Beržų lapų (Betulae folium) arbatų fenolinių junginių ir antioksidantinio aktyvumo tyrimai
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas: Nustatyti beržų lapų (Folium betulae) arbatų fenolinių junginių kokybinę ir kiekybinę sudėtį, antioksidantinį aktyvumą bei įvertinti šių junginių pasiskirstymą skirtingose arbatos frakcijose. Darbo uždaviniai: Parinkti geriausias beržų lapų arbatų ekstrakcijos vandeniu sąlygas didžiausiam fenolinių junginių kiekiui pasiekti; nustatyti beržų lapų (Folium betulae) suminį fenolinių junginių, flavonoidų, proantocianidinų kiekį bei antioksidantinį aktyvumą skirtingose arbatos frakcijose; įvertinti skirtingų gamintojų beržų lapų (Folium betulae) arbatų suminį fenolinių junginių, flavonoidų, proantocianidinų kiekį bei antioksidantinį aktyvumą; nustatyti beržų lapų (Folium betulae) arbatų kokybinę ir kiekybinę fenolinių junginių sudėtį efektyviosios skysčių chromatografijos metodu. Tyrimo objektas ir metodai: Skirtingų gamintojų beržų lapų arbatos. Beržų lapų arbatų fenolinių junginių, flavonoidų, proantocianidinų ir antioksidantinio aktyvumo tyrimai atlikti spektrofotometriniais metodais. Fenolinių junginių kokybinė ir kiekybinė sudėtis nustatyta efektyviosios skysčių chromatografijos metodu (ESC). Tyrimo rezultatai ir išvados: Įvertinus atliktų tyrimų rezultatus, nustatyta, kad geriausia beržų lapų arbatą ekstrahuoti 100ºC temperatūros vandeniu ir ekstrakciją vykdyti 45 min, nes esant šioms sąlygomis gaunamas didžiausias suminis fenolinių junginių kiekis. Nustatyta, kad mažėjant frakcijos dydžiui, mažėja fenolinių junginių, flavonoidų, proantocianidinų išeiga bei antioksidantinis beržų lapų arbatoje. Efektyviosios skysčių chromatografijos metodu tirtose beržų lapų arbatose identifikuoti 9 flavonoidai ir 2 fenolinės rūgštys. Pagrindiniai nustatyti junginiai – hiperozidas, chlorogeno rūgštis ir galo rūgštis.
The aim: To determine quantitative, qualitative composition of phenolic compounds, evaluate the antioxidant activity and evaluate the distribution of these compounds in the different fractions of birch leaf (Folium betulae) tea. The objectives of the Study: Choose the best conditions of the extraction of water to achieve a maximum amount of phenolic compounds of birch leaf tea; set of the total phenolics, flavonoids, proanthocyanidins content and evaluate the antioxidant activity of birch leaf tea in different fractions; evaluate the total phenolics, flavonoids, proanthocyanidin content and antioxidant activity of birch leaf tea of different manufacturers; set of the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds of the birch leaf teas by high performance liquid chromatography . Methods: The research of the total phenolics, flavonoids, proanthocyanidins content and evaluation of the antioxidant activity was performed spectrophotometrically. The composition of phenolic compounds was performed by high performance liquid chromatography. Results and conclusions: It was determined that the best conditions to extract birch leaf tea is 100°C water temperature and 45 minutes, because under these conditions, yield the highest total phenolic compounds. It was found that with decreasing size of the fraction decrease phenolic compounds, flavonoids, proanthocyanidins yield and antioxidant activity of the birch leaf tea. It was identified 9 flavonoids and 2 phenolic acids by high performance liquid chromatography. Hyperoside, chlorogenic acid and gallic acid were determined as the main compounds in the birch leaf tea.