Ankštinių augalų sėklų tarša aflatoksinais bei kitais mikotoksinais ir taršos mažinimo galimybės
Thazhe Paramban, Amjed |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Mozūraitė, Ramunė | Komisijos narys / Committee Member |
The higher total microorganisms count was determinate in pulses samples from south, yellow lentils and brown chickpeas and total fungi count was determinate in pulses from south, yellow lentils and white chickpeas. Four fungi genera have been isolated and identified Aspergillus, Cladosporium Penicillium and Rhizopus of which genus Rhizopus had the highest presence in samples from south and genus Aspergillus in samples from north. The lentils samples was higher contaminated with AFB1 (concentration range 1.25-1.5 µg/kg) but chicpeas samples contamination was higher with ZEA (concentration range75-250 µg/kg) and OTA (concentration range1.25-2.5 µg/kg). DON only in chickpeas samples. After pulses ozonation total microorganisms count decrease 14,3 % and 17 % in chickpeas and lentil samples respectively, total fungi count decrease 7,2 % in chickpeas samples and was not effective in lentil samples, mycotoxins: AFB1 decrease 16,6 % and 20 % in chickpeas and lentil samples respectively; ZEN decrease 33,2% and 70 % in chickpeas and lentil samples respectively; was not effective on DON in lentils samples and decrease 100 % in chickpeas samples; OTA decrease 70 % in chickpeas samples and was not effective in lentil samples. After UV total microorganisms count decrease 19,6 % and 23,5 %. in chickpeas and lentil samples respectively and total fungi count decrease 24, 7 % and 45,8 % in chickpeas and lentil samples respectively. Mycotoxin’s concentrations: AFB1 decrease 10,4 % and 100 % in lentil and chickpeas samples respectively; ZEN decrease 65,9 % and 86,8 % in lentil and chickpeas samples respectively; DON decrease 90 % in chickpeas samples and was not effective in lentil samples; OTA decrease 70 % in chickpeas samples and was not effective in lentil.
užterštumas bendru mikroorganizmų skaičiumi nustatytas didesnis ankštinių augalų mėginiuose surinktuose iš Indijos pietinės dalies bei geltonųjų lęšių ir rudųjų avinžirnių mėginiuose. Bendras pelėsinių grybų skaičius nustatytas didesnis mėginiuose surinktuose pietinėje dalyje, bei geltonųjų lešių ir avinžirnių mėginiuose. Iš ankštinių augalų mėginių išskirtos keturios pelėsinių grybų gentys Aspergillus spp., Cladosporium spp., Penicillium spp. ir Rhizopus spp. mėginiuose iš pietinės dallies dominavo Rhizopus, o Aspergillus mėginiuose surinktuose iš šiaurinės Indijos dallies. Lęšių mėginai buvo užteršti AFLB1 (1,25-1,5 µg/kg), avinžinių mėginiai – ZEN mikotoksinu (75-250 µg/kg). DON aptiktas tik avinžirnių mėginiuose. Po mėginių ozonavimo bendras mikroorganizmų skaičiusavinžirniuose ir lęšių mėginiuose sumažėjo atitinkamai 14,3 proc. ir 17 proc. Avinžirnių mėginiuose bendras pelėsinių grybų skaičius sumažėjo 7,2 proc. AFB1 koncentarcija sumažėjo 16,6 proc. ir 20 proc. atitinkamai avinžirnių ir lęšių mėginiuose, ZEN sumažėjo atitinkamai avinžirnių ir lęšių mėginiuose 33,2 proc. ir 70 proc. DON nepakito lęšių mėginiuose ir sumažėjo 100 proc. avinžirnių mėginiuose. OTA sumažėjo 70 proc. avinžirnių mėginiuose, o lęšių mėginiuose koncentracija nepakito. Mėginius paveikus UV bendars mikroorganizmų skaičius suamžėjo 19,6 proc. ir 23,5 proc. Pelėsinių grybų skaičius sumažėjo atitinkamai 24,7 proc. ir 45,8 proc. avinžirnių ir lęšių mėginiuose. Mikotoksinų koncentracijos lęšių ir avinžirnių mėginiuose sumažėjo atitinkamai: AFB1 10,4 proc. ir 100 proc. ZEN sumažėjo lęšių ir avinžirnių mėginiuose atitinakmai 65,9 proc. ir 86,8 proc. DON sumažėjo avinžirnių mėginiuose 90 proc. ir nebuvo veiksmingas lęšių mėginiuose. Avinžirniuose OTA sumažėjo 70 proc., o lęšių nebuvo reikšmingas.