Maisto produktų užterštumo kai kuriais chloroorganiniais pesticidais ir organiniais fosforo junginiais analizė
Chlostauskaitė, Agnė |
Malakauskas, Mindaugas |
Budreckienė, Rūta | Recenzentas / Reviewer |
Japertienė, Renata | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Jukna, Česlovas | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Kauzonienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Miceikienė, Ilona | Komisijos narys / Committee Member |
Suveizdis, Virginijus | Komisijos narys / Committee Member |
Černauskienė, Janina | Komisijos narys / Committee Member |
Jukna, Vigilijus | Komisijos narys / Committee Member |
Gružauskas, Romas | Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: Išanalizuoti ir įvertinti maisto produktų užterštumą chloroorganiniais pesticidais ir organiniais fosforo junginiais Darbo uždaviniai: 1. Surinkti ir išanalizuoti chloroorganinių pesticidų ir organinių fosforo junginių kiekius maisto produktuose reglamentuojančius teisės aktus; 2. Surinkti ir išanalizuoti chloroorganinių pesticidų ir organinių fosforo junginių patekimą į maisto produktus, jų sukeliamą žalą bei kiekius maisto produktuose - mokslinę literatūrą; 3. Išanalizuoti 1998-2006 metų chloroorganinių pesticidų ir organinių fosforo junginių stebėsenos plano ypatumus; 4. Išanalizuoti 1998-2000 ir 2002-2006 metais sukauptų visų chloroorganinių pesticidų ir organinių fosforo junginių stebėsenos rezultatus pagal apskritis ir maisto žaliavų grupes. Mityba, suvartojamo maisto asortimentas bei kokybė turi didelės reikšmės žmogaus sveikatai. Tačiau kai kuriose gyvulinės kilmės maisto produktų žaliavose vis dar aptinkama kenksmingų medžiagų, tokių kaip sunkieji metalai, pesticidai ir PCB. Atlikti tyrimai rodo, kad maisto produktuose nustatyti pesticidų kiekiai daugeliu atvejų yra mažesni negu leidžiami higienos normose, o daugelyje bandinių šių teršalų visiškai nerasta. Nors medžiagų likučiai yra nedideli, tačiau šie pesticidai jau nenaudojami 30 metų ir jų maisto produktuose neturi būti. Tad dar kartą įrodyta, kad žemės ūkyje yra būtina mažinti cheminių medžiagų naudojimą.
The purpose of research was to analyze the contamination of food products with some of the chloroorganic pesticides and organic compounds of phosphorus in Lithuania and to review the critical points of current knowledge about the way chloroorganic pesticides and organic compounds of phosphorus get into the organism, the damage that they cause, and its amounts in food products. The legal regulation of pesticides in Lithuania and the EU was discussed; the monitoring data on the chloroorganic pesticides and organic compounds of phosphorus found in the literature of 1998-2006 was analyzed together with the monitoring results of chloroorganic pesticides and organic compounds of phosphorus accumulated in 2004-2006, according to the groups of raw food materials. The information and material of research was received from the National Food and Veterinary Risk Assessment Institute, statistical analysis was done with the help of SPSS statistical package (SPSS Inc, 1995-2007). While analyzing the results of the descriptive statistics of the monitoring of chloroorganic pesticides and organic compounds of phosphorus during 1998-2006, it was determined that the majority of samples were analyzed in search of the remains of hexachlorocyclohexane in the food products. The majority of food products tests determining chloroorganic pesticides and organic compounds of phosphorus were done in 2003. During the analyzed period most samples were done with beef (3247), poultry eggs, pork, other samples were done with honey, lamb, rabbit, game and aquaculture. Chloroorganic pesticides and organic compounds of phosphorus remains were not found in the animal materials analyzed during 1998-2005. During the monitored period just the remains of HCH, DDT and HCB, which were smaller than established hygiene standards. Year, product kind (p=0,021, p=0,034) and contaminant kind (p=0,046) factors had a statistically significant influence on small (less than 0,05 mg/kg) amounts of chloroorganic pesticides and organic compounds of phosphorus remains in raw food materials. These factors and their interaction had no statistically significant influence on larger amounts of this pollutant. The small amounts of α – HCH, β – HCH, γ - HCH, and HCB within the allowed limits were determined in 1998 and 2000, DDT - in 1999 and 2000. During 1999-2005 HCH was not found in any analyzed food product. Also, amounts of α – HCH within the allowed limits were determined in 1998 more often, than amounts of β – HCH, γ - HCH. HCB and DDT were determined only in the samples of wild animals.