Formulation and Evaluation of Herbal Shampoo
Recenzentas / Reviewer |
Tyrimo tikslas: Ištirti technologinių veiksnių įtaką šampūno, praturtinto alantoinu ir Pogostemon cablin Benth. ekstraktų, technologijai ir kokybei. Tyrimo uždaviniai: 1) Išnagrinėti mokslinius straipsnius apie šampūno su vaistinėmis augalinėmis žaliavomis gamybos ypatumus, bei pasirinkti veikliąsias bei pagalbines medžiagas. 2) Sukurti stabilia šampūno formuluotę ir pasirinkti kokybės vertinimo rodmenis. 3) Įvertinti šampūno kokybę. 4) Įvertinti šampūno stabilumą laikymo metu ir atlikti vartotojų vertinimo tyrimą. Metodai: Potenciometrija, paviršiaus įtampos, putų tūrio, nešvarumų dispersijos, drėkinimo laiko ir plaunamųjų savybių, tekstūros matavimas. Buvo atlikta vartotojų vertinimo studija. Duomenys buvo apdoroti naudojant „Microsoft® Office Excel 2010“ programą. Rezultatai: Pagamintas šampūnas su alantoinu ir pačiolių ekstraktu: pH reikšmė 5,8, šampūno drėkinimo laikas buvo (74,5 ± 1,025 s). Šampūno sudėtyje esančios biologiškai aktyvios medžiagos reikšmingai sumažino paviršiaus įtampą nuo 28,67 ± 0,02 mN / m iki 27,08 ± 0,02 mN / m. (p<0.05). Putų tūris padidėjo nuo 175,87 ± 3,01 ml iki 179,24 ± 0,79 ml, o šampūno plaunamosios savybes turėjo tendeciją šiek tiek didėti nuo 20,22 ± 0,09 % iki 20,27 ± 0,06 %. Po 5 mėnesių buvo pastebėta, kad reikšmingai keitėsi šampūno konsistencija: tvirtumas, lipnumas ir klampos indeksas. Tyrimas parodė, kad respondentai teigimai įvertino šampūno plaunamąsias savybes, pažymėjo jo nedirginantį poveikį. Nepaisant kai kurių nepalankių įvertinimų dėl konsistencijos , 80% respondentų išsakė nuomonę, kad šį šampūną naudotų ir ateityje. Išvados: Šampūno gamybai buvo pasirinkta 1% alantoino ir 0,5% Patchoul’Up™ kaip veikliosios medžiagos, siekiant sumažinti pleiskanų susidarymą. Potenciometrija, tekstūros analizė, putų kiekis ir stabilumas, drėkinimo laikas, paviršiaus įtempimas, nešvarumų dispersija ir plaunamųjų savybių įvertinimas buvo pasirinkti kaip kokybės parametrai. Šampūno sudėtyje esančios veikliosios – alantoinas ir pačiolių ekstraktas – įtakoja šampūno tekstūrines savybes mažindami klampą. Vartotojų apklausa parodė bendrą pasitenkinimą šampūnu, nepaisant išreikštų pastabų dėl konsistencijos. Rekomendacijos: Siūloma koreguoti šampūno formulę, siekiant sumažinti tekstūros pokyčius laiko bėgyje taip, kad būtų atsižvelgta į respondentų pastabas. Išplėsti vartotojų imtį, apimant respondentus, turinčius pleiskanų.
The aim of the research: To investigate the impact of technological procedures on the quality of a herbal shampoo formulation enriched with allantoin and Pogostemon cablin Benth. extract. Research objectives:1) Review scientific literature on herbal shampoo formulation and select active and auxiliary ingredients. 2) Develop a stable shampoo formulation and choose quality evaluation parameters. 3) Evaluate the quality of the shampoo. 4) Evaluate shampoo stability during storage and conduct a consumer satisfaction study. Methods: Potentiometry, surface tension, foam volume, dirt dispersion, wetting time and detergency ability, texture analysis. A consumer evaluation study was conducted. Data was processed using Microsoft® Office Excel 2010 software. Results: Shampoo with allantoin and patchouli extract was produced: pH value 5.8, shampoo wetting time was (74.5 ± 1.025 s). Biologically active substances in the shampoo significantly reduced surface tension from 28.67 ± 0.02 mN/m to 27.08 ± 0.02 mN/m (p <0.05). Foam volume increased from 175.87 ± 3.01 ml to 179.24 ± 0.79 ml, while detergency ability had a tendency to increase slightly from 20.22 ± 0.09% to 20.27 ± 0.06%. After 5 months, significant changes in shampoo consistency were observed: cohesiveness, firmness and viscosity index (p<0.05). The study showed that respondents positively evaluated the shampoo's cleansing ability and noted its non-irritating effect. Despite some unfavorable evaluations regarding consistency, 80% of respondents expressed the opinion that they would use this shampoo in the future. Conclusions:1% allantoin and 0.5% Patchoul’Up™ were chosen as active ingredients for shampoo production, targeting dandruff reduction. Potentiometry, texture analysis, foam quantity and stability, wetting time, surface tension, dirt dispersion, and detergency ability evaluation were selected as quality parameters. The active ingredients in the shampoo composition - allantoin and patchouli extract - influence the shampoo's texture properties by reducing cohesiveness. The consumer survey indicated overall satisfaction with the shampoo, despite remarks regarding consistency. Recommendations: It is recommended to adjust the shampoo formula to reduce texture changes over time, taking into account respondent feedback. Additionally, expanding the sample size of consumers to include those with dandruff is suggested.