Dobilų (Trifolium L.) genties augalų izoflavonų kiekybinės sudėties tyrimas
Kurantavičius, Vytautas |
Jakštas, Valdas |
Janulis, Valdimaras | |
Tyrimo objektas ir metodai: dobilų genties augalų lapų, stiebų, žiedų žaliavų tyrimas. Izoflavonai nustatyti ESC metodu. Darbo tikslas: Atlikti izoflavonų genisteino, formononetino ir daidzeino analizę dobilų genties augaluose, taikant ESC metodą. Darbo uždaviniai: atlikti literatūros analizę, apibendrinant dobilų (Trifolium L) genties augalų biologines savybes, izoflavonų taikymą gydymo tikslais ir nustatymo metodus. Parinkti ekstrakcijos sąlygas, įvertinant pasirinkto ekstrakcijos tirpiklio, jo poliškumo ir ekstrakcijos laiko įtaką. Optimizuoti ESC metodą dobilų žaliavos tyrimui ir pagrįsti metodo tinkamumą izoflavonų kiekio nustatymui. Atlikti įvairių dobilų rūšių lapų, žiedų, stiebų ir šaknų mėginių analizę optimizuotu ESC metodu ir nustatyti izoflavonų kiekius juose. Įvertinti izoflavonų kiekio įvairavimą skirtingose dobilų rūšyse. Nustatyti izoflavonų kiekybinės sudėties pasiskirstymą augalų dalyse. Palyginti T. pratense izoflavonų kiekių skirtumus augalo dalyse. Palyginti izoflavonų kiekybinės sudėties skirtumus T. pratense kultivuojamų ir laukinės populiacijos augalų žaliavose. Išvados: atlikus mokslinės literatūros šaltinių analizę, apibendrintos dobilų genties augalų biologinės savybės, izoflavonų taikymas gydymo tikslais ir flavonoidų bei izoflavonoidų nustatymo metodai. Įvertintas tirpiklio poliškumas ir taikomos ekstrakcijos trukmės įtaka izoflavonų kiekiui. Optimizuotas ESC metodas kiekybinei izoflavonų analizei dobilų (Trifolium L.) genties augalų žaliavoms. Atlikta 18 - kos dobilų rūšių lapų, žiedų, stiebų ir šaknų mėginių analizė optimizuotu ESC metodu. Nustatyti izoflavonų kiekiai tirtuose dobilų mėginiuose. Nustatyta kad, T. medium rūšis kaupia kelis kartus didesnį izoflavonų kiekį nei medicinoje naudojama T. pratense rūšis. Daidzeino, formononetino ir genisteino T. medium rūšyje nustatyta, atitinkamai - 1,417 mg/g, 2,923 mg/g ir 3,928 mg/g. Daugiausia izoflavonų buvo aptikta T. medium lapuose - 8,270 mg/g. Kiti ištirti doblų genties augalai daugiausiai izoflavonų kaupia lapuose ir stiebuose, o mažiausiai žieduose. T. Pratense šaknyse buvo nustatyti panašūs kiekiai izoflavonų kaip ir kitose augalo dalyse. Šaknys izoflavonų kaupia 2,349 mg/g, stiebai - 2,742 mg/g, lapai - 1,827mg/g. T. pratense kultivuojami augalai kaupia žymiai didesnius kiekius izoflavonų, nei laukinės populiacijos atstovai. Laukinės populiacijos atstovų suminis nustatytų izoflavonų kiekis lapuose - 1,105 mg/g, žieduose - 0,990 mg/g, stiebuose - 1,514 mg/g, atitinkamai kultivuojamuose augaluose - 2,549 mg/g, 1,411 mg/g, 3,499 mg/g.
Object and methods: phytochemical analysis of different parts (leaves, blossoms, roots) of clover genus plants. Aim: to perform analysis of isoflavons genistein, formononetin and daidzein in clover genus plants by HPLC method. Objective: to perform analysis of scientific literature and evaluate characteristics of clover genus (Trifolium L.) plants and their usage for medical purpose, and analysis methods of active components. Select the conditions of extraction considering influence of solvent, its polarity and time of extraction. Optimize HPLC method for raw material analysis of clover genus and justify its suitability for quantitative analysis of isoflavons. Perform analysis of isoflavons in different parts of various clover genus plants by optimized HPLC method. Evaluate quantity difference between isoflavons in various genus of clover. Evaluate quantity difference between isoflavons in different parts of plants. Compare quantities of isoflavons in different parts of T. pratense pants. Compare quantity difference between isoflavons in raw materials of cultivated and naturally grown T. pretense plants. Results: performed scientific literature analysis justified characteristics and therapeutic effects of clover genus (Trifolium L.) plants, evaluated analysis methods of flavonoids and isoflavonoids. Also was evaluated influence of polarity of solvent and time of extraction to quantity of isoflavons. Quantitative HPLC analysis method for isoflavons in raw materials of clover genus plants was optimized. Analysis of leaves, blossoms and roots from 18 different genus of clover was performed by optimized HPLC method. Results showed that quantity of isoflavons accumulated in T. medium genus is several times higher than in T. pretense genus, which is used for medicinal purpose. Quantities of daidzein, formononetin and genistein found in T. medium genus respectively are 1,417 mg/g, 2,923 mg/g and 3,928 mg/g. The highest amount of isoflavons in T. medium genus was found in leaves – 8,270 mg/g. The highest amount of isoflavons was found in leaves and steam, the least amount – in blossoms. That was common to all studied plants of clover genus. The amount of isoflavons in roots of T. pretense genus was similar to amounts, found in other parts of plants: in roots – 2,349 mg/g, in steam – 2,742 mg/g, in leaves – 1,827 mg/g. Quantity of isoflavons in raw materials of cultivated T. pratense plants is higher than in naturally grown plants. Total amount of isoflavonoids in naturally gowned plants are; in leaves – 1,105 mg/g, in blossoms – 0,990 mg/g, in steam – 1,514 mg/g, respectively in cultivated plants – 2,549 mg/g, 1,411 mg/g, 3,499 mg/g.