Kvapiojo mairūno (Origanum majorana L.) žolės fenolinių junginių, eterinio aliejaus ir antioksidantinio aktyvumo tyrimas
Gimbutas, Matas |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
M. Gimbuto magistro baigiamasis darbas/ mokslinis vadovas doc. dr. Audronis Lukošius; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Medicinos akademijos, Farmacijos fakulteto, Farmakognozijos katedra. Darbo tiriamasis objektas kvapusis mairūnas (Origanum majorana L.) – notrelinių (Lamiaceae) šeimos daugiametis, fenolinius junginius, flavonoidus bei eterinius aliejus kaupiantis vaistinis augalas. Origanum majorana L. pasižymi virškinimą gerinančiu, uždegimą mažinančiu, raminančiu, kraujo spaudimą mažinančiu poveikiu. Tyrimo tikslas: nustatyti fenolinių junginių ir flavonoidų kiekius, antioksidacinį aktyvumą ir eterinio aliejaus komponentus kvapiųjų mairūnų (Origanum majorana L.) augalinėje žaliavoje, palyginti šių junginių pasiskirstymą lapuose, stiebuose ir žieduose. Tyrimo uždaviniai: parinkti kvapiųjų mairūnų žiedų, stiebų ir lapų fenolinių junginių ekstrakcijos sąlygas. Nustatyti bendrą fenolinių junginių, flavonoidų kiekį augalinės žaliavos lapų, stiebų ir žiedų ekstraktuose. Nustatyti laisvųjų radikalų surišimo gebą ir redukcinį aktyvumą kvapiųjų mairūnų žolės ekstraktų mėginiuose. Įvertini kvapiųjų mairūnų fenolinius junginius efektyviosios skysčių chromatografijos metodu. Identifikuoti Origanum majorana L. eterinio aliejaus komponentus dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodu. Tyrimo objektas ir metodai: objektas – kvapiųjų mairūnų lapų, stiebų ir žiedų ėminiai. Bendras fenolinių junginių, flavonoidų ir antioksidacinis aktyvumas kvapiųjų mairūnų žieduose, stiebuose ir lapuose nustatytas UV–VIS spektrofotometriniu analizės metodu. Kokybinė ir kiekybinė fenolinių junginių sudėties analizė atlikta taikant ESC metodą. Kvapiųjų mairūnų žolės eterinių aliejų sudėtis nustatyta dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodu. Tyrimo rezultatai ir išvados: optimalios ekstrakcijos sąlygos fenolinių junginių kiekio nustatymui kvapiųjų mairūnų žaliavoje, tai tirpiklis – 70 proc. (V/V) etanolis ir 30 min. ekstrakcijos trukmė veikiant ekstraktą ultragarsu. Didžiausias fenolinių junginių kiekis aptiktas kvapiųjų mairūnų žieduose yra 9,27 ± 0,41 mg GRE/g, panašus fenolinių junginių kiekis – 8,75 ± 0,34 mg GRE/g aptiktas lapuose, o mažiausias kiekis – stiebuose 4,13 ± 0,31 mg GRE/g (p<0,05). Nustatytas flavonoidų kiekis kvapiųjų mairūnų lapuose – 5,75 ± 0,65 mg RE/g, žieduose – 4,27 ± 0,261 mg RE/g, stiebuose – tik 2,13 ± 0,106 mg RE/g (p<0,05). Antioksidacinis aktyvumas stipriausiai pasireiškė vaistinės augalinės žaliavos lapuose, mažiausiai – stiebuose. Nustatytas stiprus koleriacinis ryšys tarp bendro fenolinių junginių kiekio, bendro flavonoidų kiekio ir redukcinio aktyvumo, įvertinto FRAP metodu (atitinkamai 0,948 ir 0,982). Taikant efektyviąją skysčių chromatografiją augalinėje žaliavoje identifikuoti šie junginiai: izokvercitrinas, rozmarino, chlorogeno, kavos, p-kumaro ir ferulo rūgštys. Visuose augalo tirtuose organuose nustatytas dominuojantis junginys – rozmarino rūgštis. Dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodu kvapiųjų mairūnų žolėje identifikuoti eterinio aliejaus komponentai, kurių pagrindinis buvo terpinen-4-olis, kuris sudarė net 29,61 ± 1,09 % visos eterinio aliejaus sudėties.
Marjoram (Origanum majorana L.) is a perennial medicinal plant of Labiatae (Lamiaceae) family. It accumulates many biologically substances such as phenolic compounds, flavonoids, essential oils. Origanum majorana L. is a perspective herb for its antiinflammatory, hypotensive, sedative effect and digestive benefits. The aim of the research: to determine the total phenolic compounds, flavonoid content, antioxidant activity and to identify components of essential oil in marjoram (Origanum majorana L.) raw material and to compare their distribution in leaves, stems and blooms. The tasks of the research: to select the extraction conditions of phenolic compounds from the samples of leaves, stems and blooms of marjoram. To determine total phenolic compounds and total flavonoids content in the samples of leaves, stems and blooms of marjoram extracts. To determine the free radical scavenging and the fluorescence recovery after photobleaching of marjoram herb extracts. To evaluate phenolic compounds in leaves, stems and blooms of marjoram by high-performance liquid chromatography method. To identify Origanum majorana L. components of essential oil by gas chromatography – mass spectrometry. The objectives of the research: object – sample of marjoram leaves, stems and blooms. The total phenolic compounds, flavonoid content, antioxidant activity in marjoram blooms, leaves and stems was determined by UV–VIS spectrophotometric analysis method. Qualitative and quantitative analysis of the phenolic compounds was performed using the ESC method. Composition of essential oil in marjorm was determined by gas chromatography – mass spectrometry method. The results and conclusions of the research: optimal extraction conditions for the determination of phenolic compounds of marjoram raw material are solvent - 70 percent (V/V) ethanol and ultrasound effect for extract by duration of 30 min. The highest content of total phenolic compounds were determined in marjoram blooms 9,27 ± 0,41 mg GRE/g, in leaves there was similar amount of total phenolic compounds – 8,75 ± 0,34 mg GRE/g, and the lowest content were determined in stems 4,13 ± 0,31 mg GRE/g (p<0,05). Total amount of flavonoids of marjoram leaves – 5,75 ± 0,65 mg RE/g, blooms – 4,27 ± 0,261 mg RE/g and stems – 2,13 ± 0,106 mg RE/g (p<0,05). The strongest antioxidant activity was determined in extracts of leaves, the weakest – in stems. The strong correlation was determined between the total amount of phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity, which was measured by FRAP method (accordingly 0.948 and 0.982). The phenolic compounds (isoquercitrin, rosmarinic, chlorogenic, caffeic, p-coumaric and ferulic acids) were identified by high-performance liquid chromatography method. Rosmarinic acid was discovered to be the dominant compound of all marjoram parts. Terpinen-4-ol – dominant compound accounting for 29,61 ± 1,09 % of all majoram essential oil, which was identified by gas chromatography – mass spectrometry method.