Karščio streso poveikis dėsliųjų vištų kiaušinių kokybei
Karbauskas, Justinas |
Recenzentas / Reviewer |
Karščio streso poveikis dėsliųjų vištų kiaušinių kokybei
Justinas Karbauskas Magistrо baigiamasis darbas
Darbо tikslas – nustatyti karščio streso poveikį dėsliųjų vištų, laikomų ant kraiko ir ekologiniuose ūkiuose, kiaušinių kokybei. Tyrimui buvo atrinkta 70 dėsliųjų vištų kiaušinių iš dviejų paukštininkystės ūkių – ekologinio (EKO) ir ant kraiko laikomų vištų (NE EKO) ūkio. Kiaušiniai buvo laikomi 30 °C temperatūro 14 dienų. Tyrimo metu, kas parą buvo paimama po 10 kiaušinių ir nustatomi šie kokybiniai rodikliai: lukšto stiprumas ir storis, baltymo aukštis, Hafo vienetas, trynio spalva (L*, a*, b*) ir trynio svoris. Analizuoti statistiškai reikšmingi pokyčiai (p<0,05), vertinant kiaušinių kokybinius rodiklius pagal dėsliųjų vištų laikymo sistemą ir kiaušinių dydžių kategorijas (S, M, L). Tyrimo rezultatai parodė, kad bandymo pradžioje (0 parą) ekologinių vištų kiaušiniai visose dydžių kategorijose pasižymėjo stipresniu lukštu: S kategorijos – 29 proc., M kategorijos – 28 proc., L kategorijos – 36 proc., palyginti su ant kraiko laikomų vištų kiaušiniais (p < 0,05). Po 14 parų laikymo 30°C temperatūroje lukšto stiprumas sumažėjo visose grupėse, tačiau ekologiniai kiaušiniai išlaikė reikšmingai didesnį atsparumą. Per visą laikymo 30°C temperatūroje laikotarpį, Hafo vienetas ir baltymo aukštis buvo didžiausi ekologiškų M ir L kategorijų kiaušinių, palyginti su kitais mėginiais. Trynio spalvos šviesumas, gelsvumas ir rausvumas labiausiai sumažėjo ant kraiko laikomų vištų kiaušinių, per visą tyrimo laikotarpį. Apibendrinant tyrimo rezultatus galima teigti, kad ekologinėmis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniai, taikant 30°C temperatūros karščio stresą, geriau išlaiko kiaušinių kokybinius rodiklius, palyginti su ant kraiko laikomų vištų kiaušiniais.
Raktažodžiai: kiaušinių kokybė, karščio stresas, ekologinė paukštininkystė, dėsliosios vištos.
Changes in Egg Quality Depending on Storage Time Temperature
Justinas Karbauskas Master‘s Thesis
Objective of the study – to determine the impact of heat stress on the egg quality of laying hens reared in litter-based and organic farming systems. A total of 70 eggs from laying hens were selected for the study from two poultry farms – an organic farm (ORG) and a litter-based (non-organic, NON-ORG) farm. The eggs were stored at a temperature of 30°C for 14 days. Each day, 10 eggs were sampled, and the following quality indicators were assessed: shell strength and thickness, albumen height, Haugh unit, yolk color parameters (L*, a*, b*), and yolk weight. Statistically significant changes (p<0.05) in egg quality parameters were analyzed based on the hen housing system and egg size categories (S, M, L). The results showed that at the beginning of the trial (day 0), eggs from organically reared hens exhibited significantly stronger shells across all size categories: by 29% in the S category, 28% in the M category, and 36% in the L category, compared to eggs from litter-based hens (p<0.05). After 14 days of storage at 30°C, shell strength decreased in all groups; however, eggs from the organic system retained significantly greater shell resistance. Throughout the entire 30°C storage period, the Haugh unit and albumen height remained highest in organic eggs of M and L categories, compared to other samples. The lightness, yellowness, and redness of yolk color decreased most notably in eggs from litter-based systems over the course of the study. In summary, the results indicate that eggs from hens reared under organic conditions maintain their quality parameters more effectively under 30°C heat stress compared to eggs from hens kept on litter. Keywords: egg quality, heat stress, organic poultry farming, laying hens.