RVASVT sistemos ir pašarų saugos sertifikavimo analizė X įmonėje
Sičiovas, Robertas |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Mozūraitė, Ramunė | Komisijos narys / Committee Member |
Modernias gamybos sistemas diegiančioje, pašarus gaminančioje ir tiekiančioje įmonėje buvo vertinami pašarų gamybos RVASVT sistemos ypatumai pagal GMP plius sertifikavimo reikalavimus. Atliktas neplaninio pobūdžio vidinis auditas pagal VMVT kontrolės aktą, kurio metu buvo tikrinti bendrieji reikalavimai, reikalavimai personalui, žaliavų ir pašarų laikymo sąlygos, gyvūninių ir kitų pašarinių žaliavų naudojimas bei pašarų gamyba. Taip pat buvo vertinami ir kiti reikalavimai, tokie kaip procedūrų ir RVASVT laikymasis. Audito metu neatitikimų nebuvo pastebėta. Taip pat įmonėje buvo atliktas vidinis auditas pagal GMP plius savikontrolės aktą, skirtą įvertinti įmonės atitiktį galiojantiems teisės aktams. Patikrinti pašarų saugos sistemos objektai, pašarų saugos sistema, vadovybės atsakomybė, būtinosios programos, proceso kontrolė, matavimai, analizė ir gerinimas, vidaus audito apžvalga ir neatitikčių koregavimo veiksmų kontrolė. Audito metu buvo pastebėtas vienas neatitikimas, susijęs su vadovybe ir jų įsipareigojimais. Vertinant tyrimo metu atliko GMP plius audito rezultatus, buvo įvertintas ir RVASVT sistemos atitikimas GMP plius B1 standarto reikalavimus. Pagal standartą RVASVT sistema įvertinta teigiamai pagrindiniais 11 punktų ir yra efektyvi pašarų saugos užtikrinimui. Tyrimo metu atlikta 18-kos įmonės gamybos padalinyje dirbančių ir su gamybos operacijomis susijusių darbuotojų apklausa, kurią sudarė 21 klausimas, iš kurių 10 skirti žinių vertinimui. Buvo gauta, kad daugiau nei 70 proc. apklaustųjų puikiai išmano GMP plius gaires ir surinko 9 – 10 balų iš daugiausiai 10 galimų. Buvo nustatyta, jog apklaustieji, kurių tiesioginis darbas susijęs su pašarų saugos problemų sprendimu (vidurkis 9,67), surinko didesnį balų skaičių žinių patikrinimo metu nei su gamybos operacijomis susiję darbuotojai (vidurkis 8,00), tačiau tarp skirtingą išsilavinimą turinčių darbuotojų surinktų balų loginės sekos nebuvo. Taip pat buvo nustatyta, kad įmonės darbuotojai tinkamai laikosi su pašarų gamyba susijusių procedūrų, kad būtų galima užtikrinti pašarų saugą. Pastabų galima pridurti tik tarų žymėjimo klausime, kuriame galima įžvelgti riziką neatsekamumui. Įmonė turėtų aprašyti procedūroje, kaip operatorius tinkamai turi žymėti taras.
The evaluation of peculiarities of HACCP system for feed production according to GMP plus certification requirements were carried out in the company that implements modern technologies, produce and supply feed. An unscheduled internal audit was performed in accordance with the SFVS (The State Food and Veterinary Service) control act. General requirements, staffing requirements, storage conditions for raw materials and feed, use of animal and other feed material and feed production process, also compliance with procedures and HACCP system were inspected. No inconsistencies were observed during the audit. The company was also subject to an internal audit in accordance with the GMP plus self monitoring act to estimate the company’s compliance with applicable legislation. The objects of feed safety system, the feed safety system, the responsibilities of the management, the necessary programs, the process control, the measurements, the analysis and improvements, the review of the internal audit and the control of the non-compliance corrective actions were inspected. Only one discrepancy between management and their responsibilities was identified during the audit. The compliance of the HACCP system with the requirements of the GMP plus B1 standard was also evaluated during the assessment of the GMP plus audit results performed in previous study. According to the standard, the HACCP system is positively assessed as a key 11 points and effective in ensuring feed safety. The study included a survey of 18 employees working in the production unit and involved in production operations. Survey consisted of 21 questions, 10 of which were devoted to knowledge assessment. It was obtained that more than 70 percent respondents are well versed in GMP plus guidelines and scored 9 – 10 out of maximum of 10 possible. It was found that the respondents whose direct work is related to feed safety problems (average score 9.67) scored higher than the employees involved in production operations (average score 8.00). However, among the respondents with different education there was no logical scoring sequence. It was also obtained that the company’s employees properly follow the procedures related to the production of feed to ensure feed safety. Comments can only be added on the issue of the marking of containers, where the risk of non-traceability can occur. The company should describe in the procedure how operator must properly label the container.