Baltymų, išskirtų iš paprastųjų saldymedžių (Glycyrrhiza glabra L.) šaknų, kiekinės – kokybinės sudėties nustatymas ir biologinio aktyvumo tyrimas
Recenzentas / Reviewer | |
Konsultantas / Consultant | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Degutytė, Rimgailė | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Inkėnienė, Asta Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Ragažinskienė, Ona | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Šipailienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Zymonė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Darbo tikslas: atlikti baltymų, išskirtų iš paprastųjų saldymedžių (Glycyrrhiza glabra L.) šaknų, mėginių kiekinę – kokybinę analizę ir priešmikrobinio aktyvumo tyrimą. Tyrimo objektas: šviežios paprastųjų saldymedžių (Glycyrrhiza glabra L.) šaknys, surinktos Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sode, Vaistinių ir prieskoninių augalų kolekcijų skyriuje. Darbo metodai: 1. Taikytas baltymų išsodinimo amonio sulfato druska metodas, išskiriant baltymus iš paprastųjų saldymedžių šaknų. 2. Išskirtų baltymų kiekis nustatytas spektrofotometriniais modifikuotais Bradford ir Lauri metodais. 3. Pritaikyta natrio dodecilsulfato – poliakrilamido gelio elektroforezė išskirtų baltymų molekulinės masės nustatymui. 4. Naudotos triušio, ožkos ir alpakos kraujo mėginių eritrocitų suspensijos, atliekant išskirtų baltymų ekstrakto mėginių hemagliutinacijos tyrimą. 5. Difuzijos į standųjį Mueller–Hinton agarą metodu atliktas priešmikrobinio aktyvumo tyrimas. 6. Taikyti Microsoft Office Excel ir „SPSS 20“ statistinės analizės duomenų paketai. Rezultatai: 1. Nustatytas baltymų kiekis – 2,200±0,623 mg/g, šviežioje ir – 6,453±1,827 mg/g, sausoje vaistinėje augalinėje žaliavoje, atliekant tyrimą Bradford metodu mikroplokštelėje. Nustatytas baltymų kiekis – 3,939±0,988 mg/g, šviežioje ir – 11,552±2,898 mg/g, sausoje vaistinėje augalinėje žaliavoje, atliekant tyrimą Lauri metodu mikroplokštelėje. 2. Nustatytas išskirtų baltymų molekulių dydis – 13–15 kDa. 3. Išskirtų baltymų ekstraktas nepasižymėjo hemagliutinaciniu aktyvumu, tyrimui naudojant triušio, ožkos ar alpakos kraujo mėginių eritrocitų suspensijas. 4. Nustatytas išskirtų baltymų ekstrakto priešmikrobinis aktyvumas, veikiant E. faecalis, S. epidermidis, S. aureus, P. aeruginosa, P. vulgaris ir B. cereus mikroorganizmų padermes. Išvados: 1. Baltymų nusodinimui pasirinkus išsūdymo amonio sulfato druska metodą, išskirtas baltymų ekstraktas iš paprastųjų saldymedžių šaknų. Nustatytas 44 proc. didesnis išskirtų baltymų kiekis šviežioje ir sausoje vaistinėje augalinėje žaliavoje – šaknyse, tyrimui naudojant modifikuotą Lauri metodą, tačiau gautų reikšmių skirtumas nėra statistiškai reikšmingas (p > 0,05). 2. Nustatyti mažos molekulinės masės (13–15 kDa) baltymai, išskirti iš paprastųjų saldymedžių šaknų. 3. Išskirtų baltymų ekstraktas nesukėlė hemagliutinacijos, tyrimui naudojant triušio, ožkos ar alpakos kraujo mėginių eritrocitų suspensijas, todėl lektinai nebuvo nustatyti tirtuose baltymų mėginiuose. 4. Išskirtų baltymų ekstraktas efektyviausiai slopino E. faecalis padermę, bet nepasižymėjo priešmikrobiniu aktyvumu, veikiant E. coli, K. pneumoniae ir C. albicans mikroorganizmus.
Aim of the research: The quantitative – qualitative analysis and microbiological assay of proteins isolated from the roots of liquorice (Glycyrrhiza glabra L.). Object of the research: Raw roots of liquorice (Glycyrrhiza glabra L.) collected in the Vytautas Magnus University Botanical Garden, Department of Medicinal and Spice Collections. Methods of the research: 1. Protein precipitation from liquorice roots was performed with ammonium sulphate. 2. The amount of isolated protein was measured by spectrophotometric modified Bradford and Lowry methods. 3. The molecular mass of isolated proteins was determined with sodium dodecyl–sulfate polyacrylamide gel electrophoresis. 4. Suspensions of erythrocytes from rabbit, goat and alpaca blood samples were used in the isolated protein hemagglutination test. 5. Antimicrobial activity was performed by diffusion into solid Mueller–Hinton agar. 6. Microsoft Office Excel and “SPSS 20” were used as statistical packages for data analysis. Results: 1. The amount of protein was determined to be 2,200±0,623 mg/g in the raw roots, and 6,453±1,827 mg/g in the dry liquorice roots, by the Bradford microplate assay. The amount of protein was determined to be 3,939±0,988 mg/g in the raw roots, and 11,552±2,898 mg/g in the dry liquorice roots, by the Lowry microplate assay. 2. Molecular mass of determined proteins was 13–15 kDa. 3. The results of the hemagglutination activity test of isolated proteins were scored as negative using erythrocyte suspensions of rabbit, goat, or alpaca blood samples. 4. The antimicrobial activity of the protein extract was determined to E. faecalis, S. epidermidis, S. aureus, P. aeruginosa, P. vulgaris and B. cereus bacteria species. Conclusions: 1. Protein extracts from the roots of liquorice were prepared using precipitation by ammonium sulphate. The amount of isolated protein was found to be higher 44 percent in the dry and raw roots, using the modified Lowry method but differences between obtained values is not statistically significant (p > 0,05). 2. Low molecular weight (13–15 kDa) proteins were determined from liquorice roots. 3. The extract of isolated protein did not cause hemagglutination using erythrocyte suspensions of rabbit, goat, or alpaca blood samples accordingly, lectins were not detected in isolated protein sample. 4. The extract of isolated protein had the strongest antibacterial activity to E. faecalis bacteria species, but did not inhibit E. coli, K. pneumoniae and C. albicans microorganisms.