Kofeino, teobromino ir teofilino kokybinis ir kiekybinis nustatymas bei palyginimas ksantino grupės alkaloidų turinčiuose produktuose
Lukas, Karolis |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
K. Luko magistro baigiamasis darbas/ mokslinis vadovas doc. dr. Asta Kubilienė 2018–2020 m.; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Medicinos akademijos, Farmacijos fakulteto, Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra. – Kaunas. Pavadinimas: Kofeino, teobromino ir teofilino kokybinis ir kiekybinis nustatymas bei palyginimas ksantino grupės alkaloidų turinčiuose produktuose. Tyrimo tikslas – Atlikti skirtinguose ksantino grupės alkaloidų turinčiuose produktuose kaupiamų kofeino, teobromino ir teofilino kokybinį ir kiekybinį nustatymą efektyviosios skysčių chromatografijos metodu bei palyginti gautus rezultatus. Tyrimo uždaviniai: Atlikti kokybinį ir kiekybinį kofeino, teobromino ir teofilino nustatymą džiovintų kavos uogų arbatos bandiniuose, tirpioje kavoje ir kakavos pupelių bandiniuose efektyviosios skysčių chromatografijos metodu. Nustatyti ekstrahento įtaką kofeino, teobromino ir teofilino kiekiui džiovintų kavos uogų arbatoje, tirpioje kavoje ir kakavos pupelių bandiniuose. Įvertinti skaldymo įtaką ksantino grupės alkaloidų kiekiui termiškai neapdorotų kakavos pupelių bandiniuose. Įvertinti skrudinimo laiko įtaką ksantino grupės alkaloidų kiekiui kakavos pupelių bandiniuose. Palyginti skrudintų kakavos pupelių ir termiškai neapdorotų kakavos pupelių bandinių sudėtyje nustatytų ksantino grupės alkaloidų kiekius, skrudinant kakavos pupeles skirtingą laiką. Tyrimo objektas ir metodai: Džiovintų kavos vaisių arbata, termiškai neapdorotos kakavos pupelės (skaldytos ir neskaldytos), termiškai apdorotos kakavos pupelės, tirpi kava. Tyrimo metu kokybinei bei kiekybinei medžiagų analizei pasirinktas efektyviosios skysčių chromatografijos metodas. Rezultatai ir išvados: ESC metodu džiovintų kavos uogų arbatos bandiniuose ir tirpioje kavoje kokybiškai nustatyti kofeinas, teobrominas ir teofilinas, o kakavos pupelių bandiniuose – kofeinas ir teobrominas. Didžiausias (388,34 ± 7,22 μg/ml) kofeino kiekis nustatytas džiovintų kavos uogų arbatos preparatus ekstrahuojant 70 proc. etanoliu, didžiausias (p<0,05) teobromino kiekis – ekstrahuojant 10 proc. etanoliu (1,66 ± 0,17 μg/ml). Didžiausi (p<0,05) kofeino (3326,64 ± 328 μg/ml), teobromino (10,88 ± 1,52 μg/ml) ir teofilino (1,80 ± 0,21 μg/ml) kiekiai tirpioje kavoje nustatyti naudojant 70 proc. etanolį. Termiškai neapdorotų kakavos pupelių skaldymas neturėjo statistiškai reikšmingos įtakos kofeino ir teobromino kiekiui. Įvertinus skrudinimo laiko įtaką ksantino grupės alkaloidų kiekiams skrudintų kakavos pupelių preparatuose, didžiausi (p<0,05) kofeino ir teobromino kiekiai nustatyti skrudinant kakavos pupeles 10 min. (atitinkamai 81,87 ± 2,46 μg/ml ir 400,12 ± 31,21 μg/ml). Skrudinant neskaldytas kakavos pupeles 5 minutes ir 10 minučių, kofeino ir teobromino koncentracijos didėja lyginant su termiškai neapdorotomis neskaldytomis kakavos pupelėmis. Skrudinant 15 minučių bei ilgiau, kofeino ir teobromino kiekiai pradeda mažėti, nustatyti tiriamųjų medžiagų kiekiai yra mažesni negu termiškai neapdorotų neskaldytų kakavos pupelių bandiniuose.
K. Lukas Master‘s thesis. Supervisor Doc. dr. Asta Kubilienė 2018–2020 yrs.; Lithuanian University of Health Sciences, Medical Academy, Faculty of Pharmacy, Department of Analytical and Toxicological Chemistry – Kaunas. The title: Qualitative and quantitative determination and comparison of caffeine, theobromine and theophylline in xanthine alkaloid containing products. The aim: Perform qualitative and quantitative determination of caffeine, theobromine and theophylline in different xanthine group alkaloids containing products by high performance liquid chromatography and compare the obtained results. The objectives of the research: Perform qualitative and quantative determination of caffeine, theobromine and theophylline in dried coffee berries tea samples, instant coffee and cocoa beans samples by high performance liquid chromatography. Determine the effect of extractant on the content of caffeine, theobromine and theophylline in dried coffee berries tea, instant coffee and cocoa beans samples. Evaluate the effect of fragmentation on xanthine group alkaloids content in raw cocoa beans samples. Evaluate the influence of roasting time on the content xanthine group alkaloids in cocoa beans samples. Compare the amounts of xanthine group alkaloids found in samples of roasted cocoa beans and raw cocoa beans by roasting cocoa beans at different times. The object and methods: Dried coffee berries tea, raw cocoa beans (fragmentated and non fragmentated), roasted cocoa beans, instant coffee. During this research the method of high performance liquid chromatography was chosen for qualitative and quantitative analysis of materials. Results and conclusions: Caffeine, theobromine and theophylline were qualitatively detected in dried coffee berries tea samples and instant coffee, caffeine and theobromine were detected in cocoa beans samples by using high performance liquid chromatography method. The highest (388,34 ± 7,22 μg/ml) caffeine content was determined by extracting dried coffee berries tea preparations by 70 % ethanol, the highest (p<0,05) theobromine content was determined by extracting with 10 % ethanol (1,66 ± 0,17 μg/ml). The highest (p<0,05) amounts of caffeine (3326,64 ± 328 μg/ml), theobromine (10,88 ± 1,52 μg/ml) and theophylline (1,80 ± 0,21 μg/ml) in instant coffee were determined by using 70 % ethanol. The fragmentation of raw cocoa beans was found to have no statistically significant effect on caffeine and theobromine levels. After evaluating the influence of roasting time on caffeine and theobromine levels in cocoa beans preparations, the highest (p<0,05) amounts of caffeine and theobromine were determined by roasting cocoa beans for 10 minutes (respectively 81,87 ± 2,46 μg/ml and 400,12 ± 31,21 μg/ml). Roasting whole cocoa beans for 5 minutes and 10 minutes caffeine and theobromine concentrations increase compared to unheated whole cocoa beans. When roasted for 15 minutes or more, caffeine and theobromine levels begin to decrease, levels of tested substances are lower than in samples of unheated whole cocoa beans.