Žalio pieno, parduodamo mažais kiekiais, užterštumo bakterijomis nustatymas
Greičiuvienė, Gintarė |
Recenzentas / Reviewer |
Pienas, maistingumu ir biologine verte, yra labai naudingas. Nepaisant gerųjų pieno savybių, žalias pienas yra puiki terpė augti ir daugintis įvairiems, tarp jų ir antimikrobinėms medžiagoms atspariems, mikroorganizmams. Tyrimas buvo atliekamas nuo 2023 metų rugsėjo mėnesio iki 2024 metų sausio mėnesio. Žalio pieno mėginiai buvo perkami Kauno mieste ir rajone iš trijų skirtingų pardavimo vietų: prekybos centrų, ūkininkų turgelių ir tiesiogiai iš ūkininkų. Laikantis aseptikos reikalavimų iš visų trijų vietų buvo surinkta po 20 žalio pieno mėginių. Pieno mėginiuose pagal atitinkamus ISO standartus nustatytas bendras bakterijų skaičius, S. aureus, E. coli, ir koliforminių bakterijų skaičius. Išskirtoms S. aureus ir E. coli padermėms nustatytas atsparumas antimikrobinėms medžiagoms naudojant E – testą (Liofilchelm, Italija). E – testo rezultatai įvertinti pagal EUCAST (2024) ir CLSI (2023) rekomendacijas S. aureus ir E. coli padermėms. Įvertinta pardavimo vietos įtaka mikroorganizmų buvimui piene. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojant Microsoft Office Excel 2016 ir SPSS Statistic 17.0 programas. Apskaičiuoti koreliacijos koeficientas (r) ir patikimumo lygmuo. Statistinėms išvadoms formuluoti naudotas reikšmingumo lygmuo p=0,05. Didžiausias bendras bakterijų skaičius nustatytas žaliame piene, pirktame iš ūkininkų (4,26 ± 1,56 log10 KSV/ml). Koliforminės bakterijos buvo rastos 38 (63,33 proc.) žalio pieno mėginiuose. Didžiausias koliforminių baterijų skaičius buvo nustatytas ūkininkų turgelyje pirktame piene, 6,7x10 – 4 KSV/ml. E. coli bakterijos buvo aptiktos 8 (13,33 proc.) žalio pieno mėginiuose: 5 pieno mėginiuose iš ūkininkų turgelių, 2 mėginiuose iš ūkininkų ir 1 pirktame prekybos centre. S. aureus buvo rasta 6 (10 proc.) žalio pieno mėginiuose. S. aureus bakterijų prekybos centruose įsigytame žaliame piene nerasta, tuo tarpu iš ūkininkų surinktame piene S. aureus padermės buvo išskirtos iš 5 (8,3 proc.) mėginių. Visi S. aureus izoliatai buvo atsparūs cefoksitino ir sulfametoksazolo/trimetoprimo poveikiui, o E. coli izoliatai atsparūs – ceftazidimui, cefotaksimui su klavulano r., cefotaksimui, cefepimui, cefoksitinui, tetraciklinui ir sulfametoksazolo/trimetoprimui.
Milk is very useful in nutrition and biological value. Despite the good properties of milk, raw milk is an excellent medium for the growth and reproduction of various microorganisms, including those resistant to antimicrobial substances. The study was carried out during the period September 2023 to January 2024. Raw milk samples was collected in Kaunas city and district from three different sale points: supermarkets, farmers markets and directly from farmers. Following aseptic requirements raw milk were collected 20 samples of each all three sale points. The prevalence of E. coli, S. aureus and coliform bacteria in raw milk was investigated by ISO standarts. The isolated S. aureus and E. coli strains were investigated for antimicrobial resistance using the E – test (Liofilchelm, Italy). E – test results were evaluated according to EUCAST (2024) and CLSI (2023) recommendations for S. aureus and E. coli strains. The influence of the point of sale on the presence of microorganisms in milk was evaluated. Statistical data analysis was performed using Microsoft Office Excel 2016 and SPSS Statistic 17.0 programs. Correlation rates (r) and degrees of thei reliability (p) were calculated. The significance level p=0.05 was used to formulate statistical conclusions. The highest number of total plate count were found in raw milk samples sold by farmers (4,26 ± 1,56 log10 KSV/ml). Coliform bacteria were found in 38 (63,33 %) raw milk samples. The highest number of coliform batteries (6.7x104 KSV/ml) was found in milk purchased at the farmers market. E. coli was found in 8 (13,33 %) raw milk samples: 5 samples bought from farmers markets, 2 samples from farmers and 1 sample from supermarket. S. aureus bacteria were found in 6 (10 %) raw milk samples. S. aureus bacteria were not found in raw milk from supermarket, meanwhile in raw milk samples bought from farmers were found 5 (8,3 %) S. aureus strains. All S. aureus isolates were resistant to cefoxitin and sulfamethoxazole/trimethoprim and E. coli isolates were resistant to ceftazidime, cefotaxime/clavulanic acid, cefotaxime, cefepime, cefoxitine, tetracycline and sulfamethoxazole/trimethoprim effect.