Options
Maisto švaistymo ir visuomenės maisto vartojimo įpročių bei žinių analizė
Recenzentas / Reviewer |
Maisto švaistymas – pasaulinio masto problema, o išmetami maisto kiekiai trečdalis viso žmoni jos maisto . Šiai problemai nuo 2011 m. pasaulyje skiriamas ypatingas dėm e sys iš tokių organizacijų, k aip Jungtinių Tautų Organizacija , Maisto ir žemės ūkio organizacija ir kt ., o j ų dėka pasaul yje siekia ma tvaraus vystymosi tikslo sumažinti su sidarančių maisto atliekų kiekį 50 proc. iki 2030 m. Žinoma, jog pasaulio organizacijos jau ėmėsi veiksmų šiai problemai mažinti, tačiau, koks yra visuomenės požiūris, žinios bei daromi veiksmai šiuo klausimu, informacijos trūksta. Darbo tikslas: išanalizuoti vartotojų maisto švaistymo įpročius. Darbo metodika: tyrimui atlikti pasirinktas kiekybinis tyrimo metodas ir vykdyta anoniminė apklausa internetinėje erdvėje. Gauti duomenys analizuoti statistinės analizės programa IBM SPSS statistics 29.0 versija , duomen ų palygin imui naudotas Chi-kvadrato testas, o hipotezių tikrinimui pasirinktas reikšmingumo lygmuo 0,05. Tyrimo rezultatai ir išvados 40 proc. apklaustųjų nuomone, didžiausius maisto kiekius iššvaisto maitinimo įstaigos. 90,5 proc. respondentų pripažino skirtingu dažnumu švaistantys maistą, o 99 proc. apklaustųjų supranta, kad maisto švaistymas yra problema, tačiau ne visi supranta šios problemos mastą. 54 proc. namų ūkių per savaitę išmeta po 101 500 g maisto , o pagrindinės jų maisto švaistymo priežastys netinkami maisto pirkimo įpročiai ir gaminimo įgūdžiai Jaunesni žmonės ( 14-29 m.) ir namų ūkiai auginantys vaikus iki 12 m., iššvaisto daugiau maisto nei vyresni (30 m. ir daugiau) ir tie, kurie vaikų iki 12 m. neaugina. Maisto pirkinių planavimas bei maisto likučių sunaudojimas gali ženkli ai sumažinti iššvaistomo maisto kiekius.
Food waste is a global problem, and the amount of food thrown away is one third of all human food. Since 2011, the problem has received special attention worldwide from organisations such as the United Nations Organisation, the Food and Agriculture Organisation and others, which are working towards the sustainable development goal of reducing food waste by 50% by 2030. It is known that world organizations have already taken steps to reduce this problem, but there is a lack of information about the public's attitude, knowledge and actions on this issue. The purpose of the work: to analyze consumers' food waste habits. Work methodology: a quantitative research method was chosen for the research and an anonymous online survey was conducted. The obtained data were analyzed by the statistical analysis program IBM SPSS statistics version 29.0, the Chi-square test was used for data comparison, and the significance level of 0.05 was chosen for hypothesis testing. Study results and conclusions: 40 % of respondents think that catering establishments waste the largest quantities of food. 90.5 % respondents admitted that they waste food with different frequency, and 99 % respondents understand that food waste is a problem, but not all of them understand the scale of the problem. 54% of households throw away 101-500 g of food per week, and the main reasons for their food waste are poor food shopping habits and cooking skills. Younger people (14-29 years old) and households raising children up to 12 years old. waste more food than the elderly (30 and over) and those who do not raise children under 12. Planning food purchases and using leftovers can significantly reduce the amount of wasted food.