Lietuvoje auginamų stambiauogių spanguolių (Vaccinium macrocarpon Aiton) vaisių fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimo tyrimas.
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo objektas ir metodai: tirti Lietuvos klimato sąlygomis auginamų skirtingų veislių ('Baiwfay', 'Bergman', 'Bain', 'Drever', 'Holliston', 'Pilgrim', 'Searles', 'Woolman') spanguolių vaisių ėminiai. Kokybinė ir kiekinė spanguolių vaisių ėminių sudėties analizė atlikta taikant ESC ir UESC metodus. Darbo tikslas: ištirti Lietuvoje auginamų spanguolių vaisių ėminių fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimą ir įvertinti jų ištraukų antioksidacinį aktyvumą in vitro. Darbo uţdaviniai: nustatyti Lietuvoje auginamų stambiauogių spanguolių (Vaccinium macrocarpon Aiton) vaisių ėminių antocianinų tinkamiausias ekstrakcijos sąlygas. Ištirti skirtingų veislių stambiauogių spanguolių vaisių ėminių fenolinių junginių kiekinę sudėtį. Nustatyti skirtingų stambiauogių spanguolių veislių vaisių ėminių etanolinių ištraukų antioksidacinį aktyvumą in vitro. ESC metodu nustatyti skirtingų stambiauogių spanguolių veislių vaisių ėminių fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimą. Įvertinti koreliacinius ryšius tarp spanguolių vaisių ėminių fenolinių junginių kiekio ir jų ištraukų antioksidacinio aktyvumo in vitro. UESC–MS metodu nustatyti skirtingų stambiauogių spanguolių veislių vaisių ėminių kokybinę ir kiekinę sudėti. Tyrimo rezultatai ir išvados: atlikus tyrimus nustatyta, kad tinkamiausios ekstrakcijos sąlgos: ekstrakcijos laikas – 40 min, etanolio koncentracija – 70 proc. (v/v), ultragarso vonelės galia 452W. Didţiausias nustatytas suminis kiekis: antocianinų 8,54±0,04 mg/g (p<0,05), flavonoidų 5,34±0,026 mg RE/g (p<0,05), fenolinių junginių 18,06±0,15 mg/g (p<0,05), proantocianidinų 10,55±0,26 mg EE/g (p<0,05). Atlikus antioksidacinio aktyvumo in vitro tyrimus, stipriausias antiradikalinis aktyvumas nustatytas: ABTS metodu 'Baiwfay' veislės ėminių ištraukose (193,63±1,3 μmol TE/g), TFPH metodu 'Drever' veislės ėminių ištraukose (125,65±2,79 μmol TE/g). Stipriausias redukcinis aktyvumas nustatytas: FRAP metodu 'Bergman' veislės ėminių ištraukose (41,87±0,18 μmol TE/g), CUPRAC metodu 'Baiwfay' veislės ėminių ištraukose (493,86±21,33 μmol TE/g). Atlikus vaisių ėminių analizę ESC metodu, identifikuoti 16 junginių, tarp kurių dominavo malvidin-3-O-arabinozidas. Atlikus vaisių ėminių ištraukų analizę UESC metodu nustatyta, kad didţiausias suminis flavonolių grupės junginių kiekis (370,38±12,07 mg/g) nustatytas 'Searles' veislės ėminių ekstraktuose. Didţiausias suminis identifikuotų ir kiekiškai įvertintų junginių kiekis (519,53±25,12 mg/g) nustatytas 'Searles' veislės ėminiuos.
The object and methods of the research: the samples of fruits of cranberry cultivars, grown in Lithuania ('Baiwfay', 'Bergman', 'Bain', 'Drever', 'Holliston', 'Pilgrim', 'Searles', 'Woolman'), qualitative and quantitative composition variability was investigated, using HPLC and UHPLC methods. The aim of the research: to determine the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds of fruits of cranberry, which was grow in Lithuania and to evaluate the antioxidant activity in vitro of their extracts. The objectives of the research: to determine the extraction conditions of anthocyanins from the samples of fruits of American cranberry. To determine the quantitative composition of phenolic compounds in different cultivars of American cranberry. To determine the antioxidant activity in vitro in the samples of different cranberry cultivars. To determine the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds in different cultivar samples of American cranberry fruits by HPLC methodology. To evaluate correlation between cranberry fruit extract containing quantitative composition of total phenolic compounds and the antioxidant activity in vitro. To determine the qualitative and quantitative composition in different cultivar samples of American cranberry fruits by UHPLC methodology. The results and conclusions of the research: the best extraction conditions for anthocianins were determined to be when extraction time is 40 min, ethanol concentration is 70%, ultrasovic bath power is 452W. The highest determined total amount of: anthocianins was 8,54±0,04 mg/g (p<0,05), flavonoids 5,34±0,026mg RE/g (p<0,05), phenolic compounds 18,06±0,15mg/g (p<0,05), proanthocianidins 10,55±0,26 mg EE/g (p<0,05). The strongest antioxidant activity determinated by ABTS method was in 'Baiwfay' cultivar (193,63±1,3 μmol TE/g), by TFPH method in 'Drever' cultivar (125,65±2,79 μmol TE/g), by FRAP method in 'Bergman' cultivar (41,87±0,18 μmol TE/g), by CUPRAC method in 'Baiwfay'cultivar (493,86±21,33 μmol TE/g). 16 componds have been determined by HPLC method in witch malvidin-3-O-arabinoside was the dominant one. Using UHPLC method was determined, that the highest total amount of flavonol group was found in 'Searles' cultivar (370,38±12,07 mg/g).