Lipidinių nanonešiklių modeliavimas, kokybės vertinimas ir pritaikymas resveratrolio stabilizavimui
Budrikaitė, Jurgita |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
vicechairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Akramas, Laimis | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas. Sumodeliuoti lipidinius nanonešiklius, įvertinti jų kokybę bei pritaikyti juos resveratrolio stabilizavimui. Darbo uždaviniai. Parinkti pagalbines medžiagas lipidinių nanonešiklių modeliavimui. Sumodeliuoti lipidinius nanonešiklius ir įvertinti jų kokybę. Pritaikyti atrinktus lipidinius nanonešiklius resveratrolio įterpimui ir įvertinti kokybinius parametrus. Įvertinti resveratrolio fotostabilumą lipidiniuose nanonešikliuose. Tyrimo objektas. Sumodeliuoti lipidiniai nanonešikliai: liposomos ir etosomos, be veikliosios medžiagos ir su resveratroliu. Metodai. Lipidiniai nanonešikliai pagaminti sonikacijos su įleidžiamu ultragarso zondu metodu. Sumodeliuotų lipidinių nanonešiklių fizikiniai – cheminiai parametrai nustatyti dinaminiu šviesos sklaidos metodu. Resveratrolio įterpimo į lipidinius nanonešiklius efektyvumas nustatytas dializės metodu. Fotostabilumo tyrimai atlikti lipidinių nanonešiklių formuluotes paveikiant UVB spinduliuote. Kiekybinė resveratrolio analizė atlikta efektyviosios skyščių chromatografijos metodu. Rezultatai. Pagal pasirinktus kokybės kriterijus (vidutinis dalelių dydis < 200 nm; polidispersiškumo indeksas < 0,5) buvo atrinktos keturios liposomų ir etosomų formuluotės: dvi su aviečių kauliukų aliejumi ir dvi be aviečių kauliukų aliejaus. Resveratrolio įterpimo į atrinktus lipidinius nanonešiklius efektyvumas buvo 35,66 – 98,78 proc. Į lipidinius nanonešiklius įterpus 0,25, 0,5 ir 1 proc. resveratrolio koncentracijas buvo nustatyti statistiškai reikšmingi (p < 0,05) fizikinių – cheminių parametrų pokyčiai. Sumodeliuotų etosomų ir liposomų su resveratroliu vidutinis dalelių dydis atitinkamai buvo: 167,80 ± 1,24 – 905,93 ± 18,94 nm ir 113,50 ± 7,49 – 437,6 ± 42,86 nm. Lipidinių nanonešiklių su įterptu 0,25 ir 0,5 proc. resveratroliu formuluotės buvo homogeniškos, o formuluotės su 1 proc. resveratrolio buvo nehomogeniškos. Tinkamiausios lipidinių nanonešiklių formuluotės buvo su įterpta 0,25 proc. resveratrolio koncentracija: nustatytas vidutinis dalelių dydis svyravo 138,30 ± 7,49 – 353,10 ± 32,42 nm, polidispersiškumo indeksas neviršijo 0,5, resveratrolio įterpimo efektyvumas > 90 proc. Po UVB poveikio sumodeliuotų liposomų formuluotėse, buvo nustatyta > 75 proc. trans–resveratrolio, o etosomų formuluotėse < 31 proc. Išvados. Sumodeliuoti lipidiniai nanonešikliai atitiko pasirinktus kokybės kriterijus ir buvo tinkami resveratrolio įterpimui, o jų fizikiniai – cheminiai parametrai priklausė nuo įterpiamos resveratrolio koncentracijos. Fotostabilumo tyrimas įrodė, kad atrinkti lipidiniai nanonešikliai efektyviau apsaugojo resveratrolį nuo fotoizomeracijos lyginant su kontrole. Aviečių kauliukų aliejus neturėjo įtakos didesniam resveratrolio fotostabilumui lipidiniuose nanonešikliuose. Liposomos efektyviau sulėtino resveratrolio fotoizomerizacijos procesą lyginant su etosomomis.
Aim of the study. To model lipid nanocarriers, evaluate their quality and apply them to resveratrol stabilization. Main tasks. Select excipients for modeling lipid nanocarriers. Model lipid nanocarriers and evaluate their quality. Adapt selected lipid nanocarriers for resveratrol capsulation and evaluate qualitative parameters. Evaluate the photostability of resveratrol in lipid nanocarriers. Object of the study. Modeled lipid nanocarriers: liposomes and ethosomes, without active substance and with resveratrol. Methods. Lipid nanocarriers were prepared using probe sonication method. The average size, polydispersity index and zeta potential of the lipid nanocarriers vesicles were measured by dynamic light scattering Lipid nanocarriers encapsulation efficiency of the resveratrol was determined using dialysis. The photostability assay was performed by irradiating the samples with a UVB light source. Quantitative analysis of resveratrol was performed by high performance liquid chromatography. Results. Four liposome and ethosome formulations were selected according to the selected quality criterions (average particle size < 200 nm; polydispersity index < 0.5.): two with raspberry seed oil and two without raspberry seed oil. Selected lipid nanocarriers encapsulation efficiency was 35.66 - 98,78 %. Statistically significant (p <0.05) changes in physicochemical parameters were determined after incorporating of 0.25, 0.5 and 1 % of resveratrol into lipid nanocarriers. The average particle size of the ethosomes with resveratrol ranged from 167.80 ± 1.24 to 905.93 ± 18.94 nm, and the liposomes with resveratrol ranged from 113.50 ± 7.49 to 437.6 ± 42.86 nm. Lipid nanocarriers with 0.25 and 0.5 % resveratrol were monodisperse, while lipid nanocarriers with 1 percent resveratrol were, polydisperse. The best results showed lipid nanocarriers with 0.25 % resveratrol: average particle size ranged from 138.30 ± 7.49 to 353.10 ± 32.42 nm, polydispersity index was < 0,5, encapsulation efficiency > 90 %. After UVB exposure in liposomes > 75 % trans-resveratrol was detected, while in etosomes it was < 31 %. Conclusions. The modeled lipid nanocarriers met the selected quality criteria and were suitable for resveratrol incorporation. Lipid nanocarriers physicochemical parameters depended on incorporated resveratrol concentration. A photostability study demonstrated that selected lipid nanocarriers were more effective in protecting resveratrol from photoisomerization compared to control. Raspberry seed oil did not affect the better photostability of resveratrol in lipid nanocarriers. Liposomes were more effective in slowing the photoisomerization process of resveratrol compared to ethosomes.