Laikymo sąlygų įtaka skirtingos sudėties ir riebumo valgomųjų ledų fizikinėms-cheminėms savybėms
Lukošiūtė, Rūta |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Valgomieji ledai – šaldytas desertas, kuris jeigu nėra suvartojamas iškarto, jį būtina laikyti šaldiklyje, siekiant išsaugoti jo savybes. Valgomųjų ledų kokybei svarbus kiekvienas gamybos etapas, naudojamos žaliavos, tolimesnis ledų laikymas ir transportavimas iki vartotojo. Vasarą, kai ledų suvartojimas sparčiai padidėja parduotuvėse esantys šaldikliai nuolat varstomi ir ne visada tinkamai uždaromi pirkėjų. Kadangi vartotojai apie šį šaldytą desertą žino nedaug, ypatingai apie valgomųjų ledų fizikines-chemines savybes, todėl ne visada pasirenka kokybišką ir vertą kainos prekę. Magistro baigiamajame nustatytos ir palygintos valgomųjų ledų, pagamintų iš skirtingų pradinių mišinių fizikinės-cheminės savybės: sausųjų medžiagų kiekis, riebalų kiekis ir pH. Įvertinta laikymo sąlygų įtaka valgomųjų ledų fizikinėms-cheminėms savybėms. Tyrimo rezultatai parodė, kad fizikinių-cheminių savybių pokyčiai leduose priklauso nuo ledų rūšies ir saugojimo temperatūros. pH ir riebalų kiekiui laikymo sąlygos didesnės įtakos neturėjo, nors ryškesnis pH ir riebalų kiekio sumažėjimas nustatytas, kai laikymo sąlygos nėra pastovios. Labiausiai nuo laikymo salygų priklauso sausųjų medžiagų kiekis.
Ice-cream is a frozen dessert, which must to be consumed immediately, it must be keeping in freezer, on purpose to save it‘s quality. Each stages of ice-cream production, used materials, further ice-cream storage and transporting to consumer are very important. On summer time, when ice-creams consuming rapidly increases, freezers in stores are constantly swinging and are not always properly closed by customers. Because customers don‘t know a lot about this frozen dessert, especially about physicochemical properties of ice-creams, therefore customers not always choose good quality and worth price product. In Master Thesis are established and compared ice-creams, produced from different primary mixture, physicochemical properties: amount of dry materials, amount of fat and pH. Estimated storage conditions influence of ice-creams physicochemical properties. The results of research showed, that change of ice-cream physicochemical properties depends from ice-creams class and storage temperatute. pH and amount of fat don‘t have a bigger influence, although pH and amount of fat decrease established, when storage conditions are not constant. The amount of dry materials mostly depends of storage conditions.