Ksilanazių, beta gliukanazių, celiulazių ir amonio propionato bei pieno rūgšties įtaka viščiukų broilerių virškinimo procesams
Korobka, Oxana |
Racevičiūtė Stupelienė, Asta |
Matusevičius, Paulius | Recenzentas / Reviewer |
Šimkienė, Aldona | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Šiukščius, Artūras | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Pečiulaitienė, Nijolė | Komisijos narys / Committee Member |
Kauzonienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Januškevičius, Algirdas | Komisijos narys / Committee Member |
Šimkus, Almantas | Komisijos narys / Committee Member |
Gružauskas, Romas | Komisijos narys / Committee Member |
Juozaitienė, Vida | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: ištirti ksilanazių, beta gliukanazių, celiulazių ir amonio propionato bei pieno rūgšties įtaką viščiukų broilerių virškinimo procesams. Uždaviniai: 1. ištirti ksilanazių, beta gliukanazių, celiulazių ir amonio propionato bei pieno rūgšties įtaką viščiukų broilerių produktyvumui. 2. ištirti ksilanazių, beta gliukanazių, celiulazių ir amonio propionato bei pieno rūgšties įtaką viščiukų broilerių virškinimo procesams. Išvados: 1. Fermentinio preparato (pagrindiniai fermentiniai aktyvumai - ksilanazių, beta gliukanazių, celiulazių) tiek vieno, tiek kartu su organinėmis rūgštimis (amonio propionato pieno rūgštis) įtakojo viščiukų broilerių kūno masės didėjimą 2 proc., lesalų sąnaudų 1 kg priesvorio gauti sumažėjimą 6 proc., lyginant su kontroline grupe (p > 0,05). Lesalų priedai neturėjo įtakos viščiukų broilerių gaištamumui. 2. Fermentinio preparato ir organinių rūgščių poveikyje pH turėjo didėjimo tendencija dvylikapirštės ir plonosios žarnų, turinyje tuo tarpu aklosios žarnos turinyje šis rodiklis buvo žemesnis, lyginant su kontroline grupe (p > 0,05). 3. Lesalų priedų panaudojimas, įtakojo didesni SM kiekį viščiukų broilerių virškinamojo trakto turinyje, lyginant su kontroline grupe. 4. Fermentinio preparato poveikyje (II tiriamoji grupė) acto, propiono ir sviesto rūgščių kiekis aklosios žarnos turinyje padidėjo nežymiai, atitinkamai 0,1, 0,12 ir 0,08 proc., o III tiriamojoje grupėje (fermentinis preparatas + organinės rūgštys) acto ir sviesto rūgščių kiekis atitinkamai padidėjo 0,93 ir 0,33 proc., o propiono rūgšties - sumažėjo 0,65 proc., lyginant su kontroline grupe (p > 0,05). 5. Tiek II tiek ir III tiriamosiose grupėse α – gliukozidazės (19 ir 24 proc.), β – gliukozidazės (2 ir 6 proc.) aktyvumai, fermentinių baltymų (12 ir 21 proc.) ir amoniako koncentracija (II tiriamoji grupė-24 proc.) sumažėjo, lyginant su kontroline grupe(p < 0,05), o fermentinio preparato + organinių rūgščių įtakoje α – galaktozidazės (5 proc.), β – galaktozidazės (6 proc.), β – gliukoronidazė (12 proc.) aktyvumai ir amoniako koncentracija padidėjo, lyginant su kontroline grupe (p > 0,05). 6. Lesalų priedai sumažino viščiukų broilerių kraujo trigliceridų ir bendro baltymo koncentracijas. Bendra albumino koncentracija 4,72 proc. padidėjo grupėje, kurioje lesalai buvo papildyti fermentiniu preparatu.
The aim of the work: to investigate the influence of xylanase, beta glucanase, cellulase, ammonium propionate and lactic acid on digestion process of broiler chickens. The tasks of labor: 1. to investigate the influence of of xylanase, beta glucanase, cellulase, ammonium propionate and lactic acid on productivity of broiler chickens; 2. to investigate the influence of xylanase, beta glucanase, cellulase, ammonium propionate and lactic acid on digestion process of broiler chickens. Conclusious: 1. Enzymes (xylanase, beta glucanase, cellulase) used alone or with organic acids (ammonium propionate, lactic acid) influenced the weight increase of broiler chickens by 2%, feed consumption per 1kg decrease in weight gain was 6%, compared with the control group (p > 0.05). Feed additives had no effect on mortality of broiler chickens. 2. pH tends to increase in the duodenum and small intestine, while in caecum this rate was lower compared to the control group (p > 0.05). 3. The use of feed additives influenced the higher DM content in broiler chickens digestive tract content, compared with the control group. 4. In the second experimental group acetic, propionic and butyric acids increased slightly, by 0.1, 0.12 and 0.08%, compared to the control group (p > 0.05). In the third experimental group acetic and propionic acids increased by 0.93 and 0.33%, while butyric acids decreased by 0.65% compared with the control group (p > 0.05). 5. In both - the second and the third – investigated groups the activity of α –glucosidase (19 and 24%), β – glucosidase (2 and 6%) decreased, the concentration of enzym proteins (12 and 21%) and ammonia (in the second investigated group by 24%) also decreased, compared with the control group (p < 0.05). Under the effect of enzyme + organic acids the activity of α – galactosidase (5%) and β – galactosidase (6%) β – glucoronidase (12%) and the concentration of ammonia increased compared with the control group (p > 0.05). 6. Feed additives in broiler chickens reduced the levels of concentration of blood triglycerides and total protein. The total concentration of albumin increased by 4.72% in the group receiving feed enzymes.