Antimicrobial resistance of Campylobacter jejuni isolated from different sources
SVENSSON, Lars Erik Albin |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
The aim of the study was to estimate the antimicrobial resistance of Campylobacter jejuni strains isolated from different sources. This master thesis was prepared in the Department of Food Safety and Quality in the Lithuanian University of Health Sciences (LUHS) in Kaunas, Lithuania. Samples of fresh turkey meat origin were collected from retail shops in Kaunas. The samples were checked for contamination with Campylobacter bacteria by plating on selective media subsequently on enrichment media. Incubation was performed in 37° C with microaerophilic gases. Multiplex-PCR was used for the identification of thermophilic Campylobacter spp. Campylobacter jejuni strains of broiler meat and sick human origin isolated in previous studies were included. These campylobacter strains were included for comparison purposes to give a wider perspective of understanding to evaluate the relevance connected to public health. Antimicrobial resistance was tested by the agar dilution method. The four antimicrobial agents tested were: erythromycin, ciprofloxacin, gentamicin and tetracycline. The results were evaluated according EUCAST´s proposed MIC breakpoints. The study revealed that the contamination with campylobacters of turkey meat from retail shops is very low (1,5%), 2 fresh turkey thighs out of 130 samples tested were contaminated with Campylobacter jejuni. The study revealed that both C. jejuni strains isolated from turkey meat were resistant to ciprofloxacin and sensitive to gentamicin and erythromycin. However only one strain was sensitive to tetracycline, whereas the second strains was resistant to this antibiotic. Out of 15 C. jejuni strains isolated from infected humans 2 were resistant to erythromycin, 3 resistant to gentamicin and all tested strains were resistant to ciprofloxacin and tetracycline. Out of 15 C. jejuni strains isolated from broiler meat 2 were resistant to erythromycin, 1 – gentamicin, 13 strains were resistant to tetracycline to all the strains were resistant to ciprofloxacin. In total out of the 32 tested C. jejuni strains, we found 31 strains to be sensitive to at least one tested antibiotic. Seven examined strains of C. jejuni were multidrug-resistant, as they were resistant to at least 3 tested antibiotics.
Šio tyrimo tikslas buvo įvertinti Campylobacter jejuni padermių, išskirtų iš įvairių šaltinių, atsparumą antibiotikams. Šio baigiamojo darbo tyrimai atlikti Maisto saugos ir kokybės katedroje, Veterinarijos akademija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Tyrimų metu buvo tirtas C. jejuni padermės, išskirtos iš kalakutienos šio tyrimo metu bei padermės, išskirtos iš paukštienos ankstesnių tyrimų metu bei padermės, gautos iš kampilobakterioze užsikrėtusių žmonių. Atliekant tyrimus buvo įvertintas kalakutienos, parduodamos Kauno mažmeninės prekybos įmonėse, užkrėstumas kampilobakterijomis. Kampilobakterijos iš kalakutienos buvo išskiriamos atliekant tiesioginį sėjimą bei sėjimą po pagausinimo selektyviame sultinyje ant selektyvios agarizuotos terpės bei pasėlius inkubuojant mikroaerofilinėmis sąlygomis37 oC temperatūroje. Išskirtos kampilobakterijos buvo identifikuojamos iki rūšies naudojant dauginės PGR metodą. Kampilobakterijų atsparumas antimikrobinėms medžiagoms buvo įvertintas taikant agaro praskiedimo metodą. Bakterijų atsparumui nustatyti buvo pasirinkti keturi skirtingi antibiotikai: eritromicinas, ciprofloksacinas, tetraciklinas bei gentamicinas. Bakterijų atsparumas įvertintas remiantis EUCAST rekomenduojamomis ribinėmis minimaliomis augimą slopinančiomis koncentracijomis. Tyrimai parodė, kad kalakutienos, parduodamos Kauno mažmeninės prekybos įmonėse, užkrėstumas kampilobakterijomis yra labai mažas ir tesiekia 1,5%, kadangi tik dvejuose kalakutienos mėginiuose buvo aptiktos C. jejuni bakterijos. Šios dvi kampilobakterijų padermės buvo atsparios ciprofloksacinui, tačiau jautrios gentamicinui bei eritromicinui. Tuo tarpu viena padermės buvo atspari tetraciklinui, o kitą – jautri. Iš 15 C. jejuni padermių, išskirtų iš sergančių žmonių, 2 buvo atsparios eritromicinui, 3 – gentamicinui ir visos tirtos atsparios ciprofloksacinui ir tetraciklinui. Iš broilerių mėsos išskirtos kampilobakterijos (viso 15 padermių) taip pat pasižymėjo skirtingu atsparumu: 2 atsparios eritromicinui, 1 – gentamicinui, 13 – tetraciklinui ir visos atsparios ciprofloksacinui. Iš visų tirtų 32 kampilobakterijų padermių 31 pasižymėjo jautrumu bent vienam tirtam antibiotikui, o 7 padermės pasižymėjo dauginiu atsparumu antibiotikams, t.y., buvo atsparios ne mažiau kaip 3 tirtiems antibiotikams.