Saccharomyces cerevisiae priedo įtaka karvių kraujo biocheminiams ir didžiojo prieskrandžio turinio fermentaciniams rodikliams
Baseckaitė, Indrė |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: nustatyti mielių (Saccharomyces cerevisiae) įtaką karvių kraujo biocheminiams ir didžiojo prieskrandžio turinio fermentaciniams rodikliams. Tyrimas buvo atliktas su šešiomis Lietuvos juodmargių veislės pieninėmis karvėmis ganykliniu (mėginiai buvo imami tris kartus) ir tvartiniu (mėginiai buvo imami du kartus) laikotarpiais. Karvės buvo suskirstytos į dvi grupes: kontrolinės grupės karvės šeriamos konkretaus laikotarpio racionu ir tiriamosios grupės karvėms į konkretaus laikotarpio racioną buvo įterpiama Saccharomyces cerevisiae priedo. Buvo tiriami didžiojo prieskrandžio turinio mikrobiologiniai ir biocheminiai rodikliai ir kraujo biocheminiai rodikliai. Nustatyta, kad papildžius karvių racioną Saccharomyces cerevisiae priedu padidėjo bendras bakterijų skaičius (BBS) ganykliniu laikotarpiu vidutiniškai 4,83 proc., tvartiniu – 3,19 proc. Tvartiniu laikotarpiu statistiškai reikšmingai padidėjo bendras azoto kiekis, ganykliniu laikotarpiu šis rodiklis turėjo tendenciją didėti. Lakiųjų riebalų rūgščių kiekis (LRR) ir bendras pirmuonių skaičius (BPS), gliukozės rūgimo reakcija (GRR) ir bakterijų redukcinis aktyvumas (RBA) – turėjo tendenciją didėti. Tačiau mielių priedas rumen pH įtakos neturėjo. Įvertinus biocheminius kraujo pokyčius, tų karvių, kurios gavo mielių priedą, alaninaminotransferazės (ALT) kiekis tyrimo pabaigoje sumažėjo 48 proc., o laktato dehidrogenazės (LDH) kiekis sumažėjo 30 proc. Tiriamoje grupėje statisiškai reikšmingai tyrimo pabaigoje kraujo trigliceridų (TG) kiekis padidėjo 17 proc., o bendras cholesterolio (T-CHO) kiekis turėjo tendenciją didėti. Tiriamojoje grupėje aukšta teigiama koreliacija bei reikšmingas statistinis patikimumas nustatytas tarp kraujo biochemijos: ALT ir aspartataminotransferazės (AST), ALT ir LDH bei rumen fermentacijos rodiklių: BBS ir pH. Taip pat aukšta koreliacija nustatyta tarp kraujo ir rumen fermentacijos rodiklių: bendro N ir ALB. Aukštą neigiamą koreliaciją nustatėme kontrolinėje karvių grupėje tarp kraujo ALB ir rumen LRR.
The purpose of this study: to assess the impact of yeast (Saccharomyces cerevisiae) on cattle blood biochemical parameters and rumen fermentation indicators. The research was carried out with 6 Lithuanian’s black and white dairy cows on pasture (samples were taken three times) and indoor period (samples were taken two times). Cows were divided into two groups: cow of the control group were fed with a specific period ration and cows of the trial group received the same ration supplemented by Saccharomyces cerevisiae additive. Microbiological and biochemical parametersnof rumen fluid and biochemical parameters of blood were investigated. When ration was supplemented with Saccharomyces cerevisiae, total bacterial count (TBC) increased during pasture period by 4,83 percent in average, during the indoor period – by 3,19 percent. During the indoor period, the increment of total nitrogen content was statistically significant, further, along the pasture period same indicator had an upward trend. Amount of volatile fatty acids (VFA) and total protozoa count (TPC) glucose fermentation reaction (GFR) and bacteria reduction activity (RBA) had a tendency to increase. However, applied yeast additive did not have an effect on rumen pH. At the end of the study it was found that the amount of alanine transaminase (ALT) in the blood decreased by 48 percent, and lactate dehydrogenase (LDH) – by 30 percent, in the trial group of cows fed with yeast additive. At the end of investigation, blood triglycerides (TG) in the trial group had a statistically significant increment of 17 percent, whereas amount of total cholesterol (T-CHO) had a tendency to increase. In the trial group, a high positive correlation and statistically significant reliability were established between blood biochemical parameter: ALT and aspartate transaminase (AST), ALT and LDH and rumen fermentation indicators: TBC and pH. Furthermore, a high correlation was determined between blood and rumen fermentation indicators: total nitrogen and ALB. An essential negative correlation was assessed in the control group between blood ALB and rumen LRR.