Šnypščiančių granulių technologija ir kokybės vertinimas
Sutkutė, Santa |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Inkėnienė, Asta Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Zymonė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
S. Sutkutės magistro baigiamasis darbas „Šnypščiančių granulių technologija ir kokybės vertinimas“. Mokslinio darbo vadovė doc. dr. Gailutė Drakšienė; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedra, Kaunas 2022. Tyrimo tikslas - pagaminti šnypščiančias granules pritaikant veikliąją medžiagą, gamyboje naudojamas pagalbines medžiagas ir technologinius metodus bei įvertinti jų kokybę. Tyrimo uždaviniai: remiantis mokslinės literatūros analize, pritaikyti šnypščiančioms granulėms veikliąją medžiagą, pagalbines medžiagas bei technologinius metodus, sudaryti šnypščiančių granulių receptūras. Pagaminti šnypščiančias granules bei įvertinti jų technologines savybes: birumą, suberiamąjį tankį, nustatyti Carr‘s indeksą, Hausnerio koeficientą, išbyrėjusio mišinio kūgio kampą. Įvertinti pagalbinių medžiagų ir technologinio metodo įtaką granulių kokybei: turinio vienodumui, suirimui, pH reikšmei bei tirpumui. Įvertinti pagamintų šnypščiančių granulių stabilumą. Tyrimo objektas: šnypščiančios kalio chlorido granulės, pagamintos drėgnosios granuliacijos ir fuzijos metodais. Metodika: išanalizavus mokslinę literatūrą, sudarytos granulių receptūros, esant skirtingam rūgščių ir šarmų santykiui. Sudarytos receptūros yra pritaikomos granulių gamybai drėgnosios granuliacijos ir fuzijos metodams. Vertinamos pagamintų granulių technologinės savybės. Šnypščiančių granulių kokybė įvertinama remiantis Europos farmakopėjoje nurodytais tyrimais: atliekami turinio vienodumo, suirimo testai, pH reikšmės nustatymas. Vertinamas granulių stabilumas. Tirpimo testas atliekamas geriausiomis kokybės charakteristikomis pasižymėjusi granulių sudėtis. Rezultatai ir išvados: įvertintos paruoštų miltelių technologinės savybės ir pagamintos trys skirtingos šnypščiančių granulių formuluotės, drėgnosios granuliacijos ir fuzijos metodais. Granulių technologinės savybės parodė, kad šnypščiančios granulės, pagamintos drėgnosios granuliacijos metodu, pasižymi geresnėmis technologinėmis savybėmis. Nustatyta, kad granulių kokybės charakteristikos priklauso nuo rūgščių ir šarmų santykio granulių formuluotėje, granulės dydžio: geriausiomis kokybės charakteristikomis pasižymėjo granulės, kurių sudėtyje askorbo, citrinų rūgščių ir šarmo santykis 1:1,27:1,92, granulės pagamintos per 2 mm sietų angelių dydį. Visų pagamintų formuluočių granulės atitiko Europos farmakopėjos keliamus reikalavimus turinio vienodumui. Visos pagamintos granulės suiro greičiau nei per 5 min. Drėgnojo granuliavimo D2 – 2 formuluotė suiro per trumpesnį laiką ir nustatyta geresnė tirpalo pH reikšmė, lyginant analogišką F2 – 2 formuluotę, pagamintą fuzijos metodu (p<0,05). Geresnis granulių homogeniškumas nustatytas drėgnosios granuliacijos D2 - 2 pagamintose granulėse nei analogiškos sudėties fuzijos metodu pagamintose F2 - 2 granulėse (p<0,05). Tirpimo testu nustatyta statistiškai reikšmingai (p<0,05) didesnis atpalaiduoto kalio chlorido kiekis iš šnypščiančių granulių, pagamintų drėgnosios granuliacijos metodu (110,37 ± 1,55 proc.). Šnypščiančias granules rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje (25 ± 2 oC) sandarioje pakuotėje, apsaugotoje nuo drėgmės ir šviesos.
Final Master‘s thesis by S. Sutkute „Technology and quality evaluation of effervescent granules“. Scientific supervisor Assoc. Doc., dr. G. Drakšienė; Lithuanian University of Health Sciences, Faculty of Pharmacy, Department of Drug Technology and Social Pharmacy. – Kaunas 2022. The aim of the study – to produce effervescent granules by applying the active substance, excipients and technological methods used in production and to evaluate their quality. Objectives of the research: to make the formulas of the effervescent granules, by applying the active substance, excipients and technological methods to the effervescent granules, based on the analysis of the scientific literature. To produce effervescent granules and evaluate their technological properties: flowability, bulk density, to determine the Carr‘s index and Hausner ratio, the angle of repose. To evaluate the influence of excipients and technological methods on the quality of granules: uniformity of content, disintegration, pH value and solubility. Evaluate the stability of the produced effervescent granules. Object of research: effervescent granules of potassium chloride, produced using wet granulation and fusion method. Methodology: after analyzing the scientific literature, formulas for the granules with different acid-alkaline substances ratios are developed. The formulas are applied to the production of granules that are made using wet granulation and fusion method. The technological properties of the produced granules are evaluated. The quality of the effervescent granules is evaluated using the tests specified in the European Pharmacopoeia: tests for uniformity of content, disintegration and pH value. The stability of the granules is evaluated. The dissolution test is performed on the granules of the best quality. Results and conclusions: the technological properties of the produced powder were evaluated and three other formulas of effervescent granules, that were made using wet granulation and fusion method, were prepared. The technological properties of the granules show that the effervescent granules produced by the wet granulation method have better technological properties. It was found that the quality of the granules depend on the acid to alkaline substance ratio: the granules containing ascorbic acid to citric acid to sodium bicarbonate ratio of 1: 1.27: 1.92, and made through 2 mm sieve holes had the best quality. The granules of all formulas met the requirements of the European Pharmacopoeia for uniformity of content. All produced granules disintegrate in less than 5 minutes. The wet granulation D2-2 formula dissolved in a shorter time and a better pH of the solution was found compared to the analogous F2-2 formula produced using the fusion method (p <0.05). Better homogeneity of the granules was found in the granules produced by wet granulation D2 - 2 than in the granules produced using the fusion method of the corresponding composition(p <0.05). The dissolution test showed a statistically significantly (p <0.05) higher content of released potassium chloride from the effervescent granules prepared by the wet granulation method (110.37 ± 1.55%). The effervescent granules are recommended to keep at room temperature (25 ± 2 oC) in a sealed container protected from moisture and light.