Kiaulių stresinio sindromo įtaka mėsinėms ir penėjimosi savybėms
Baltrėnaitė, Lina |
Stimbirys, Artūras | |
Darbo tikslas – ištirti kiaulių stresinį sindromą sukeliančio geno polimorfizmo įtaką mėsinėms ir penėjimosi savybėms. Darbo uždaviniai: 1. Surinkti ir išanalizuoti mokslinę literatūrą apie kiaulių genus, veikiančius ūkines savybes. 2. Surinkti ir išanalizuoti mokslinę literatūrą apie kiaulių stresinį sindromą. 3. Nustatyti streso geno alelių ir genotipų dažnius tiriamoje kiaulių grupėje. 4. Nustatyti streso geno įtaką mėsinėms savybėms. 5. Nustatyti streso geno įtaką penėjimosi savybėms. Rasti kiaulių streso geno polimorfizmai bei jų įtaka tokioms ūkinėms savybėms kaip mėsingumas bei penėjimosi rodikliai sudaro galimybę juos naudoti kaip biožymenis selekcijos procese taip jį paspartinant molekulinių technologijų pagalba, padidinant gyvulių veislinę vertę bei pagerinant jų ūkines savybes bei produkcijos kokybę. Išvados: 1. Atlikus halotano geno tyrimus tarp Lietuvoje veisiamų kiaulių buvo identifikuoti du halotano geno aleliai dominantinis - N ir recesyvinis ( sukeliantis stresinį sindromą) - n. 2. Tirtoje kiaulių grupėje halotano geno alelių dažnis buvo N alelio – 0,903, n alelio - 0,097; genotipų dažnis – NN genotipo – 0,847, Nn genotipo – 0,111, nepageidaujamo nn genotipo – 0,042. 3. Ištyrus halotano geno polimorfizmą atskirose Lietuvoje auginamų kiaulių veislėse visose veislėse buvo rastas vyraujantis dominantinis alelis N. Recesyvinio n alelio dažnis kito nuo 0,000 Lietuvos vietinių kiaulių veislėje iki 0,250 mišrūnų grupėje. Nepageidaujams nn genotipas, sukeliantis kiaulių stresinį sindromą, didžiausiu procentu, rastas tarp mišrūnų. Tarp Lietuvos baltųjų, Lietuvos vietinių ir Didžiųjų baltųjų kiaulių nn genotipas nerastas. 4. Tiriant HAL geno įtaką mėsinėms savybėms buvo nustatyta, kad homozigotinio nn genotipo kiaulės turėjo mažesnę šiltos skerdenos masę, nugaros raumens plotą, kumpio masę, bet ilgesnę skerdenos ir bekono puselę. Stresui jautrios kiaulės buvo liesesnės ir raumeningesnės nei stresui atsparios. Gyvuliai, streso geno nešiotojai turėjo tarpinius rodiklius. 5. Tiriant HAL geno įtaką penėjimosi savybėms buvo nustatyta, kad stresui jautrios kiaulės suvartoja daugiau pašarų 1 kg priesvorio priaugti, turi mažesnį paros priesvorį ir mažesnį svorį skerdimo metu. Gyvuliai, streso geno nešiotojai turėjo tarpinius rodiklius.
Object - to investigate gene, causing porcine stress syndrome, polymorphism and influence to meateness and fattening properties. Tasks - analyse literature about genes influencing pig production traits and about stress (HAL) gene in pigs, investigate HAL gene polymorphism and distribution of different alleles and genotypes in pigs, create data base of phenotypic traits, investigate influence of HAL gene polymorhism to pig productive traits. Application in practice – found pig stress syndrome gene polymorphisms and their influence to such productive traits as meateness and fattening give us possibillity to use them as genetic markers in selection process thus inhansing process by molecular technologies, increasing animal breeding value and improving productive traits and production quality. DNA extraction from hair roots; PCR to amplify HAL gene; RFLP method to identify mutation; electrophoresis in agarose gel; staining with etidium bromide; genotyping; statistical analysis of data. Results and conclusions. 144 unrelated pigs were investigated. Two halotan gene alleles -dominant N and recessive n (causing porcine stress syndrome) were identified in Lithuanian pig population. N allele in tested group was found with 0,903 frequency, n allele – 0,097 frequency, NN genotype with frequency 0,847, Nn – 0,111, nn – 0,042. The frequency of n allele between the breeds ranged from 0,000 in Lithunian native pig up to 0,250 in crossbreds. Undesirable nn genotype with highest frequency was found also in crossbreds. Animals with nn genotype had less warm carcass weight, body muscle area, ham weight, but longer carcass and bacon part. Stress sussceptible pigs were leaner and more muscular but had worse fattening properties – higher feed intake, less daily gain, less body weight at slaughtering age. Heterozygote pigs has intermediate results.