Kavos rūgšties ir kavos rūgšties fenetilo esterio antiradikalinių ir redukcinių savybių tyrimas
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Karolina Varnaitė. Kavos rūgšties ir kavos rūgšties fenetilo esterio antiradikalinių ir redukcinių savybių tyrimas: magistro baigiamasis darbas/ Mokslinė vadovė Prof. Dr. Sonata Trumbeckaitė; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto medicinos akademija, Farmacijos fakulteto, Farmakognozijos katedra. – Kaunas, 2017. Tikslas: Ištirti ir palyginti kavos rūgšties ir kavos rūgšties fenetilo esterio antiradikalines ir redukcines savybes. Uždaviniai:
- Ištirti kavos rūgšties ir kavos rūgšties fenetilo esterio gebėjimą redukuoti citochromą c.
- Ištirti kavos rūgšties ir kavos rūgšties fenetilo esterio redukcines savybes naudojantis FRAP metodu.
- Ištirti kavos rūgšties ir kavos rūgšties fenetilo esterio antiradikalines savybes (ABTS ir DPPH metodais). Tyrimo metodai: Tyrimu siekta nustatyti 5 µM, 10 µM and 15 µM kavos rūgšties fenetilo esterio (CAFE) ir kavos rūgšties koncentracijų aktyvumą redukuojant citochromą c in vitro. Pasirinktas spektrofotometrinis metodas, absorbcija matuojama 500 – 600 nm bangų ilgių intervale. Citochromo c redukcijos maksimumai fiksuojami ties 550 nm ilgio banga. Bandymo metu rezultatai užrašomi 0, 3, 6, 9, 12, 15, 18 ir 21 minutę. Ditionitas pasirinktas kaip standartinis reduktorius, kurio redukuoto citochromo c kiekis tolesniuose skaičiavimuose prilyginamas 100 %. Antioksidantinis aktyvumas įvertintas spektrofotometriškai taikant ABTS, DPPH ir FRAP metodus. Rezultatai: Spektrofotometriniu metodu nustatytas CAFE ir kavos rūgšties gebėjimas redukuoti citochromą c. Esant CAFE (5 μM) citochromą c redukavo 52% ±3%, tuo tarpu kavos rūgštis (5 μM) tik 44% ±2%, prie 10 μM CAFE redukavo 69% ±6% citochromo c, o kavos rūgštis – 45% ±3%, esant 15 μM koncentracijai CAFE redukcinė geba siekė 68% ± 4%, o kavos rūgšties tik 39% ±1%. Nustatytas antioksidantinis aktyvumas: DPPH metodu – CAFE - 76,7% ±0,1%, kavos rūgštis - 58,3% ±3%; ABTS metodu: CAFE - 81,7% ±0,3%, kavos rūgštis - 68,6% ±0,3%; FRAP metodu: CAFE - 0,074 TE mol/l, o kavos rūgštis 0,057 TE mol/l. Išvados: Kavos rūgšties fenetilo esteris redukavo citochromą c 52-69% priklausomai nuo koncentracijos, o kavos rūgštis tik 39-45% t.y. 13-24% silpniau. Didesne redukcine ir antiradikaline galia pasižymėjo CAFE, ištyrus FRAP (29%), DPPH (19%) ir ABTS (14%) metodais. Taigi fenetilo radikalas nulemia stipresnias CAFE redukcines ir antiradikalines savybes
Karolina Varnaitė. Antiradical and reducing activity of caffeic acid and caffeic acid phenetyl ester: master's thesis/ Scientific leader Prof. Dr. Sonata Trumbeckaitė; Lithuanian University of Health Sciences, Medical ACADEMY, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacognosy. – Kaunas, 2016. Aim: to investigate and compare antiradical and reducing abilities of caffeic acid and caffeic acid phenetyl ester. Tasks: 1) To evaluate CAPE and caffeic acid ability to reduce cytochrome c. 2) To evaluate CAFE and caffeic acid reducing abilities using FRAP method. 3) To evaluate CAFE and caffeic acid antiradical abilities in ABTS and DPPH methods. Research methods: This assay evaluated 5 µM, 10 µM and 15 µM concentrations of CAPE and caffeic acid on cytochrome c redox status in vitro studies. The spectrophotometry method was used and the wave length interval was chosen 500 – 600 nm. The maximal value of the cytochrome c absorption was observed at the 550nm wave length. The results were recorded at the 0 min, 3 min, 6 min, 9 min, 12 min, 15 min, 18 min and 21 min. Dithionite was used as a standart reducer, because its reduced cytochrome c amount was considered as a 100% in calculations. The antioxidant activity assessed by spectrophotometry using ABTS, DPPH and FRAP methods. Results: The following results were obtained regarding ability of CAPE and caffeic acid to reduce cytochrome C at the level of 5 μM: CAPE - 52% ±3%, caffeic acid - 44% ±2%; 10 μM: CAPE - 69% ±6%, caffeic acid - 45% ±3%; 15 μM: CAPE - 68% ± 4%, caffeic acid - 39% ±1%. The antioxidant activity of CAPE by the DPPH method was 76,7% ±0,1%, by caffeic acid - 58,3% ±3%, by the ABTS method – CAPE - 81,7% ±0,3%, caffeic acid - 68,6% ±0,3%, by the FRAP method – CAPE - 0,074 TE mol/l, caffeic acid - 0,057 TE mol/l. Conclusion: The highest antioxidant (antiradical and reducing) activity was refered to CAPE, rather than caffeic acid, it was observed using ABTS, DPPH and FRAP methods. Stronger cytochrome c reducing power distinguished CAPE (52-69%), whereas caffeic acid just 39-45%. Increased reducing power was related to the presence of phenetyl radical in CAFE structure