Liofilizuotų augalinių žaliavų antocianinų sudėties tyrimas
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: įvertinti antocianinus kaupiančių augalų liofilizuotų žaliavų antocianinų sudėties profilius. Darbo uždaviniai:
- Ištirti antocianinų kokybinę sudėtį liofilizuotų augalinių žaliavų mėginiuose ESC ir UESC-MS metodais.
- Įvertinti antocianinų kiekybinę sudėtį liofilizuotų augalinių žaliavų mėginiuose.
- Palyginti skirtingų liofilizuotų augalinių žaliavų antocianinų kiekybinius rodiklius. Tyrimo objektas ir metodai: Tyrimo metu tirta liofilizuoti vaisių ruošiniai, kurie gaminti naudojant šių augalų žaliavas: paprastųjų aviečių (Rubus ideus); žemuogių (Fragaria vesca); braškių (Fragaria x ananassa); juodavaisių aronijų (Aronia melanocarpa); juodauogių šeivamedžių (Sambucus nigra); juodųjų serbentų (Ribes nigrum); mėlynių (Vaccinium myrtillus); paprastųjų vyšnių (Prunus cerasus); sodinių šilauogių (Vaccinium corymbosum); paprastųjų šermukšnių (Sorbus aucuparia); dygliuotųjų šaltalankių (Hippophae rhamnoides). Kiekybinis ir kokybinis įvertinimas atliktas MS ir ESC pagalba. Rezultatai ir išvados: Gauti rezultatai buvo palyginti su skelbtų tyrimų rezultatais, ir nustatyta, kad kokybiniai antocianinų profiliai atitinka skelbtų tyrimų duomenis, išskyrus juodavaisių aronijų ir dygliuotųjų šaltalankių liofilizuotus ruošinius. Aronijų profilyje dominavo malvidino-3-arabinozidas, kuris nėra būdingas aronijos profiliui, o šaltalankių mėginyje nebuvo aptikta antocianinų. Didžiausi antocianinų kiekiai nustatyti mėlynių (Vaccinium myrtillus) liofilizuotų vaisių ruošinyje (2878 mg/100 g), o mažiausi - paprastųjų vyšnių (Prunus cerasus) - 53,84 mg/100 g ir paprastųjų šermukšnių (Sorbus aucuparia) - 1,27 mg/100 g bandiniuose. Mėlynėse ir sodinėse šilauogėse dominuojančių antocianinų nebuvo galima išskirti dėl nereikšmingai besiskiriančio antocianinų pasiskirstymo profilyje. Pritaikius augalinių žaliavų antocianinų kiekybinių lygmenų vertinimo sistemą palyginti liofilizuotų augalinių žaliavų antocianinų kiekybiniai rodikliai. Visų tirtų mėginių kiekybiniai rodikliai skyrėsi.
The aim: to evaluate the anthocyanin composition profiles of lyophilized raw materials of anthocyanin-accumulating plants.
Objectives : 1. Investigation of the qualitative composition of anthocyanins in samples of lyophilized plant raw materials by ESC and UPLC-MS methods. 2. Investigation of the quantitative composition of anthocyanins in samples of lyophilized materials. 3. Comparison of anthocyanin profile of different lyophilized materials and characterization of analytical markers.
Research object and methodology: During the study, 11 different varieties of lyophilizates with anthocyanin-accumulating properties were studied: Raspberry (Rubus ideus); Garden strawberry (Fragaria vesca); Strawberry (Fragaria x ananassa); Black aronia (Aronia melanocarpa); Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides); Elderberry (Sambucus nigra); Black currant (Ribes nigrum); Blueberry (Vaccinium myrtillus); Cherry (Prunus cerasus); Blueberry (Vaccinium corymbosum); Rowan (Sorbus aucuparia). Quantitative and qualitative evaluation was performed by MS and HPLC Results and conclusions: All qualitative anthocyanin profiles obtained correspond to the test data, except for the Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) and the Common Rowan (Sorbus aucuparia). Chokeberry profile was dominated by Mvd-3-ara, which is not characteristic of the chokeberry profile, and Sea Buckthorn role as a control sample in the study, its anthocyanins were not detected in its profile. Maximum levels of anthocyanins was found in the freeze-dried fruit of Vaccinium myrtillus - 2878 mg / 100 g, and the lowest - in Cherry (Prunus cerasus) - 53,84 mg / 100 g, and in Rowan (Sorbus aucuparia) - 1,27 mg / 100 g. The dominant anthocyanins in blueberry and billberry were not evaluated due to the specific position of anthocyanins in the profile. Based on the results obtained, we can include all samples tested except for chokeberry in food supplements and products with a potential for detection of anthocyanin evaluation database due to the non-characteristic profile.