Kurkuminoidų ir karotenoidų įvertinimas dažinių ciberžolių (Curcuma longa L.) žaliavose instrumentinės analizės metodais
Ruzgaitė, Greta |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
G. Ruzgaitės magistro baigiamasis darbas/ mokslinė vadovė doc. dr. R. Marksienė; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra. – Kaunas. Pavadinimas: Kurkuminoidų ir karotenoidų įvertinimas dažinių ciberžolių (Curcuma longa L.) žaliavose instrumentinės analizės metodais. Raktiniai žodžiai: ciberžolė, kurkuminas, kurkuminoidai, efektyvioji skysčių chromatografija, karotenoidai, spektrofotometrija. Tyrimo objektas ir metodai: šio tyrimo objektas — sausi, gryni dažinės ciberžolės (Curcuma longa L.) prieskoniniai milteliai, sudėtyje neturintys kitų priedų. Prieskoninių miltelių kokybinei ir kiekybinei kurkuminoidų analizei pasirinktas efektyviosios skysčių chromatografijos (ESC) metodas. Bendram karotenoidų kiekiui identifikuoti pasirinktas spektrofotometrijos metodas. Tyrimo tikslas: atlikti skirtingose užsienio šalyse ir tos pačios šalies, bet skirtingų gamintojų prieskoninių dažinių ciberžolių (Curcuma longa L.) šakniastiebių miltelių biologiškai aktyvių junginių kurkuminoidų kokybinę bei kiekybinę analizę efektyviosios skysčių̨ chromatografijos (ESC) metodu, o karotenoidų bendrą kiekį nustatyti spektrofotometrijos metodu. Tyrimo uždaviniai: 1) pritaikyti ESC metodiką kurkuminoidų ir spektrofotometrijos metodą karotenoidų, esančių dažinių ciberžolių šakniastiebių prieskoniniuose milteliuose, kokybinės ir kiekybinės analizės tyrimams; 2) nustatyti kokybinę ir kiekybinę kurkuminoidų sudėtį taikant efektyviosios skysčių chromatografijos metodą bei nustatyti bendrą karotenoidų kiekį taikant spektrofotometrijos metodiką pasirinktuose prieskoniniuose milteliuose; 3) palyginti kurkuminoidų sudėtį ir kurkumino bei karotenoidų kiekį pasirinktuose dažinės ciberžolės augalinės žaliavos šakniastiebių milteliuose. Tyrimo rezultatai ir išvados: atlikus tyrimą didžiausi kurkuminoidų kiekiai nustatyti Indijoje užaugintose žaliavose – P_7 (19 413,025 μg/ml) , P_6 (16 361,095 μg/ml) ir P_8 (15 106,837 μg/ml). Dėl to galima teigti, jog naudingiau rinktis žaliavą, kultivuojamą vietose, kuriose jos auga natūraliai. Tokiu būdu užauginta vaistinė augalinė žaliava bus kokybiškesnė, sukaupdama didesnį kiekį pagrindinių bioaktyvių junginių. Atlikus karotenoidų identifikavimo tyrimą, mėginyje P_3, pasižyminčiame didžiausiu karotenoidų kiekiu – 12,342 μg/ml, nustatytas mažiausias kurkumino kiekis – 3 770,5891 μg/ml. Remiantis šiais duomenimis galime teigti, jog ta pati vaistinė žaliava gali būti sukaupusi didelį kiekį vienos rūšies bioaktyvių junginių, bet labai mažą kiekį kitų svarbių junginių. Todėl negalime išskirti vieno kokybiškiausio prieskonio, sukaupusio daugiausiai naudingų junginių.
The final master‘s thesis/ research prepared by Greta Ruzgaitė and supervised by assoc. prof. Rūta Marksienė; Department of Analytical and Toxicological chemistry, Faculty of Pharmacy, Lithuanian University of Health Sciences. – Kaunas. The title of the master thesis: Evaluation of curcuminoids and carotenoids in turmeric (Curcuma longa L.) raw material, using instrumental analysis methods. Key words: turmeric, curcumin, curcuminoids, high performance liquid chromatography, carotenoids, spectrophotometry. Object and methods of the research: object of this research is dry, pure powdered turmeric (Curcuma longa L.) spices, which do not contain other added substances. The method of high performance liquid chromatography (ESC) was chosen for the qualitative and quantitative analysis of curcuminoids in spice powder. A spectrophotometric method was chosen to identify the total carotenoids content. The aim: to perform qualitative and quantitative analysis on curcuminoids of biologically active compounds of spice turmeric (Curcuma longa L.) root powder from different manufacturers in our and foreign countries, by high-performance liquid chromatography (ESC) and total carotenoids by spectrophotometry. Tasks: 1) to adapt ESC and spectrophotometric methods for the qualitative and quantitative composition of curcuminoids and carotenoids in turmeric root powder; 2) to determine the qualitative and quantitative composition of curcuminoids using high performance liquid chromatography and to determine the total content of carotenoids using spectrophotometry in selected spice powders; 3) to compare the composition of curcuminoids and the content of curcumin and carotenoids in selected root powder of turmeric. The results and conclusions of research: the study found the highest levels of curcuminoids in raw materials grown in India – P_7 (19 413,025 μg / ml), P_6 (16 361,095 μg / ml) and P_8 (15 106,837 μg / ml). As a result, it can be argued that it is more beneficial to choose raw materials that are cultivated in places where they grow naturally. The medicinal plant raw material grown in this way will be of higher quality, accumulating a larger amount of the main bioactive compounds. The carotenoid identification test showed a minimum curcumin content of 3 770.5891 μg / ml in sample P_3, which had the highest carotenoid content of 12,342 μg / ml. Based on these data, we can state that the same pharmaceutical raw material may have accumulated large amounts of one type of bioactive compounds, but very small amounts of other important compounds. Therefore, we cannot single out one of the highest quality spices that has accumulated the most beneficial compounds.