Technologijos ir pagrindo įtaka žvakučių su šaltalankių aliejumi kokybės parametrams
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Tyrimo tikslas: sukurti žvakučių su šaltalankių (Hippophae rhamnoides L.) aliejumi technologijas, įvertinus gamybos metodų, pagrindų, pasirinktos maišyklės poveikį, o taip pat pagalbinių medžiagų įterpimo įtaką žvakučių kokybės parametrams. Tyrimo uždaviniai: 1) Nustatyti technologinių veiksnių įtaką žvakučių su šaltalankių (Hippophae rhamnoides L.) aliejumi formavimuisi. 2) Nustatyti šaltalankių (Hippophae rhamnoides L.) aliejaus įtaką žvakučių savybėms (išvaizdai, kvapui, vienalytiškumui, tekstūrai). 3) Įterpiant pagalbines medžiagas, išanalizuoti jų įtaką žvakučių tyrimo rezultatams. 4) Įvertinti bendrą karotenoidų kiekį pagamintuose žvakutėse su šaltalankių (Hippophae rhamnoides L.) aliejumi bei nustatyti antioksidacinį poveikį. 5) Nustatyti žvakučių gamybai naudojamų pagrindų ir technologijų įtaką jų kokybei. Tyrimo metodai: rektalinės žvakutės gaminamos ekstemporaliai ritinimo ir liejimo būdais, vertinama sumodeliuotų žvakučių išvaizda, vienalytiškumas, kvapas, tekstūra, analizuojama šaltalankių aliejaus, gamybos metodo, hidrofobinių pagrindų, pasirinktos maišyklės, pagalbinių medžiagų įterpimo įtaką žvakučių tyrimams. Atliekama kiekybinė analizė spektrofotometriniu metodu, tiriamas bendras karotenoidų kiekis ir antioksidacinis aktyvumas. Suirimo testas atliekamas su krepšeliniu aparatu žvakučių kokybei įvertinti. Tyrimo rezultatai ir išvados: Nustatyta, kad liejimo būdu pagamintos ekstemporalios žvakutės su Unguator®2100 aparatu yra taisyklingos formos, lygaus paviršiaus, lyginant su kitomis pagamintomis žvakutėmis, pagalbinių medžiagų įterpimas ir skirtingas kiekis aliejaus vizualiai keičia žvakučių spalvą. Visų pagamintų žvakučių kvapas yra specifinis, vienalytiškumas nesiskiria, žvakutės atitinka masės vienodumo testą. Gamybos metodas, pasirinkti pagrindai, šaltalankių aliejus, pagalbinių medžiagų įterpimas turi įtakos žvakučių su šaltalankių aliejumi tekstūros rezultatams. Įvertinus bendrą karotenoidų kiekį, išreikšta pagal β – karoteno ekvivalentą, ir antioksidacinį aktyvumą nustatyta, kad tyrimų rezultatai yra tiesiogiai proporcingi įterptam šaltalankių aliejui į žvakutes. Atlikus suirimo testą, daroma išvada, kad gamybos metodas, pagrindai, ir pagalbinės medžiagos daro įtaką suirimo rezultatams.
Aim of the research: to develop suppositories with sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) oil technologies, after evaluating the effects of production methods, bases, the selected mixer, as well as the influence of the addition of auxiliary materials on the quality parameters of the suppositories. The objectives of research: 1) Determine the influence of technological factors on the formation of suppositories with sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) oil. 2) Determine the effect of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) oil on the properties of suppositories (appearance, smell, homogeneity, texture). 3) When inserting excipient materials, analyze their influence on the results of the suppository test. 4) To evaluate the total amount of carotenoids in suppositories which are made with sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) oil and to determine the antioxidant activity. 5) To determine the influence of the bases and technologies used in the production of suppositories on their quality. Research methods: suppositories are produced extemporaneously by hand rolling and fusion methods, the appearance, homogeneity, smell, and texture of the modeled suppositories are evaluated, the influence of sea buckthorn oil, methods, hydrophobic bases, the selected mixer, and the addition of excipient materials on suppository research is analyzed. Quantitative analysis is performed using the spectrophotometric method, the total amount of carotenoids and antioxidant activity are studied. The disintegration test is performed with a basket apparatus to assess the quality of suppositories. Research results and conclusions: It was found that the extemporal suppositories made by fusion method with the Unguator®2100 apparatus have a regular shape, smooth surface. The insertion of auxiliary materials and different amounts of oil visually change the color of the suppositories. The scent of all produced suppositories is specific, the homogeneity does not differ, the suppositories meet the mass uniformity test. The production method, bases, insertion of oil, auxiliary materials affect the results of the texture of suppositories with sea buckthorn oil. After evaluating the total amount of carotenoids and the antioxidant activity, it was found that the research results are directly proportional to the inserted sea buckthorn oil in the suppositories. After performing the disintegration test, it is concluded that the manufacturing method, bases, and excipients affect the disintegration results.