Veiksniai, turintys įtakos svorio grįžimui po skrandžio apylankos operacijos nutukusiems pacientams
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas buvo įvertinti veiksnius turinčius įtakos svorio grįžimui po skrandžio apylankos operacijos nutukusiems pacientams. Tyrime dalyvavo 25 pacientai, kuriems 2005-2007 metais LSMU Kauno klinikų chirurgijos skyriuje buvo atlikta skrandžio apylankos operacija. Buvo atliekami pacientų antropometriniai matavimai, tiriamieji pildė 24 valandų mitybos, Mitybos dažnio, HAD nerimo ir depresijos sutrikimų, Pasaulinės sveikatos organizacijos fizinio aktyvumo anketas, buvo atliekami kompiuterinės tomografijos ir skrandžio endoskopijos tyrimai įvertinti anatominiams veiksniams. Iš viso vertinti 25 pacientai, kurių amžius 49,72 ± 11,03 metai, laikas po operacijos 11,80 ± 2,78 metų, didžioji tyrimo dalyvių moterys (88%). Kontrolės grupės pacientai maksimaliai neteko 94,77 ± 17,51 %EWL perteklinio kūno svorio ir patyrė iki 16,03 ± 12,51 %EWL svorio grįžimą. Svorio grįžimo grupė pasiekė maksimalų 78,83 ± 24,52 %EWL ir susigrąžino 38,73 ± 18,55 %EWL. Fizinis aktyvumas tarp tiriamųjų grupių nesiskyrė, išskyrus praleistą laiką sėdint: 187,50 ± 130,03 min. kontrolės grupė ir svorio grįžimo grupė 338,89 ± 129,47 min. (p=0,03). Visi tiriamieji suvartoja nepakankamą kiekį baltymų: kontrolės grupė 0,69 ± 0,31 g/kg, svorio grįžimo grupė 0,51 ± 0,167 g/kg. Svorio grįžimo grupė suvartoja daugiau riebalų (58,91 ± 43,72 g) negu kontrolės (50,57 ± 24,37 g). Mitybos įpročiai tarp grupių nesiskiria. Kompiuterinės tomografijos tyrime nustatytas skrandžio tūris: kontrolė 17,25 ± 7,86 ml, svorio grįžimo grupė 29,00 ± 17,20 ml, p=0,076. Endoskopinio skrandžio tyrimo metu skrandžio nustatytas ilgis: kontrolė 1,92 ± 0,20 cm ir svorio grįžimo grupėje 2,70 ± 1,25 cm, p=0,082 Psichikos ir valgymo sutrikimai tarp grupių pasiskirstę be statistiškai reikšmingo skirtumo. Statistiškai reikšmingu veiksniu tarp grupių nustatytas tik praleistas laikas sėdint. Skirtumo tarp mitybos, anatominių veiksnių nebuvo nustatyta. Psichikos ir valgymo sutrikimų dažnis tarp tiriamųjų grupių taip pat nesiskyrė.
The aim of the study was to evaluate the factors that influence weight regain after Roux-en-Y gastric bypass operation in obese patients. The study included 25 patients who underwent Roux-en-Y gastric bypass operation in 2005-2007 at the Hospital of Lithuanian University of Health Sciences Kaunas Clinics. Patients were evaluated for anthropometric measurements, dietary habits were assessed by 24-hour Dietary Recall and Food Frequency Questionnaires, anxiety and depression disorders were evaluated using Hospital Anxiety and Depression Scale and for physical activity WHO Global Physical Activity Questionnaire was completed by patients. Computed tomography and upper GI endoscopy were utilized to evaluate anatomical factors. A total of 25 patients, aged 49.72 ± 11.03 years, were evaluated. Average time since surgery was 11.80 ± 2.78 years, and the vast majority of study participants were women (88%). Patients in the control group lost maximum 94.77 ± 17.51% EWL and experienced 16.03 ± 12.51% EWL weight regain. The weight regain group reached a maximum of 78.83 ± 24.52% EWL and regained 38.73 ± 18.55% EWL. There was no difference in physical activity between the groups except the time spent sitting: 187.50 ± 130.03 min. in control group and in WR group 338.89 ± 129.47 min. (p = 0.03). All subjects were consuming an insufficient daily amount of protein: 0.69 ± 0.31 g / kg in the control group, 0.51 ± 0.167 g / kg WR group. The WR group consumes more fatty products (58.91 ± 43.72 g) than control group (50.57 ± 24.37 g). There is no difference in dietary habits between groups. In the CT scan, gastric pouch volume was determined: control group average of 17.25 ± 7.86 ml, WR group average of 29.00 ± 17.20 ml, p = 0.076. In the Upper GI endoscopy, the stomach length was determined to be 1.92 ± 0.20 cm in control group and 2.70 ± 1.25 cm in the WR group, p = 0.082. Psychiatric and eating disorders among the groups were distributed without statistically significant difference. A statistically significant factor among the groups was the time spent sitting alone. No differences in nutrition and anatomical factors among groups were found. The incidence of psychiatric and eating disorders among the study groups also did not differ.