbA1c, diabetic retinopathy – were no different comparing with vitamin D levels. Vitamin D deficiency was associated with diabetic polyneuropathy (OR=3.14; 95% CI 1.09–9.04, p=0.034), diabetic nephropathy (OR=3.43; 95% CI 1.47–7.96, p=0.004) and multiple diabetes complications (OR=7.58; 95%, CI 1.87–30.63, p=0.005). We found poor glycemic control in 88% diabetic patients. There were no statistically significant differences between HbA1c and diabetes complications. Conclusion. Vitamin D insufficiency was found for all type 1 diabetic patients, 25.2 % of patients had vitamin D deficiency. Good glycemic control was found for only 12% of patients. There was no statistically significant difference between HbA1c and diabetes complications. The risk of developing diabetic polyneuropathy increases 3.1 times, diabetic nephropathy – 3.4 times, multiple complications – 7.6 times for the patients with vitamin D deficiency (<25 pmol/l) comparing with those who have higher vitamin D concentration(≥25 pmol/l). No significant difference was found between vitamin D level and glycemic control. Practical recommendations. It is recommended to investigate vitamin D level for all type 1 diabetic patients and to give vitamin D analogues if it is insufficient in order to stave off chronic diabetes complications.