Skirtingų baltyminių papildų panaudojimas penimų kiaulių šėrime
Kružintaitis, Andrius |
Vaičiulaitienė, Ona |
Gružauskas, Romas | |
Penėjimo laikotarpiu kiaulėms reikia įvairaus maistingumo pašarų. Iš pradžių juose turi būti daugiau energijos, žalių baltymų, lizino, vitaminų bei mineralų. Baltymuose turi būti atitinkamas kiekis ir tarpusavio santykis nepakeičiamųjų aminorūgščių. Nustatyta, kad kiaulių augimo tempai ir jų raumeningumas priklauso nuo apykaitos energijos kiekio ir santykio su lizinu. Kiaulėms augant reikia daugiau pašarų, tačiau juose pakanka ir mažiau minėtų maisto medžiagų. Taigi penėjimo pradžioje reikia mažiau, bet maistingų ir brangesnių pašarų, kurie sudaro apie 10 proc. visų pašarų sąnaudų. Penėjimo viduryje kiaulės šeriamos mažiau maistingais ir pigesniais pašarais. Šio laikotarpio pašarai sudaro apie 30 proc. visų pašarų sąnaudų. Penėjimo pabaigoje kiaulės šeriamos mažiau maistingais, pigiausiais pašarais, kurių didesnio svorio kiaulės suėda gana daug – iki 60 proc. viso pašarų kiekio. Pastaruoju metu į mūsų šalį yra įvežama daug įvairių baltyminių papildų gyvūnams, kurie spartina augimo tempą, turi įtakos gyvūnų sveikatingumui, didina raumeninį audinį. Tačiau ne visi importuojami priedai yra tikrai veiksmingi arba prilygsta savo kokybe ir kaina Lietuvoje gaminamiems baltyminiams priedams. Todėl mūsų atlikto tiriamojo darbo tikslas buvo, palyginti importuojamų ir AB „Kauno grūdai“ gaminamų papildų įtaką kiaulių augimui, pašarų panaudojimui bei ekonominiams rodikliams. Darbui atlikti kėlėme šiuos uždavinius: 1. įvertinti penimų kiaulių augimo spartą, naudojant skirtingus baltyminius, vitamininius, mineralinius priedus (BVMP); 2. įvertinti pašarų sąnaudas kg, 1 kg priesvorio priaugti; 3. paskaičiuoti ekonominį efektyvumą.
This experiment was designed to examine the influence of protein additives on pigs fattening. For 149 days pigs were on diets in which there were equal amounts of proteins, vitamins and mineral content with two different additives “Protemix 100 Bacon” (imported) - Group 1 and “LIT 59” (local production) – Group 2. It has been observed that using the local protein additive “Protemix P100”, which contains life origin protein and balanced amino acid content in Group 2 the quality of carcass and muscularity of pigs was increased for 26 %. In addition, feed consumption for weight gain in Group 2 was lower by 12 % and the feed price for 1 kg of weight gain was lower by 25 % compared to pigs in Group 1 (P<0.05).