Options
Sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu žinios ir požiūris į mitybą bei jų mitybos įpročiai
Volozniova, Brigita |
Recenzentas / Reviewer |
Brigita Volozniova. Sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu žinios ir požiūris į mitybą bei jų mitybos įpročiai. Bakalauro baigiamasis darbas. Darbo vadovė – asist. Virginija Bulikaitė. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Medicinos akademija, Slaugos fakultetas, Slaugos klinika. Kaunas, 2023; 62 p. Tyrimo tikslas. Išanalizuoti sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu žinias, požiūrį į mitybą ir jų mitybos įpročius. Tyrimo metodika. Tyrimas atliktas LSMU KK Endokrinologijos klinikoje Endokrinologijos skyriaus Diabetologijos sektoriuje ir truko nuo 2022 m. gruodžio 22 d. iki 2023 m. vasario 22 d. Tiriamieji atrinkti atsitiktinės atrankos būdu, kurie buvo gydomi minėtame sektoriuje, nuo 18 metų amžiaus ir sergantys 2 tipo cukriniu diabetu. Apklaustas 71 pacientas. Taikytas metodas – kiekybinis tyrimas, anoniminė anketinė apklausa atlikta naudojant savo kurtą anketą. Tyrimui atlikti gauti LSMU Bioetikos centro (BEC-SL(B)-92) ir Kauno klinikų (Nr. SPBT-2) leidimai. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojant SPSS 29 versijos paketą. Duomenų pasiskirstymui patikrinti taikytas χ2 kriterijus ir z testas su Bonferoni korekcija bei vienpusis Mano-Vitnio kriterijus. Duomenys laikyti reikšmingais, kai p< 0,05. Tyrimo rezultatai. Iš visų apklaustų tiriamųjų 54,9 proc. buvo nutukę. Tiriamieji blogiausiai žinojo apie rekomenduojamą suvartoti daržovių kiekį per dieną (31 proc.) ir saldiklio „Stevia“ įtaką glikemijai (47,9 proc.), o geriausiai - apie greitai glikemiją didinančius produktus (87,32 proc.) ir mėsos produktų riebumą (73,2 proc.). Tiriamųjų žinios buvo patenkinamos, gauta balų mediana 6 (4 – 8). Žinių lygiui įtakos turėjo lytis, amžius, gyvenamoji vieta ir išsilavinimas. Beveik du trečdaliai (60,5 proc.) skyrė laiko domėjimuisi apie mitybą, o 77,5 proc. buvo svarbu sveikai maitintis. Net 43,7 proc. nenorėjo riboti savo mitybos ir 66,2 proc. buvo sunku laikytis mitybos rekomendacijų. Požiūris priklausė nuo žinių įvertinimo ir sociodemografinių veiksnių. Tiriamieji, pirkdami maistą, dažniausiai dėmesį teigė kreipiantys į cukraus kiekį (39,4 proc.). Tik 47,9 proc. teigė nesaldinantys maisto ir gėrimų, o 19,7 proc. dažnai praleidžiantys pagrindinius valgius. Ketvirtadalis maisto gaminimui pažymėjo naudojantys sviestą. Daugiau nei pusė tiriamųjų daržoves valgo kasdien bei 25,4 proc. nevartoja riešutų. Beveik trečdalis raudoną mėsą vartoja dažniau nei 3 k/s. Sviestą daugiau nei trečdalis vartoja kasdien. Apie pusė tiriamųjų saldintų gėrimų nevartoja. Beveik pusė tiriamųjų saldumynus vartoja rečiau nei k/s. Išvados. 1. Sergančiųjų 2 tipo CD žinios apie mitybą buvo patenkinamos – 6 balai. Žinios reikšmingai skyrėsi priklausomai nuo sociodemografinių veiksnių: lyties – moterų geresnės už vyrų; amžiaus – 30 – 50 m. geresnės už kitų amžiaus grupių; išsilavinimo - aukštąjį išsilavinimą turinčių už sergančiuosius, turinčius kitą ir gyvenamosios vietos - mieste gyvenančių už kaime. 2. Sergančiųjų 2 tipo CD požiūris priklausė nuo žinių įvertinimo: manančių, jog subalansuota mityba turi įtakos 2 tipo CD kontrolei, skiriančių laiko domėjimuisi apie mitybą ir suprantančių pateiktas mitybos rekomendacijas, žinių įvertinimas buvo geresnis nei manančių priešingai. 3. Daugiau nei trečdalis sergančiųjų 2 tipo CD pirkdami maistą, dažniausiai atsižvelgia į cukraus kiekį produktuose. Tik mažiau nei pusė nesaldina maisto bei gėrimų. Penktadalis dažnai praleidžia pagrindinius valgius bei daugiau nei du trečdaliai gaminimui, kaip riebalų šaltinį, renkasi aliejų. Daugiau nei pusė tiriamųjų vaisius ir daržoves nurodė vartojantys dažniau nei 3 k/s, o riešutų nevartojantys arba vartojantys rečiau nei k/s. Didžioji dalis tiriamųjų teigė makaronų vengiantys, tačiau apie penktadalis bulvių patiekalus vartojantys dažniau nei 3 k/s. Apie pusė tiriamųjų teigė vengiantys perdirbtų mėsos gaminių, tačiau beveik trečdalis raudoną mėsą vartojantys daugiau nei 3 k/s. Daugiau nei pusė tiriamųjų sviestą teigė vartojantys dažniau nei 3 k/s.
