Karvių tešmens išsivystymo bei produktyvumo ryšys su sveikatingumu
Ščerbavičius, Arūnas |
Šlyžius, Evaldas |
Monkevičienė, Ingrida | |
Pieno kokybę ir sudėtį lemia daugelis veiksnių, pavyzdžiui, karvių šėrimas, melžimas, laikymo sąlygos ir kiti. Ar pienas tiks perdirbti, priklauso ir nuo gyvulio genų. Lietuvoje galvijų selekcija orientuojama į galvijų išmilžio, pieno riebumo, ypač baltymingumo, didinimą. Dėmesys į baltymų sudėtį iki šiol nebuvo kreipiamas. Darbo tikslas: Išnagrinėti karvių tešmens išsivystymo bei produktyvumo ryšį su sveikatingumu. Darbo uždaviniai: 1. Išnagrinėti karvių tešmens išsivystymo bei sveikatingumo ryšį. 2. Išnagrinėti karvių produktyvumo ir karvių sveikatingumo ryšį. 3. Nustatyti skirtingų SLS klasių karvių tešmens morfologinius rodiklius bei produktyvumą. 4. Nustatyti skirtingų urėjos klasių karvių tešmens morfologinius rodiklius bei produktyvumą. 5. Atlikti pieno kiekio ir sudėties bei tešmens morfologinių rodiklių su SLS, bei urėja koreliacinę analizę. Išvados: 1. Išnagrinėjus karvių tešmens, bei sveikatingumo ryšį nustatyta, kad SLS minimaliai įtakoja tešmens plotį ir tešmens atstumą iki žemės, bei spenių storį, ir ilgį. Atstumas tarp priekinių ir užpakalinių spenių yra didesnis pas karves, kurių piene SLS vidutiniškai yra virš 200 tūkst/ml. 2. Išnagrinėjus karvių produktyvumo ir karvių sveikatingumo ryšį, nustatyta SLS praporcingai kinta su urėjos kiekiu, kuo daugiau urėjos yra piene tuo mažesnis SLS. 3. Išanalizavus SLS ir produktyvumo ryšį su sveikatingumu nustatyta, kad daugiausiai pieno duoda sveikos karvės kurių piene SLS neviršija 200 tūkst./ml. Išnagrinėjus urėjos ir produktyvumo ryšį su sveikatingumu nustatyta didžiausią pieno kiekį per laktaciją duoda karvės kurių urėjos kiekis pats didžiausias virš 30 mg/proc., per laktaciją iš tokios karvės vidutiniškai primelžiama 5921,60 kg pieno.
The aim of the thesis is to research cow udder development and productivity connections with healthiness. Purpose of the work: 1. Discover connections between cow udder development and healthiness. 2. Research cow productivity and healthiness connections. 3. Estimate the different classes of SCC cow’s udder morphology and productivity. 4. Estimate the different classes of urea udder morphology and productivity. 5. Perform milk yield and composition and morphological characteristics of udder SCC, urea and correlation analysis. The scientific research was carried out between 2010-2012 at the Department of Animal Breeding of the Veterinary Academy of the Lithuanian University of Health Sciences and dairy farm. The study evaluated 50 cows. Milk analyses were carried out in SE “Pieno tyrimai”. Milk fat (%), protein (%), lactose (%) and urea (mg%) were determent using the testing device “LactoScope FTIR” (FT1.0. in 2001, Delta Instruments, Netherlands) SCC (thousand/ml) was determent using a device" “SomaScope” (CA-3A4, 2004, Delta Instruments, Netherlands). The study measured morphological parameters of the udder quarter (cm): rear udder’s height, udder width, udder’s distance to the ground, the distance between the front teat, the distance between the rear teat, the distance between the right side teats, the distance between the left side teats, teat's length, teat's thickness. Descriptive statistics: the average of investigated traits (M), standard errors (SE), the coefficient of variations (CV) and correlation (r) between signs were calculated using the EXEL. Research showed that largest positive correlation exist between urea and udder distance form the surface (r=0,279; p<0.05); SCC and distance from front teats (r=0.275; p<0.05). Largest negative correlations were found between urea and distance from front teats (r=-0.289; p<0.05), and also between urea and back udder height( r=-0.275; p<0.05). Moreover bigger negative correlation were found between SCC and udder distance from the ground (r=-0.307; p<0.05). Close relationship was found between SCC and urea. It showed that urea quantity is larger in the cow which has SCC below 200 thousand/ml., - 26.1 mg/proc. Also it was discovered that SCC varies proportionally with urea quantity, larger urea quantity in milk respond to lower SCC. Research also revealed that largest milk quantity, during lactation period, give cows which urea level exceeds 30mg/percent. During lactation average milk yield per cow is 5921.60 kg. Cow which has urea level between fifteen and thirty is least productive and gives average 4393.33 kg of milk.