Options
Afrikinių ir Tailando šamų hibridų (Clarias gariepinus x Clarias batrachus) auginimo URS galimybių tyrimas bei maistinės vertės nustatymas
Burba, Evaldas |
Recenzentas / Reviewer | |
Urbonavičiūtė, Indra | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Magistro baigiamasis darbas buvo rašytas norint ištirti Afrikinių ir Tailando šamų hibridų (Clarias gariepinus x Clarias batrachus), užaugintų URS, augimo duomenis bei mėsos kokybę. Bandymui buvo sudarytos tiriamoji (šamų hibridai) ir kontrolinė (Afrikiniai šamai) grupės. Įvertinta URS vandens kokybiniai rodikliai, kontrolinės ir tiriamosios grupių žuvų anatominių kūno dalių išsivystymas, svorio ir eksterjero indeksai, Fultono koeficientas, žuvienos spalvos rodikliai, fizinės ir cheminės mėsos savybės. Remiantis žuvų anatominių kūno dalių matavimo rodikliais bei apskaičiuotais svorio ir eksterjero indeksais, vertingesne nustatyta kontrolinės grupės žuvų mėsa, filė išeigos iš šios grupės žuvų buvo gautos didesnės. Įmitimo koeficientas buvo 28,10 proc. didesnis kontrolinėje grupėje. Atsižvelgiant į šamų mėsos spalvos nustatymo tyrimo duomenis, nebuvo nustatyta grupė, kurios spalva yra geresnė. Kontrolinės grupės žuvų mėsa buvo 9,44 proc. ryškesnė, tačiau tiriamosios grupės ištirta mėsa buvo 10,72 proc. raudonesnė. Kontrolinės grupės žuvų mėsa turėjo 3,51 proc. didesnį vandens rišlumą, tačiau joje nustatyti 13,52 proc. didesni virimo nuostoliai ir ji buvo 32,27 proc. vandeningesnė. Remiantis šamų mėsos fizinių savybių tyrimais, nebuvo nustatyta kulinariškai geresnė grupė. Pagal atliktus žuvų mėsos cheminių savybių tyrimų rezultatus nustatyta, jog vertingesnė buvo šamų hibridų mėsa, kurios sudėtyje rasta 5,02 proc. daugiau sausųjų medžiagų, 5,25 proc. daugiau tarpraumeninių riebalų ir 5,08 proc. daugiau baltymų nei kontrolinės grupės žuvų mėsoje. Pelenų kiekio skirtumas tarp grupių buvo nežymus. Tiriamojoje grupėje nustatyta žuvų mėsos pH vertė buvo 4,39 proc. didesnė nei kontrolinės grupės žuvų mėsos pH vertė.
Master‘s thesis was written in order to examine growth data and meat quaility of hybrids of African and walking catfish (Clarias gariepinus x Clarias batrachus) which were grown in RAS. For the experiment, experimental (catfish hybrids) and control (African catfish) groups were formed. RAS water quality prameters, development of the anatomical parts of the body, weight and exterior indices, Fulton‘s condition factor, fish meat color indicators, physical and chemical properties of fish meat were evaluated. Based on the measurements of anatomical body parts of the fish and calculated weight and exterior indices, the fish meat of control group was found to be more valuable as the fillet yields from the fish of this group were bigger. Fulton‘s condition factor was calculated to be higher in control group by 28.10 %. Based on the results of the fish meat color analysis, no group with a better meat color was identified. The color of control group fish meat was 9.44 % brighter, however the color of study group fish meat was 10.72 % higher in redness. The fish meat of control group had 3.51 % higher water-holding capacity, however it was 32.27 % more watery and had 13.52 % higher cooking losses. Based on the obtained results of the physical properties of the meat, neither group could be evaluated as technologically better. According to the results of fish chemical properties, the meat of catfish hybrids was more valuable as it contained 5.02 % more dry matter, 5.25 % more intermuscular fat and 5.08 % more protein. The difference in ash content between groups was insignificant. The pH value of fish meat in study group was 4.39 % higher than that of a control group.