Options
Citrusų (Citrus L.) genties augalų vaisių fenolinių junginių ir antioksidacinio aktyvumo nustatymas
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo objektas ir metodai: Lietuvoje parduodamų citrusinių vaisių žievelės ir sultys. Citrusų fenolinių junginių kokybinė ir kiekybinė sudėtis nustatyta ESC metodu, kurių tapatumas patvirtintas taikant ESC-MS metodą. Bendras fenolinių junginių kiekis įvertintas Folin-Ciocalteu metodu, bendras flavonoidų kiekis įvertintas atliekant reakciją su AlCl3. Antioksidantinis aktyvumas nustatytas DPPH spektrofotometriniu metodu. Darbo tikslas: Nustatyti ir įvertinti fenolinių junginių kiekybinės ir kokybinės sudėties bei antioksidantinio aktyvumo įvairavimą Lietuvoje parduodamų Citrus L. genties augalų vaisių žievelėse ir sultyse. Darbo uždaviniai: Efektyviosios skysčių chromatografijos metodu įvertinti flavonoidų kokybinę ir kiekybinę sudėtį skirtingų Citrus L. genties augalų vaisių žievelių ir sulčių mėginiuose; įvertinti bendrą fenolinių junginių ir flavonoidų kiekio įvairavimą skirtingų Citrus L. genties augalų vaisių žievelių ir sulčių mėginiuose, spektrofotometriniu metodu; nustatyti Citrus L. genties augalų vaisių žievelių ir sulčių metanolinių ekstraktų antioksidacinį aktyvumą, taikant spektrofotometrinį DPPH metodą; Rezultatai: ESC metodu nustatyti bei ESC-MS metodu patvirtinti Citrus L. genties vaisių žievelėse ir sultyse šie fenoliniai junginiai: naringinas ir izonaringinas, kurių didžiausiasi kiekiai įvertinti geltonvaisės veislės tikrojo greipfruto “Jaffa sweetie” žievelėje ir sultyse. Didžiausias naringino kiekis nustatytas tikrojo greipfruto “Jaffa sweetie” žievelėse ir sultyse buvo 778,40±38,92 µg/ml ir 210,602±8,85 µg/ml, atitinkamai (p>0,05), bei didžiausias izonaringino kiekis nustatytas 123,70±6,06 µg/ml ir 49,584±1,69 µg/ml, atitinkamai žievelėse ir sultyse (p>0,05). Didžiausias bendras fenolinių junginių kiekis nustatytas tikrojo greipfruto “Star Ruby” veislės vaisiaus žievelių ir sulčių ekstraktuose, kurie buvo 8,18±0,27 mg GAE/g ir 7,59±0,23 mg GAE/g, atitinkamai (p>0,05). Didžiausias bendras flavonoidų kiekis, nustatytas žaliosios citrinos “Mexican” žievelėse 2,63±0,08 mg RE/g (p>0,05) bei tikrojo mandarino “Celemenrubi” sultyse 2,81±0,09mg RE/g (p>0,05). Nustačius Citrus L. genties vaisių žievelių ir sulčių antioksidantinį aktyvumą DPPH metodu, didžiausias antioksidantinis aktyvumas įvertintas tikrojo greipfruto “Star Ruby” žievelių (2608,11±114,76 μg/ml) ir tikrojo mandarino sulčių (479,02±0,21 µg/ml) ekstraktuose (p>0,05).
Object and methods: Peels and juices of citrus fruits which are sold in Lithuania. The qualitative and quantitative composition of phenolic compounds were determined by HPLC method, which has been confirmed by using HPLC-MS method. The total phenolic compounds of citrus peels and juices were evaluated using the Folin-Ciocalteu method; the total amount of flavonoids were evaluated by reaction with AlCl3. Antioxidant activity was determined by DPPH spectrophotometric method. The aim: To determine and assess a variety of quantitative and qualitative composition of phenolic compounds and antioxidant activity in Citrus L. genus fruits peels and juices of plants sold in Lithuania. Objectives: To evaluated the qualitative and quantitative composition of flavonoids in different samples of Citrus L. genus fruit peels and juices using high-performance liquid chromatography (HPLC) method; to evaluated the total amount of phenolic compounds and total flavonoid content in different species of Citrus L. genus fruits peels and juice samples using spectrophotometric method; to analyse the antioxidant activity of citrus fruits peels and juice samples using spectrophotometric DPPH free radical scavenging method; Results: Used HPLC and approved by HPLC – MS methods of Citrus L. genus fruit juices and peels extracts determinated following phenolic compounds: naringin and isonaringin, which the highest levels determinated in grapefruit “Jaffa sweetie” peel and juice. The highest amount of naringin in grapefruit “Jaffa sweetie” peel and juice were 778,40 ± 38,92 μg / ml and 210,602 ± 8,85 μg / ml, respectively (p>0,05), the maximum isonarinin content were determined at 123, 70 ± 6,06 μg / ml and 49,584 ± 1,69 μg / ml, respectively in peel and juice (p>0,05). The highest amounts of phenolic compounds were found in grapefruit "Star Ruby" variety of fruit peel and juice extracts, which were 8,18 ± 0,27 mg GAE / g and 7,59 ± 0,23 mg GAE / g, respectively (p>0,05). The highest total amount of flavonoids found in lime "Mexican" peel was 2,63 ± 0,08 (p>0,05) and mandarin "Celemenrubi" juice was 2,81 ± 0,09 mg / g (p>0,05). The highest antioxidant activity were determined in grapefruit “Star Ruby” fruit peel (2608,11 ± 114,76 μg / ml) and juice (431,1054 ± 18,97 μg / ml) extracts (p>0,05).