Options
Rankų kremo su nakvišų aliejumi gamyba, antioksidacinių savybių ir kokybės vertinimas
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Švarcaitė, Jūratė | Komisijos narys / Committee Member |
Kuncaitė, Giedrė | Komisijos narys / Committee Member |
Didėjant natūralių kosmetinių produktų paklausai, tiriamojo darbo metu siekta sukurti rankų kremą su nakvišų aliejumi nenaudojant sintetinių medžiagų. Darbo tikslas: Sumodeliuoti rankų kremo su nakvišų aliejumi sudėtį ir įvertinti jo kokybę. Tyrimo uždaviniai ir metodai: studijuojant mokslinę literatūrą, susipažinti su pusiau kietų farmacinių preparatų technologija ir kokybės vertinimo metodais, nakvišų aliejaus savybėmis, panaudojimo galimybėmis bei antioksidacinio aktyvumo nustatymo spektrofotometriniais metodais; vertinti pagamintų rankų kremų kokybę, nustatant priimtinumą vartoti, pH reikšmę, klampą, sistemos stabilumą, vienalytiškumą, tekstūros parametrus ir antioksidacinį aktyvumą pagaminus bei stebėjimo metu. Duomenys apdoroti SigmaPlot12,5 programa. Rezultatai: Pagaminta pusiau kieta a/v emulsinė sistema su nakvišų aliejumi, nustatyta pH reikšmė tenkino fiziologinę odos terpę, aliejinių lašelių dydis, antioksidacinio aktyvumo, klampos, deformuojančios jėgos ir šlyties parametrai, stabilumo tyrimų metu vykusių pokyčių analizė motyvavo kremo sudėties parinkimą. Siūloma kremo sudėtis: 25:62:7:6 nakvišų aliejus: išgrynintasis vanduo: kakavos sviestas: emulsiklis. Išvados: Sukurta pusiau kietos a/v emulsinės sistemos technologija, naudojant 6 proc. Olivem 1000. Juslinės analizės metodu išaiškintos priimtiniausios rankų kremo sudėtys tenkino fiziologinius odos pH parametrus, priimtiniausios tekstūros (deformacijos jėga 320,09±14,24 g, šlytis 182,13±11,2 g·sek) kremas pasižymėjo didžiausia klampa (5660±2,4 mPa·s) ir mažiausiu emulsinių lašeliu skersmeniu (31,4±4,2 µm po 6 mėn.). Vertinant kremų klampos, deformuojančios jėgos ir šlyties sąsają nustatyta visiškai tiksli koreliacija (r=1), su aliejinės fazės kiekiu klampa koreliuoja vidutiniškai (r=0,5), o su kakavos sviestu stipriai (r=0,89). Spektrofotometriškai DPPH· radikalo inaktyvinimo metodu nustatyta, kad nakvišų aliejus pasižymi antioksidaciniu aktyvumu (30,03±0,24 proc.) kaip ir sumodeliuoti rankų kremai, kurių vidutinis antioksidacinis aktyvumas 26,77±1,62 proc. Laisvųjų radikalų inaktyvinimo intensyvumas labai stipriai koreliuoja su lipofilinės fazės (nakvišų aliejus ir kakavos sviestas) kiekiu (r=0,99). Mechaninės kremo savybės pagreitinto sendinimo sąlygomis per 5 mėn. pakito statistiškai nereikšmingai (p>0,05), o sistemos stabilumui įtakos turi ne tik lipofilinės fazės sudėtis, bet ir emulsiklis.
As demand for organic cosmetic products has been growing in the recent years, this research paper deals with the production of hand cream with evening primrose oil free of any synthetic ingredients. The aim: to produce hand cream with evening primrose oil and assess its quality. Objectives and methods of this research work: scientific literature studies and assimilation of technology of half solid pharmaceutical preparations, methods of their quality assessment, characteristics of evening primrose oil, opportunities of its application and spectrum photometric methods of antioxidation activity establishment; to assess the quality of produced hand cream, establishing reasonable factors for its application, the significance of pH, viscosity, system stability, smoothness, texture parameters and antioxidation activity after producing it and in the course of observation. The data was processed with SigmaPlot12, 5 program. Results: Half solid a/v emulsion system with evening primrose oil was produced, the established pH value satisfied physiological skin environment; the research on the size of oil drops, antioxidation activity, viscosity, deformation force and verge parameters, analysis of changes during the stability period motivated the choice of hand cream ingredients. The proposed hand cream composition: 25:62:7:6 evening primrose oil: purified water: cocoa butter: emulsion. Conclusions: Half solid a/v emulsion system technology was produced using 6% Olivem 1000. Sensual analysis method was applied to clarify the most acceptable composition of hand cream satisfying physiological skin pH parameters, the most acceptable textures (deformation force 320,09±14,24 g, shear 182,13±11,2 g·sek) the hand cream had the greatest viscosity (5660±2,4 mPa·s) and the least diameter of emulsion drops (31,4±4,2 µm after 6 months). Assessing the correlation between cream viscosity, deformation force and shear, absolutely precise correlation was established (r=1), shear moderately correlates with oil phase amount (r=0,5) and strongly correlates with cocoa butter (r=0,89). Applying spectrum photometric DPPH· radical interactive method, it was established that one of evening primrose oil specifications is anti oxidation activity (30,03±0,24 proc.) equally the same as modeled hand cream with average anti oxidation activity of 26,77±1,62 proc. Inactivity intensity of free radicals correlates strongly with lipophilic phase (evening primrose oil and cocoa butter) amount (r=0,99). Hand cream mechanical characteristics statically changed insignificantly (p>0,05) in accelerated aging conditions within the 5 months and system stability is affected not only by composition of lipophilic phase but also emulsion.