Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/105498
Sergančių funkcine dispepsija paplitimo ir rizikos veiksnių tyrimas darbingo amžiaus žmonių grupėje
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Sergančių funkcine dispepsija paplitimo ir rizikos veiksnių tyrimas darbingo amžiaus žmonių grupėje
Other Title
Prevalence and risk factors of functional dyspepsia in the working-age people group
Author
Jarašūnaitė, Miglė |
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer | |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Extent
27 p.
Date Issued
2019
Abstract
Tyrimo tikslas: Išsiaiškinti funkcinės dispepsijos (FD) paplitimą darbingo amžiaus žmonių grupėje bei rizikos veiksnius, darančius įtaką funkcinės dispepsijos atsiradimui. Darbo uždaviniai:
- Įvertinti funkcinės dispepsijos ir jos rūšių paplitimą darbingo amžiaus grupėje.
- Nustatyti kokios lyties, amžiaus, išsilavinimo žmonės dažniau serga funckine dispepsija.
- Įvertinti kokie rizikos veiksniai dažniausiai sukelia funkcinę dispepsiją. Metodai ir tyrimo dalyviai: tyrime dalyvavo 254 respondentai, kurių amžius 18 – 65m. Tiriamieji buvo apklausti anoniminiu anketavimo būdu, paaiškinus jiems apklausos tikslą ir gavus sutikimą naudoti gautą informaciją. Duomenys apdoroti ir analizuoti statistinės duomenų ,,SPSS 25“ programos paketu. Rezultatai laikyti statistiškai reikšmingais, jei p <0,05. Tyrimo rezultatai Tyrimo metu buvo apklausta 254 respondentų, kurie pagal amžių pasiskirstė gana tolygiai – apie trečdalis buvo 18-25 m. amžiaus, 15 proc. buvo 26 – 35 m., 16 proc. buvo 36 – 45 m., 19 proc. buvo 46 -55 m., kas penktas respondentas buvo 56 – 65 m. amžiaus. 35 respondentai serga funkcine dispepsija - tai yra 13,8 proc. visų apklaustųjų, iš jų 57 proc. turi distreso pavalgius sindromą (PDS), 26 proc. – epigastriumo skausmo sindromą (EPS), 17 proc. – persidengiančius PDS ir EPS sindromus. Rizika sirgti funkcine dispepsija auga didėjant amžiui bei esant didesniam kūno masės indeksui (mediana 25,8 (Q3-Q1 - 7,6)). Rūkymas, greitas maistas, stresas, lytis, alkoholio vartojimas, išsilavinimas atlikus tyrimą nėra rizikos faktoriai, įtakojantys FD atsiradimą. Išvados
- Funkcine dispepsija sirgo kas septintas respondentas (13,8 proc.) iš jų daugiau nei pusė (57 proc.) turėjo distreso pavalgius sindromą, viena ketvirtoji (26 proc.) turėjo epigastriumo skausmo sindromą, likusieji persidengiančius sindromus.
- Lytis neturėjo įtakos susirgti FD. 46 – 55 m. amžiaus grupė dažniausiai serga funkcine dispepsija. Pagal išsilavinimą funkcine dispepsija sergantieji pasiskirstė panašiai, daugiausiai serga aukštesnįjį išsilavinimą turintys asmenys.
- Funkcinės dispepsijos rizikos veiksnys buvo vyresnis amžius ir padidėjęs KMI.
Aim and objectives To determine the prevalence of functional dyspepsia (FD) in working age people‘s group and to evaluate risk factors, which could determine functional dyspepsia.
- To evaluate the prevalence of functional dyspepsia and its subgroups.
- To determine the distribution of functional dyspepsia by gender, age group and education.
- To evaluate most common risk factors of FD. Methods The self-assessed anonymous questionnaire was given to people age 18 – 65, there were 254 respondents, who gave their consent to participate. Statistical analysis was carried out by SPSS (Statistical Package for Social Sciences) software. Survey data were calculated with SPSS 25 version and Microsoft Office Excel 2013 software. Results We interviewed 254 respondents agedifferentiated between 18 to 65. The distribution according to age group was: 18-25 years old – 30%, 26 – 35 years old – 15%, 36 – 45 years old 16%, 46 -55 years old 19% 56 – 65 years old – 20%. 35 respondents had functional dyspepsia, it is 13.8% of all respondents from who, 57% had postprandial distress syndrome (PDS), 26% had epigastric pain syndrome (EPS) and 17% overlapped. Functional dyspepsia does not differ in gender and education. Risk to have FD grows with olger age. Higher body mass index is risk factor (median 25.8 (Q3 – Q1 – 7.6) Smoking, fast – food, stress, gender, alcohol, education do not correlate as risk factors for functional dyspepsia. Conclusions
- One out of seven respondents (13.8%) had functional dyspepsia and more than half of those (57%) had PDS, quarter (26%) had EPS, and the rest had overlapping PDS and EPS
- Frequency of FD did not differ by gender,, 46 – 55 years old group was diagnosed with FD most often, distribution by level of education was almost even, but people, who had higher than secondary education, had bigger prevelance of FD.
- Older age and higher body mass index were was a risk factor for functional dyspepsia.
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Other Identifier(s)
id-36859995
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access