Laisvųjų amino rūgščių įvertinimas vilkdalgių gumbuose (Iris L.) dujų chromatografijos masių spektrometrijos metodu
Gataveckas, Martynas |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Žvikas, Vaidotas | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Laisvųjų amino rūgščių įvertinimas vilkdalgių gumbuose (Iris L.) dujų chromatografijos masių spektrometrijos metodu Martyno Gatavecko magistro baigiamojo darbo „Laisvųjų amino rūgščių įvertinimas vilkdalgių gumbuose (Iris L.) dujų chromatografijos masių spektrometrijos metodu“, vadovas Doc., dr. Konradas Vitkevičius, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Farmacijos fakulteto, Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra, Kaunas. Darbo tikslas: nustatyti ir įvertinti laisvų amino rūgščių kokybinę bei kiekybinę sudėtį vilkdalgių (Iris L.) gumbų ekstraktuose dujų chromatografijos - masių spektrometrijos metodu. Darbo uždaviniai: parinkti vilkdalgių gumbų žaliavos ekstrakcijos sąlygas; pritaikyti dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodą su junginių derivatizacija Lietuvoje augančių vilkdalgių gumbų laisvųjų amino rūgščių tyrimui; nustatyti kokybinę Lietuvoje augančių vilkdalgių gumbų laisvųjų amino rūgščių ekstraktų sudėtį; nustatyti ir palyginti kiekybinę vilkdalgių gumbų sudėtį tarp skirtingų Lietuvos regionų. Tyrimo objektas: skirtinguose Lietuvos regionuose augantys vilkdalgių gumbai. Tyrimo metodai: tirtiems skirtingų Lietuvos regionų vilkdalgių (Iris L.) gumbams buvo atlikta junginių derivatizacija ir dujų chromatografijos metodika su masių spektrometrijos detektoriumi. Rezultatai ir išvados: Ruošiantis atlikti ekstrakcijai nustatyta, kad vilkdalgių gumbuose nėra aptinkamos laisvosios amino rūgštys, todėl prieš tyrimą vykdoma baltymų hidrolizė. Derivatizacijai laisvųjų amino rūgščių analizėje pasirinktas MTBSTFA (N-metil-N-(tert butildimetilsilyil) trifluoroacetamidas). Pritaikius dujų chromatografijos – masių spektrometrijos metodą su junginių derivatizacija ir remiantis masių spektrų duomenų baze vilkdalgių gumbuose, buvo identifikuotos laisvosios amino rūgštys: alaninas, glicinas, valinas, leucinas, izoleucinas, prolinas, serinas, fenilalaninas, apsarto rūgštis, glutamo rūgštis ir tirozinas. Tyrimų metu nustatyta, kad suminis LAR kiekis skirtinguose Lietuvos regionuose surinktose vilkdalgių gumbų žaliavose skyrėsi. Didžiausias bendras laisvųjų amino rūgščių kiekis nustatytas išdžiovintuose vilkdalgių gumbuose, rinktuose Kauno (1) rajone (248,38 μg/g). Mažiausias bendras laisvųjų amino rūgščių kiekis nustatytas Jurbarko rajone rinktoje šviežioje žaliavoje (48,32 μg/g). Nors LAR kiekiai skyrėsi tarp regionų, tačiau visuose dominavo alaninas ir leucinas.
Martynas Gataveckas final thesis for master‘s degree „Evaluation of free amino acids in iris (Iris L.) tubers using gas chromatography mass spectrometry“ supervisor Konradas Vitkevičius, Lithuanian University Of Health Sciences, Faculty of Pharmacy, department of Analytical and Toxicological Chemistry. – Kaunas. The aim of investigation: Identify and evaluate free amino acids qualitative and quantitative composition in samples of iris (Iris L.) using gas chromatography mass spectrometry. Objectives: select conditions for extraction of iris tubers; apply gas chromatography – mass spectrometry method for free amino acids study from iris tubers grown in Lithuania; determine free amino acids qualitative composition from extracts of iris tubers; determine and compare quantative free amino acids compositions of iris tubers grown in Lithuania. Object: Iris tubers grown in different regions of Lithuania. Methods: Iris tubers of different regions of Lithuania were derivatized and evaluated using gas chromatograph with mass spectrometer. Conclusions: it is established that no free amino acids can be found found in iris tubers and as a result protein hydrolysis has to be performed. MTBSTFA (N-methyl-N- (tert-butyldimethylsilyl) trifluoroacetamide) was selected for derivatization in free amino acid analysis. Applying gas chromatography – mass spectrometry with compound derivatization and based on mass spectral database free amino acids were identified in iris tubers: alanine, glycine, valine, leucine, isoleucine, proline, serine, phenylalanine, aspartic acid, glutamic acid, and tyrosine. Studies have shown, that total amount of free amino acids in iris tubers, which were collected in different regions of Lithuania, differed. The highest total amount of free amino acids was found in dried iris tubers, which was collected in Kaunas (1) district (248,38 μg/g). The lowest total amount of free amino acids was found in fresh material, which was collected in Jurbarkas district (48,32 μg/g). Although the amounts of free amino acids varied between regions, dominant compounds found in iris tubers were alanine and leucine.