Retrospektyvi šunų hipertermijos atvejų analizė 2018– 2020 m.
Dukštaitė, Augustina |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Urbanavičienė, Justina | Komisijos narys / Committee Member |
Hipertermija – susirgimas keliantis pavojų šuns gyvybei ir dažnai pasireiškia dėl priežasčių, kurių galima išvengti. Šiame darbe atlikta 31 šuns, kuriam 2018–2020 m. pasireiškė hipertermija, ligos istorijos analizė. Tyrimo medžiaga surinkta iš trijų veterinarijos klinikų duomenų bazių Vilniuje. Statistinė analizė atlikta Microsoft Excel 2016 programa. Tyrime įvertintas ryšys tarp vidutinės mėnesio temperatūros ir hipertermijos atvejų skaičiaus, nustatyta sezono, lyties, kastracijos, veislė, amžiaus bei svorio įtaka hipertermijos pasireiškimui. Nustatyti dažniausiai pasireiškiantys klinikiniai požymiai bei jų pasireiškimo dažnis ir pasirinktų kraujo tyrimų rodiklių dėsningumas. Nustatytas šunų, kuriems pasireiškė hipertermija, mirtingumas. Įvertinti veiksniai, galintys daryti įtaką mirtingumui nuo hipertermijos. Tyrime nustatyta, kad tarp vidutinės mėnesio temperatūros ir hipertermijos atvejų skaičiaus yra teigiama koreliacija. Visi atvejai pasireiškė, kai vidutinė mėnesio temperatūra buvo lygi arba didesnė už 18°C. Nustatyta kad yra ryšys tarp sezono ir hipertermijos pasireiškimo. Visi (100 proc.) analizuojami atvejai buvo nustatyti vasarą (p>0,001). Pasiskirstymas tarp lyčių, kastruotų ir nekastruotų, grynaveislių ir mišrūnų, amžiaus ir svorio grupių nebuvo reikšmingas (p>0,05). Dažniausiai pasireiškiantys klinikiniai požymiai buvo pakilusi kūno temperatūra (100 proc.), tachipnėja (94 proc.), lekavimas (74 proc.), tachikardija (74 proc.), pailgėjęs kapiliarų prisipildymo laikas (71 proc.) ir viduriavimas (68 proc.). Iš analizuojamų kraujo tyrimų rodiklių dažniausi pakitimai: padidėjęs kreatinkinazės aktyvumas (96 proc.), pakilęs hematokritas (69proc.), nukritęs trombocitų skaičius (59 proc.). Nustatytas mirtingumas – 32 proc.. Išsiaiškinti požymiai didinantys tikimybę gaišti nuo hipertermijos:kūno temperatūra >42°C (p<0,001), sulėtėjęs vyzdžio refleksas (p<0,001), traukuliai (p<0,01), hipoglikemija (p<0,05), nutukimas (p<0,01), azotemija (p<0,05), sąmonės nebuvimas (<0,05).
Hyperthermia – a condition which poses a threat to a dog's life and usually occurs because of the reasons, which can be easily prevented. This work analyses medical record of 31 dogs, which had hyperthermia during 2018–2020. Research data was collected in 3 veterinarian clinics' databases in Vilnius. Statistical analysis was done by Microsoft Excel 2016 package. The relation between average monthly temperatures and number of hyperthermia cases was assessed, as well as season, gender, castration, breed, age and weight's influence on manifestation of hyperthermia were identified. The most common clinical signs and their frequency, also the regularity of selected blood test parameters were identified. The mortality of dogs, which suffered from hyperthermia, was assessed. Factors that may influence the mortality from hyperthermia were evaluated. This study found a positive correlation between average monthly temperature and the number of cases of hyperthermia. All the cases occurred when average monthly temperature was 18 degrees of Celsius or higher. There has been a relationship between season and the onset of hyperthermia. All (100proc.) cases analyzed were identified in the summer (p> 0.001). Distribution between gender, castrated or not castrated, purebred or half–bred, age and weight was not significant (p>0,05). The most common clinical signs were elevated body temperature (100 proc.), tachypnea (94 proc.), panting (74 proc.), tachycardia (74 proc.), prolonged capillary refill time (71proc.) and diarrhea (68 proc.). Among the analyzed blood test parameters, the most common changes were increased creatine kinase activity (96proc.), increased hematocrit (69proc.), decreased platelet count (59proc.). The mortality was found to be 32 proc.. The factors that have influence on mortality due to hyperthermia were identified – body temperature >42°C (p<0,001), the absence of pupillary light reflex (p<0,001), convulsions (p<0,01), hypoglycemia (p<0,05), obesity (p<0,01), azotemia (p<0,05), the lack of consciousness (<0,05).