Paviršių mikrobiologinės taršos įvertinimas ir palyginimas, naudojant skirtingus tyrimo metodus
Pelenytė, Laura |
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Aniulienė, Albina | |
Darbo atlikimo vieta: Magistro baigiamasis darbas atliktas 2015 – 2018 metais X maisto perdirbimo įmonėje. Rezultatai vertinami ir literatūros analizė atlikta LSMU VA Maisto saugos ir kokybės katedroje. Darbo apimtis 34 puslapiai, jame pateiktos 4 lentelės ir 7 paveikslai. Rengiant darbą panaudoti 38 literatūros šaltiniai. Tikslas. Įvertinti įvairių gamybinių paviršių X maisto perdirbimo įmonėje mikrobiologinį užterštumą, panaudojant skirtingus mėginio paėmimo bei tyrimo metodus. Tyrimo medžiaga ir metodai. Ištirta 250 mėginių. Ištirta pasirinktos X maisto perdirbimo įmonės kontaktiniai gamybiniai paviršiai, besiliečiantys su maistu. Mėginiams imti naudojami medvilniniai tamponai, gauti iš Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto. Kiekvienas tamponas dedamas į atskirą mėgintuvėlį su transportine terpe. Per 12 valandų mėginiai pristatomi į akredituotą laboratoriją mikroorganizmų identifikavimui (Nr. B1-338). Tiriami mikroorganizmai – Salmonella spp., Enterobacteriaceae, koliforminės bakterijos ir aerobiniai mikroorganizmai. Lygiagrečiai įrengimų paviršių švarumui įvertinti naudojami greitieji higienos įvertinimo testai – ATP bioliuminescencijos metodas. Rezultatai ir išvados. Gauti rezultatai, vertinant mikroorganizmų kiekį prieš ir po gamybinės linijos plovimo, parodė statistiškai reikšmingus skirtumus. Atlikto tyrimo rezultatai, vertinant ATP ir tiriamųjų mikroorganizmų priklausomybę, parodė teigiamą ryšį tarp ATP ir aerobinių mikroorganizmų, enterobakterijų ir koliforminių bakterijų.
Place of execution: Master's thesis made in 2015 - 2018 at the X food processing enterprise. The results are evaluated and the literature analysis is carried out at the Department of Food Safety and Quality of the Lithuanian University of Health Sciences Veterinary Academy. Thesis consists of 34 pages, it includes 4 tables, 7 figures. 38 references were used while preparing the work. Purpose: To evaluate the microbiological contamination of various production surfaces in the X food processing enterprise using different sampling and testing methods. Materials and methods: 250 samples were tested. The contact surfaces of the selected X food processing enterprise in contact with food were investigated. Cotton swabs obtained from the National food and veterinary risk assessment institute of Lithuania are used for sampling. Each swab is placed in a separate tube with transport matrix. Within 12 hours, samples are delivered to an accredited laboratory for the identification of microorganisms (No. B1-338). Microorganisms are studied – Salmonella spp., Enterobacteriaceae, coliform bacteria and aerobic microorganisms. Rapid hygiene assessment tests - the ATP bioluminescence method - are used to evaluate the cleanliness of the surface of the equipment in parallel. Results and conclusions: The results obtained by evaluating the amount of microbacterial organisms before and after the washing of the production line showed statistically significant differences. The results of the study showed that there is a positive correlation between ATP and aerobic microorganisms, enterobacteria and coliform bacteria in assessing the ATP and the dependent microorganisms.