Gestaciniu diabetu sergančiųjų gyvensena
Ašmonaitė, Goda |
Recenzentas / Reviewer |
Goda Ašmonaitė. Gestaciniu diabetu sergančiųjų gyvensena. Bakalauro
baigiamasis darbas.
Darbo vadovė – lektorė Dr. Vita Vaičienė. Lietuvos sveikatos mokslų
universitetas, Medicinos akademija, Slaugos fakultetas, Slaugos klinika. Kaunas, 2024. 46
p.
Darbo tikslas: nustatyti gestaciniu diabetu sergančiųjų gyvenseną.
Metodika: atliktas kiekybinis tyrimas, VšĮ ,,Vilniaus gimdymo namai“ besilankančios
nėščiosios, kurioms buvo diagnozuotas gestacinis diabetas. Tyrime dalyvavo 37 moterys, atsako
dažnis 90,7 proc.
Darbo rezultatai: atlikto tyrimo metu pastebėta, kad net 83,8 proc. tyrime dalyvavusių
nėščiųjų nustačius gestacinį diabetą teko keisti mitybos įpročius ir režimą. Didžioji nėščiųjų dalis
stengėsi maitintis reguliariai nėštumo metu – 75,7 proc. Beveik pusė respondenčių dienos metu
valgo 2-3 arba 4-5 kartus per dieną, atitinkamai 48,6 proc. ir 45,9 proc. Dauguma nėščiųjų, 70,3
proc., dienos metu kartais užkandžiauja. 89,2 proc., kiekvieną dieną vartoja vaisius/daržoves ir vos
daugiau nei pusė, 56,8 proc., kiekvieną dieną vartoja grūdinius maisto produktus. Visos tyrime
dalyvavusios nėščiosios, 59,5 proc. ir 40,5 proc., saldumynus vartoja 1-2 arba 3-5 kartus per savaitę
atitinkamai. 67,6 proc., dienos metu išgeria 1-2 litrus vandens. Beveik pusė tyrime dalyvavusių
nėščiųjų, 43,2 proc., kartais skaito informaciją nurodytą ant maisto produktų etikečių. Pastebėta,
kad 67,2 proc. tyrime dalyvavusių moterų iki nėštumo užsiimdavo fizinio aktyvumo veikla. Tačiau
nėštumo metu vos ketvirtadalis, 45,9 proc., tyrime dalyvavusių nėščiųjų užsiima fizinio aktyvumo
veikla ir tik 32,4 proc. respondenčių kartais atlieka fizinius pratimus skirtus nėščiosioms.
Daugiausiai gestaciniu diabetu serga moterys turinčios aukštąjį neuniversitetinį ir aukštąjį
universitetinį išsilavinimą moterys, atitinkamai 35,1 proc. ir 54,1 proc. Didžioji dauguma moterų
gyvenančių mieste – 62,2 proc. ir besilaukiančių pirmąjį kartą – 56,8 proc. Beveik pusė moterų
dalyvavusių tyrime, 43,2 proc., turi artimųjų, kurie serga cukriniu diabetu.
Išvados: Daugiau nei trims ketvirtadaliams moterų diagnozavus gestacinį diabetą teko
pakeisti savo mitybos įpročius ir režimą. Nėštumo metu moterys stengiasi maitintis reguliariai,
tačiau dienos metu užkandžiauja. Beveik pusė moterų nėštumo metu maitinasi 2-3 arba 4-5 kartus, o
saldumynus vartoja 1-2 kartus per savaitę ir išgeria 1-2 litrus vandens per dieną. Beveik devynios
dešimtosios nėščiųjų kiekvieną dieną vartoja vaisius/daržoves ir apie pusė moterų kasdiena vartoja
grūdinius maisto produktus. Daugiau nei pusė moterų iki nėštumo užsiimdavo fizinio aktyvumo
veikla. Tačiau nėštumo metu mažiau nei pusė moterų užsiima fizinio aktyvumo veikla ir vos
trečdalis atlieka nėščiosioms skirtus fizinius pratimus. Taip pat mieste gyvenančios nėščiosios
statistiškai reikšmingai dažniau maitinasi reguliariai ir visada skaito informaciją nurodytą ant
maisto produktų etikečių dažniau, nei nėščiosios gyvenančios užmiestyje.
Goda Ašmonaitė. Lifestyle of people with gestational diabetes. Bachelor‘s
thesis.
Supervisor: lecturer dr. Vita Vaičienė. Lithuanian University of Health Sciences,
Medical Academy, Faculty of Nursing, Department of Nursing. Kaunas, 2023. 46 p.
Research aim: determine the lifestyle of pregnant women with gestational diabetes.
Methodology: a quantitative study was conducted on pregnant women who were
diagnosed with gestational diabetes visiting the Vilnius Maternity Hospital. 37 women participated
in the study, the response rate was 90.7%.
Research results: during the conducted research, it was noticed that even 83.8 percent the
pregnant women who participated in the study had to change their eating habits and regimen after
being diagnosed with gestational diabetes. The majority of pregnant women tried to eat regularly
during pregnancy - 75.7 percent. Almost half of the respondents eat 2-3 or 4-5 times a day during
the day, respectively 48.6 percent. and 45.9 percent The majority of pregnant women, 70.3 percent,
sometimes have a snack during the day. 89.2 percent consume fruits/vegetables every day and just
over half, 56.8 percent, consume grain foods every day. All pregnant women who participated in
the study, 59.5 percent. and 40.5 percent consume sweets 1-2 or 3-5 times a week, respectively.
67.6 percent drink 1-2 liters of water during the day. Almost half of the pregnant women who
participated in the study, 43.2 percent, sometimes read the information indicated on food labels. It
was observed that 67.2 percent of women participating in the study were engaged in physical
activity before pregnancy. However, during pregnancy, only a quarter, 45.9 percent, of pregnant
women participating in the study engage in physical activity and only 32.4 percent. respondents
sometimes perform physical exercises intended for pregnant women. Women with higher non
university education and higher university education are the most affected by gestational diabetes,
respectively 35.1 percent. and 54.1 percent. The vast majority of women live in the city - 62.2
percent. and those expecting for the first time - 56.8 percent. Almost half of the women who
participated in the study, 43.2 percent, have relatives with diabetes.
Conclusions: More than three-quarters of women had to change their eating habits and
regimen after being diagnosed with gestational diabetes. During pregnancy, women try to eat
regularly, but snack during the day. Almost half of women during pregnancy eat 2-3 or 4-5 times,
and consume sweets 1-2 times a week and drink 1-2 liters of water a day. Almost nine-tenths of
pregnant women eat fruit/vegetables every day and about half of women eat whole grains every
day. More than half of women engaged in physical activity before pregnancy. However, less than
half of women engage in physical activity during pregnancy, and only a third do physical exercises
designed for pregnant women. Also, pregnant women living in the city eat regularly and always
read the information on food labels more often than pregnant women living in the countryside.