Brigita Volozniova. Dietary knowledge, atittude and eating habits of patients with type 2 diabetes. Bachelor‘s thesis. Supervisor – assist. Virginija Bulikaitė. Lithuanian University of Health Sciences, Medical Academy, Faculty of Nursing, Department of Nursing. Kaunas, 2023; 62 p. Aim of the research. To analyze the knowledge about nutrition, attitude towards it and eating habits of patients with type 2 diabetes. Research methodology. The study was conducted among the patients with type 2 diabetes that were hospitalized at LUHS KC Endocrinology Clinic, Department of Endocrinology, Diabetology Sector and lasted from December, 2022 to February, 2023. Patients were selected randomly, who were treated in the mentioned sector and aged from 18 years old. A self-created anonymous questionnaire was used to conduct a quantitative research. Permissions were obtained from LUHS Bioethics Center (BEC-SL(B)-92) and Kaunas Clinics (No. SPBT-2). Statistical data analysis was performed using the SPSS version 29 package. The χ2 test, z test with Bonferroni correction and one-tailed Mann-Whitney test were used to check data distribution. The data were found to be significant when p< 0.05. Research results. Out of all of the subjects, 54.9% were obese. The worst knowledge was found about the recommended amount of vegetables to be consumed in a day (31%) and the influence of the sweetener "Stevia" on glycemia (47.9%), while the best - about products that quickly increase glycemia (87.32%) and the fat content in meat products (73.2%). Subjects‘ knowledge was satisfactory, the median score 6 (4 - 8). Knowledge was statistically significantly dependent on gender, age, residence and education. For the majority (77,5%) of the subjects it was important to eat healthy and 60.5% devoted time to educate themselves about nutrition. Even 43.7% did not want to restrict their diet and for the 66.2% it was difficult to follow recommendations. Attitude depended on knowledge score and sociodemographic factors. Usually when buying food, respondents pay attention to sugar content in the products (39.4%). Only 47.9% do not sweeten their food and drinks, whereas 19.7% often skips main meals. A quarter mainly use butter for cooking. More than half of respondents eat vegetables daily, while 25.4% do not consume nuts at all. Almost a third consume red meat more than 3 t/w. More than a third consume butter daily. About half of the subjects do not consume sweetened beverages. Almost half of the subjects consume sweets less than o/w. Conclusions. 1. Nutritional knowledge of patients with type 2 diabetes was satisfactory – 6 points. Knowledge differed significantly depending on sociodemografic factors: gender – women scored higher than men; age - 30 – 50 year olds - than other age groups; education – those with higher education – than ones with any other; residence – those that live in the city – than countryside residents. 2. The attitude of patients with type 2 diabetes depended on the knowledge score: those who believed that balanced diet has an effect on the control of type 2 diabetes, who spend time in educating themselves about nutrition and for whom nutritional recommendations are comprehensible, had a better knowledge score than those who believed the opposite. 3. More than a third of patients with type 2 diabetes usually pay attention to sugar content in products when buying food. Almost a half do not sweeten food or drinks. A fifth often skip main meals and more than two thirds use oil as a source of fat for cooking. More than half of the subjects indicated consuming fruits and vegetables more than 3 t/w, while not consuming nuts at all or consuming less than once a week. Most of the subjects claimed they avoid pasta but about a fifth consume potato dishes more than 3 t/w. About a half of the subjects avoid processed meat products but almost a third consume red meat more than 3 t/w. More than half of the subjects indicated consuming butter more than 3 t/w.