Melžiamų karvių elgsenos ir produktyvumo vertinimas
Narmontaitė, Urtė |
Recenzentas / Reviewer |
Darbo autorius: Urtė Narmontaitė
Darbo vadovas: Paulius Matusevičius
Mokslo įstaiga: Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Veterinarijos akademija, Gyvūnų mokslų fakultetas, Gyvūnų mitybos katedra.
Raktažodžiai: produktyvumas, karvė, elgsena, aplinka, šėrimas, ruja.
Darbo tikslas - išanalizuoti ir įvertinti melžiamų karvių elgseną šėrimo, melžimo bei rujos metu, taip pat esant nenumatytiems aplinkos veiksniams, priklausomai nuo karvių laktacijos ir produktyvumo.
Darbo uždaviniai:
- Išanalizuoti karvių elgseną šėrimo metu;
- Įvertinti karvių elgseną melžimo metu;
- Įvertinti karvių elgseną rujos metu;
- Palyginti skirtingų laktacijų karvių elgsenos įtaką karvių produktyvumui.
Bakalauro baigiamasis darbas atliktas 2023 – 2024 metais Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Veterinarijos Akademijoje, Gyvūnų mitybos katedroje ir VŠĮ LSMU PMBC.
Tyrimo metu buvo norima išsiaiškinti kas gali nulemti karvių elgseną ir produktyvumo rodiklius. Taip pat išnagrinėti kiekvienoje laktacijoje kaip kinta pieno kokybės rodikliai ir sveikatingumo rodikliai per visą dieną. Išanalizavusi rodiklius, karves įvertinau vizualiai. Vertinant analizuojamų grupių karves, galime teigti, kad ūkyje 74 proc. melžiamų karvių yra su neprisipildžiusiais prieskrandžiais. Rujojančios karvės (48,1 proc.), sukelia papildomą stresą kitiems gyvuliams, turi įtakos jų produktyvumui ir pieno kokybės rodikliams. Nustatyta, kad 22,2 proc. melžiamų karvių turi sveikatingumo problemų su nagomis bei kojomis. 18,5 proc. karvių turi problemų su tešmens sveikatingumu, yra prasidėję uždegimai, pakitę pieno kokybės rodikliai. Ūkyje su gerais sveikatingumo ir produktyvumo rodikliais yra 11,1 proc. karvių.
Author: Urtė Narmontaitė Supervisor: Paulius Matusevičius Research institution: Lithuanian University of Health Sciences, Veterinary Academy, Faculty of Animal Sciences, Department of Animal Nutrition Keywords: productivity, cow, behavior, environment, feeding, estrus. The aim of this work was to analyze and evaluate the behavior of dairy cows during feeding, milking and estrus, as well as in the presence of unexpected environmental factors, depending on lactation and productivity. Work tasks:
- To analyze the behavior of cows during feeding;
- Evaluate cow behavior during milking;
- To assess the behavior of cows during estrus;
- To compare the effect of cow behavior on cow performance in different lactations. The bachelor final work was done in 2023 - 2024 at the Lithuanian University of Health Sciences, the Academy of Veterinary Sciences, the Department of Animal Nutrition and the LSMU PMBC. The aim of the study was to find out what can determine cow behavior and productivity parameters. It also looked at how milk quality and health indicators change throughout the day in each lactation. After analyzing the indicators, I visually assessed the cows. Taking the cows of the groups analysed together, we can say that 74% of the milking cows on the farm have rumen failure. The lactating cows (48.1%) cause additional stress to the other animals, affecting their productivity and milk quality indicators. 22.2% of dairy cows were found to have health problems with their nails and feet. 18.5% of the cows were found to have udder health problems, inflammation, and changes in milk quality indicators. 11.1% of the cows on the farm are in good health and have good performance.