Naminio vyno gamybos tyrimai
Bureikaitė, Justina |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Trumpas darbo apibūdinimas. Nustatyti įvairių cheminių rodiklių kiekiai skirtingų rūšių naminio vyno mėginiuose. Darbo tikslas - Nustatyti ir įvertinti pasirinktų skirtingų rūšių naminių vynų cheminius rodiklius. Šiame darbe buvo tirta dvylika skirtingų rūšių namų sąlygomis Lietuvoje pagamintų vyno mėginių (juodujų serbentų, rabarbarų, svarainių, alyvinių obuolių ir raudonujų serbentų,vynuogių, aviečių, antaninių obuolių, rabarbarų ir kt. uogų vynas bei rudžių midus) . Buvo atlikta standartinė analizė ir taip nustatyta pH, sausųjų medžiagų, „alkoholių – „metanolio ir etanolio“ kiekiai, bei bendras titruojamas rūgštingumas (BTR) šiuose skirtingų rūšių naminio vyno mėginiuose. Išvados: Skirtingų rūšių naminio vyno cheminiai rodikliai skirtingi. Didžiausias pH nustatytas 8 mėginyje (rudžių midus), - 3,59; Mažiausias pH nustatytas 10 mėginyje (aviečių vynas), - 3,12. Didžiausias bendras titruojamas rūgštingumas nustatytas 10 mėginyje (aviečių vynas), - 13,9 o N; Mažiausias bendras titruojamas rūgštingumas nustatytas 1 mėginyje (juodųjų serbentų vynas), - 5,6 o N. Didžiausias sausųjų medžiagų kiekis nustatytas 8 mėginyje (rudžių midus), - 11,5 proc.; Mažiausias sausųjų medžiagų kiekis nustatytas 12 mėginyje (juodųjų serbentų vynas(1 partija)), - 7,9 proc. Didžiausios ir vienodos etanolio koncentracijos nustatytos 2 mėginyje (rabarbarų vynas) ir 3 mėginyje (svarainių vynas), - po 18 proc. Mažiausia etanolio koncentracija nustatyta 11 mėginyje (rabarbarų ir kt. uogų vynas(vynas MIX)), - 10 proc.;Didžiausios ir vienodos metanolio koncentracijos nustatytos taip pat 2 ir 3 mėginyje ( rabarbarų, svarainių vynas), - po 21,96 proc. Mažiausia metanolio koncentracija nustatyta taip pat 11 mėginyje ( vynas MIX), - 12,35 proc Žemesnių alkoholių (etanolio ir metanolio) koncentracijos skirtingų rūšių naminio vyno mėginiuose parodė, kad stipresni vynai yra rabarbarų ir svarainių. Tačiau nei vienas vyno mėginys neviršijo leistinos alkoholių koncentracijos normos.
Work title: Set of various chemical parameters in different kinds of homemade wine samples. Purpose of work: To evaluate the chemical parameters in chosen different homemade wine types. In this work it was studied in twelve different kinds of home made wine samples Lithuania (black currant, rhubarb, quince, lilac and apple red currants, grapes, raspberries, Antonovka apples, rhubarb and others. Rust berry wine and mead). It was carried out in a standard analysis and thereby determined the pH, solids, alcohols - ethanol and methanol, quantities and total titratable acidity (BTR) in these different kinds of homemade wine samples. Results: Different kinds of homemade wine chemical indicators is different. The maximum pHvalue of 8 in the sample (rust mead) - 3.59; The minimum pH of the 10 sample (raspberry wine) - 3.12. Maximum total titratable acidity was measured of the sample 10 (raspberry wine), - 13.9 and N; Minimum total titratable acidity of the sample set to 1 (black currant wine) - and 5.6 N. The maximum dry matter content in the sample set at 8 (rust Mead) - 11.5 per cent .; Minimum dry matter content of a sample set of 12 (black currant wine (1 lot)), - 7.9 percent. The biggest and the same concentration of ethanol in the sample set 2 (rhubarb wine) and sample 3 (quince wine); - 18 percent. The lowest concentration of ethanol in 11 sample (rhubarb and others. Berry wine (wine MIX)) - 10 per cent., The largest concentration of methanol and the same set as well as 2 and 3 of the sample (rhubarb, quince wine), - after 21.96 percent. The lowest concentration of methanol is also found in a sample of 11 (wine MIX) - 12.35 percent. Lower alcohols (ethanol and methanol) the concentration of different types of home-made wine samples showed that the peak is stronger rhubarb and quince. However, none of the wine samples exceeded the allowable concentration of alcohol.