Options
Viščiukų broilerių lesalų, papildytų ekstruduotomis sojos pupelėmis, įtaka jų produktyvumui, virškinimo procesams ir paukštienos kokybei
Balaikienė, Vytautė |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas – ištirti lesalų papildytų ekstruduotomis sojos pupelėmis įtaką viščiukų broilerių produktyvumui, virškinimo procesams ir paukštienos kokybei. Darbo uždaviniai: 1. ištirti lesalų papildytų ekstruduotomis sojos pupelėmis įtaką viščiukų broilerių produktyvumui; 2. ištirti lesalų papildytų ekstruduotomis sojos pupelėmis įtaką viščiukų broilerių virškinimo procesams; 3. nustatyti lesalų papildytų ekstruduotomis sojos pupelėmis įtaką paukštienos kokybei. Tyrimo metodai. Lesinimo bandymas atliktas su 400 viščiukų broilerių, kurie buvo suskirstyti į dvi grupes. Kontrolinės grupės viščiukai broileriai lesinti standartiniais kombinuotaisiais lesalais, o tiriamosios grupės - lesalais, papildytais 5 proc. ekstruduotomis sojos pupelėmis. Bandymo metu buvo tirtas viščiukų broilerių produktyvumas, virškinimo procesai (žarnų turinio pH, SM, žarnų ir vidaus organų išsivystymas) ir mėsos kokybė (skerdenos morfologinė sudėtis, mėsos pH, fizinės ir cheminės savybės, MDA ir biogeniniai aminai nustatyti su HPLC sistema; riebalų rūgštys - dujų chromotografu GCMS- QP2010 Ultra Shimadzu). Tyrimo rezultatai. Kombinuotųjų lesalų papildymas ekstruduotomis sojos pupelėmis viščiukų broilerių augimo intensyvumui ir lesalų konversijai esminės įtakos neturėjo (p>0,05). 35 bandymo dieną viščiukų broilerių kraiko sausųjų medžiagų kiekis buvo didesnis 1,77 proc., lyginant su kontroline grupe (p>0,05). Tiriamosios grupės viščiukų broilerių aklosios žarnos turinio pH buvo mažesnis 0,98 proc., o klubinės, dvylikapirštės ir storosios atitinkamai 0,3, 7,72 ir 2,19 proc. didesnis lyginant su kontroline grupe (p>0,05). Ekstruduotos sojos pupelės neigiamai įtakojo viščiukų broilerių mėsines savybes. Tiriamosios grupės viščiukų broilerių krūtinėlės mėsoje sumažjo sausųjų medžiagų kiekis 0,4 proc.,virimo nuostoliai 1,35 proc., švelnumas 6 proc., ir baltymų kiekis 0,62 proc. (p<0,05), pelenų kiekis 0,01 proc. (p>0,05), o padidėjo vandens rišlumas – 0,47 proc. ir tarpraumeniniai riebalai 0,18 proc. lyginant su kontroline grupe. Tiriamosios grupės viščiukų broilerių krūtinėlių mėsoje buvo mažiau išreikštas šviesumas L*, bet ryškesnė geltonumo b* vertė 29 proc., lyginant su kontroline grupe (p>0,05). Šviežioje ir sandėliuotoje mėsoje MDA kiekis buvo didesnis tiriamojoje grupėje atitinkamai 0,07, 0,06 ir 0,15 µmol/kg, lyginant su kontroline grupe (˃0,05). Biogeninių aminų kiekį paukštienoje sandėliavimo metu sumažino ir po 6 mėn. tiriamosios grupės mėsoje buvo 1,28 mg/kg mažiau nei kontrolinėje grupėje (p>0,05). Sočiųjų riebalų rūgščių tiriamojoje grupėje nustatyta 2,4 proc., mononesočiųjų riebalų rūgščių 3 proc., daugiau nei kontrolinėje grupėje (p>0,05).
Objectives of the research: 1. to analyse the influence of feed supplemented with extruded soy beans on the productivity of broiler chickens; 2. to analyse the influence of feed supplemented with extruded soy beans on the digestive processes of broiler chickens; 3. to analyse the influence of feed supplemented with extruded soy beans on the quality of poultry. Research methods. The feeding experiment included 400 broiler chickens which were separated into two groups. The chickens in the control group were fed regular feed, while the chickens in the experimental group were given feed supplemented with 5 per cent of extruded soy beans. The research analysed the productivity of the chickens, their digestive processes (pH levels of the intestinal content, DW, the development of the intestines and internal organs) and the quality of poultry (the morphological composition of the carcase, pH levels of poultry, its physical and chemical characteristics; levels of MDA and biogenic amines were determined using the HPLC system, while the fatty acids were determined using the GCMS- QP2010 Ultra Shimadzu gas chromatographer). Results. The addition of extruded soy beans into the compound feed did not have significant influence on the intensity of chickens’ growth and conversion of feed (P>0.05). On day 35 of the experiment, the amount of dry material in the litter was higher by 1.77 per cent when compared to the control group (P>0.05). In the experimental group, the pH levels of the caecum of the chickens was lower by 0.98 per cent, while the levels in the ileum, duodendum and large intestine were higher by 0.3, 7.72, and 2.19 percent, respectively, when compared to the control group (P>0.05). Extruded soy beans had negative influence on the meat quality of the broiler chickens. The dry materials in the breast of the broiler chickens in the experimental group lowered by 0.4 per cent, the loss of boiling 1.35 per cent, tenderness 6 percent, and the protein content 0.62 per cent (P<0.05), the amount of ash was 0.01 proc. (P>0.05), while water absorption capacity increased – 0,47 per cent, and intermuscular fat 0.18 per cent. When compared with the control group. The breast meat of the broiler chickens in the experimental group presented less prominent lightness L*, but more prominent value of yellowness b* 29 per cent, when compared with the control group (P>0.05). The amount of MDA in fresh and stored meat larger in the experimental group by 0.07, 0.06, and 0.15 µmol/kg, when compared with the experimental group (P˃0.05). The amount of biogenic amines in the poultry was lessened during storage and after six months it was lower by 1.28 mg/kg when compared with the control group (P>0.05). The amount of saturated fatty acids in the experimental group was higher by 2.4 per cent, and mono-unsaturated was higher by 3 per cent, when compared with the control group (P>0.05).