Maisto papildų, kurių sudėtyje yra vienamečių paprikų (Capsicum annuum L.) vaisių ekstrakto, cheminės sudėties tyrimas taikant efektyviosios skysčių chromatografijos metodą
Nikaitė, Aurelija |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: Atlikti kokybinę ir kiekybinę analizę biologiškai aktyvių junginių, esančių maisto papilduose, kurių sudėtyje yra vienamečių paprikų (Capsicum annuum L.) vaisių ekstrakto, taikant efektyviąją skysčių chromatografiją. Darbo uždaviniai: Pritaikyti efektyviosios skysčių chromatografijos metodiką vienamečių paprikų (Capsicum annuum L.) vaisių biologiškai aktyvių junginių kokybiniam ir kiekybiniam nustatymui maisto papilduose; validuoti pasirinktą efektyviosios skysčių chromatografijos metodiką; atlikti kiekybinę biologiškai aktyvių junginių analizę pasirinktuose maisto papilduose ir paprikų milteliuose; palyginti eksperimentiškai nustatytą ir deklaruotą ant pakuotės biologiškai aktyvių junginių kiekį maisto papilduose su paprikų prieskonių sudėtimi. Tyrimo metodas: Pasirinktų maisto papildų ir prieskonių biologiškai aktyvūs junginiai buvo kokybiškai ir kiekybiškai įvertinti efektyviosios skysčių chromatografijos (ESC) metodu. Eliuentų sistema: A – trifluoracto rūgštis 0,1%, B – acetonitrilas. Kolonėlės temperatūra 25 °C, eliuento tėkmės greitis 1 ml/min, kapsaicinoidų detekcija vykdyta prie 280 nm UV šviesos bangos ilgio. Rezultatai ir išvados: Tik viename iš pasirinktų maisto papildų identifikuotas kapsaicinas, tačiau nustatyta koncentracija neviršijo aptikimo ir nustatymo ribos, todėl nepavyko kapsaicino nustatyti kiekybiškai ir įvertinti pakuotės ženklinimo teisingumo, nes maisto papildo gamintojas nenurodo biologiškai aktyvių junginių kiekio. Kituose maisto papilduose kapsaicinoidai nenustatyti net kokybiškai. Pasirinktuose prieskoniuose bendras kapsaicinoidų kiekis svyravo nuo 0,367 iki 4,275 mg/g, pastebėti statistiškai reikšmingi skirtumai tarp kapsaicino ir dihidrokapsaicino kiekio Kinijos ir Ispanijos kilmės prieskoniuose.
Aim: To perform the qualitative and quantitative analysis of active compounds in food supplements, containing extract of Capsicum annuum L. fruits, using high performance liquid chromatography method. Objectives: To optimize high performance liquid chromatography (HPLC) method for qualitative and quantitative analysis of active compounds in food supplements, containing extract of Capsicum annuum L. fruits; to perform validation of selected HPLC method; to perform quantitative analysis of active compounds in selected food supplements and paprika spices; to compare declared and actual composition of selected food supplements and paprika spices. Method: Active compounds in selected food supplements and spices were evaluated qualitatively and quantitatively using high performance liquid chromatography. The system of two solvents was used: A - trifluoroacetic acid 0,1 %, B – acetonitrile. The column was thermostated at 25 °C, injection volume was 10 μl, solvent flow rate 1 ml/min, detection of analytes was performed at 280 nm wavelength. Results and discussion: Capsaicin was identified in only one of the selected food supplements. The concentration of active compound was not labeled, so it was impossible evaluating whether the labeled information was correct. Capsaicinoids were absent in all of the rest food supplements. The selected spices showed a concentration of 0,367 – 4,275 μg/g of total capsaicinoids, while the differences between capsaicinoid content in spices from China and Spain were significant.