Paprastųjų granatmedžių (Punica granatum L.) vaisių ir maisto papildų, kurių sudėtyje yra paprastųjų granatmedžių vaisių ekstrakto, fenolinių junginių ir antioksidantinio aktyvumo tyrimas
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
I. Stonkutės magistro baigiamasis darbas „Paprastųjų granatmedžių (Punica granatum L.) vaisių ir maisto papildų, kurių sudėtyje yra paprastųjų granatmedžių vaisių ekstrakto, fenolinių junginių ir antioksidantinio aktyvumo tyrimas“/ mokslinis vadovas lekt. dr. Palma Nenortienė; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra. – Kaunas. Tyrimo tikslas: įvertinti ir palyginti paprastųjų granatmedžių vaisių bei maisto papildų, kurių sudėtyje yra paprastųjų granatmedžių vaisių ekstrakto, fenolinių junginių kokybinę ir kiekybinę sudėtį bei antioksidantinį aktyvumą. Darbo uždaviniai: nustatyti fenolinių junginių ekstrakcijai iš paprastųjų granatmedžių vaisių ir maisto papildų tinkamiausią tirpiklį; įvertinti paprastųjų granatmedžių vaisių ir maisto papildų antioksidantinį aktyvumą ABTS spektrofotometriniu metodu ir bendrą fenolinių junginių kiekį FolinCiocalteu spektrofotometriniu metodu; pritaikyti ir validuoti efektyviosios skysčių chromatografijos metodą kiekybiniam ir kokybiniam elago rūgšties ir punikalagino nustatymui maisto papilduose ir paprastųjų granatmedžių vaisiuose; palyginti nustatytus elago rūgšties kiekius skirtinguose maisto papilduose su gamintojo ant pakuotės deklaruojamais kiekiais bei skirtingų gamintojų maisto papilduose; įvertinti elago rūgšties kiekį paprastųjų granatmedžių vaisiuose Tyrimo objektas: paprastųjų granatmedžių vaisiai ir maisto papildai, kurių sudėtyje yra paprastųjų granatmedžių vaisių ekstrakto. Tyrimo metodai: bendras fenolinių junginių kiekis bei antioksidantinis aktyvumas buvo tirtas spektrofotometriniais analizės metodais (Folin-Ciocalteu, ABTS). Elago rūgšties kokybinė ir kiekybinė ir punikalagino kokybinė analizė buvo atlikta naudojant efektyviąją skysčių chromatografiją. Tyrimo rezultatai ir išvados: bendras fenolinių junginių kiekis maisto papilduose įvairavo nuo 85,54 ± 0,91 GRE mg/g iki 447,47 ± 2,03 GRE mg/g. Didžiausiu fenolinių junginių kiekiu pasižymėjo P. granatum vaisiaus sulčių mėginys (1984,04 ± 2,76 GRE mg/g), mažiausiu – minkštimo mėginys (397,41 ± 13,79 GRE mg/g). Antioksidantinis aktyvumas maisto papilduose įvairavo nuo 304,85 ± 0,39 TE µmol/g iki 749,96 ± 0,56 TE µmol/g. Didžiausiu antioksidantiniu aktyvumu pasižymėjo P. granatum vaisiaus sulčių mėginys (1296,67 TE µmol/g), mažiausiu – minkštimo mėginys (405,46 ± 2,55 TE µmol/g). ESC analizės rezultatai parodė, jog elago rūgšties kiekis maisto papilduose svyravo nuo 0,003 ± 0,58 mg/g iki 0,047 ± 2,11 mg/g. Didžiausias elago rūgšties kiekis nustatytas sulčių mėginyje (0,759 ± 0,001 mg/g), mažiausias – minkštimo mėginyje (0,019 ± 0,0006 mg/g).
Final Master‘s thesis by I. Stonkutė “Evaluation of phytochemical composition indexes and antioxidant activity in the pomegranate (Punica granatum L.) fruits and food supplements containing pomegranate fruit extract“/ supervisor Lect. Dr. Palma Nenortienė; Department of Analytical and Toxicological Chemistry at the Faculty of Pharmacy, Lithuanian University of Health Sciences. – Kaunas. Aim of the research: to evaluate and compare the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds and antioxidant activity of pomegranate fruits and food supplements containing pomegranate fruit extract. Objectives of the research: to determine the most suitable solvent for the extraction of phenolic compounds from pomegranate fruits and food supplements; to evaluate the antioxidant activity and the total amount of phenolic compounds of pomegranate fruits and food supplements using the ABTS and the Folin-Ciocalteu spectrophotometric methods; apply and validate the HPLC method for the quantitative and qualitative determination of ellagic acid and punicalagin in food supplements and pomegranate fruits; to compare the determined amounts of ellagic acid in different food supplements with the amounts declared by the manufacturer and in food supplements of different manufacturers; determine the amount of ellagic acid in the pomegranate fruits. Objects of the research: pomegranate fruits and food supplements containing pomegranate fruit extract. Methods of the research: the total amount of phenolic compounds and antioxidant activity were analyzed by spectrophotometric analysis methods (Folin-Ciocalteu, ABTS). Qualitative and quantitative analysis of ellagic acid and punicalagin was performed using high-performance liquid chromatography. Results and conclusions: phenolic compounds in food supplements ranged from 85.54 ± 0.91 GAE mg/g to 447.47 ± 2.03 GAE mg/g. The juice sample had the highest amount (1984.04 ± 2.76 GAE mg/g), the pulp sample had the lowest (397.41 ± 13.79 GAE mg/g). Antioxidant activity in food supplements varied from 304.85 ± 0.39 TE µmol/g to 749.96 ± 0.56 TE µmol/g. The juice sample had the highest activity (1296.67 TE µmol/g), the pulp sample had the lowest (405.46 ± 2.55 TE µmol/g). The results of HPLC analysis showed that the content of ellagic acid in food supplements ranged from 0.003 ± 0.58 mg/g to 0.047 ± 2.11 mg/g. The highest amount was determined in the juice sample (0.759 ± 0.001 mg/g), the lowest – in the pulp sample (0.019 ± 0.0006 mg/g).