Design and Technology of Oromucosal Preparation with Natural Bioactive Compounds
Haitov Malyovanec, Michel |
Recenzentas / Reviewer |
Michel Haitov Malyovanec magistro baigiamasis darbas „Burnos gleivinės preparato su natūraliais bioaktyviais junginiais modeliavimas ir technologija“ / mokslinis vadovas doc. dr. Giedrė Kasparavičienė; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedra. – Kaunas. Tyrimo tikslas: Sukurti burnos skalavimo skysčio formuluotę su augaliniais ekstraktais ir įvertinti jo kokybę. Tyrimo uždaviniai: Parinkti ingredientus burnos skalavimo skysčio kompozicijai, įvertinti technologinių veiksnių įtaką burnos skalavimo skysčio formulės stabilumui bei įvertinti burnos skalavimo skysčio formulės kokybės parametrus: pH vertę, klampumą ir stabilumą. Tyrimo metodai: augalinių ekstraktų įvertinimas: bendras fenolinių junginių kiekis ir DPPH aktyvumas, viskozimetrija, potenciometrija, stabilumas. Rezultatai: Nustatyta, kad pagalbinių medžiagų pridėjimas padeda pagerinti ekstrahavimo efektyvumą ir apskritai padidinti ekstraktų ir burnos skalavimo skysčių TPC ir AA, todėl formulė yra tinkama periodontito gydymui ir profilaktikai. Klampa išliko stabili, o pH šiek tiek svyravo per šešis mėnesius, tačiau išliko priimtino diapazono, tinkamo burnos skalavimo skysčiams, ribose. Ilgalaikio 6 mėnesių stabilumo tyrimo metu išliko stabilūs kokybės parametrai. Išvada: Modeliuoti pasirinkta tokia burnos skalavimo skysčio sudėtis: saldiklis-ksilitolis; drėgmę išlaikanti medžiaga - glicerinas; paviršinio aktyvumo medžiaga - natrio laurilsulfatas; kvapioji medžiaga- pipirmėčių aliejaus 1% tirpalas; konservantas- natrio benzoatas; stabilizatorius- Tween 80; išgrynintas vanduo; veiklioji medžiaga: augaliniai ekstraktai, kurio sudėtyje yra Matricaria chamomilla ir Salvia Officinalis su PEG. Nustatyta, kad pagalbinių medžiagų pridėjimas padeda pagerinti ekstrahavimo efektyvumą ir apskritai padidinti ekstraktų ir burnos skalavimo skysčių TPC ir AA (p≤0,05), todėl formulė yra tinkama periodontito gydymui ir profilaktikai. Klampos analizė parodė, kad padidinus ksantano koncentraciją, padidėja preparato klampa. Siūlomas kiekis būtų 0,01–0,05 % ksantano lipų. Nustatyti kokybės parametrai atitiko reikalavimus, keliamus burnos skalavimo skysčiams. Po 6 mėnesių stabilumo bandymo klampa išliko stabili, pH vertė šiek tiek svyravo, tačiau išliko priimtinose burnos skalavimo skysčiams tinkamame diapazone, kuris yra 3-10.5.
Final Master’s thesis by Michel Haitov Malyovanec “Design and technology of oromucosal preparation with natural bioactive compounds “/ Supervisor Doc. Dr. Giedrė Kasparavičienė Lithuanian University of Health Sciences, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Technology and Social Pharmacy- Kaunas. Research aim: To develop a mouthwash formulation containing herbal extract and evaluate its quality. Research objectives: To select ingredients for the mouthwash formulation composition, to evaluate the influence of technological factors to stabile mouthwash formulation, and to evaluate the quality parameters of mouthwash formulation: pH value, viscosity, and stability. Research methods: Evaluation of herbal extracts: total phenolic content and DPPH activity, Viscosimetry, pH, Stability. Results: Adding excipients was found to assist in improving extraction efficiency and overall elevating the TPC and AA of the extracts and mouthwashes, making the formulation optimal for treatment and prevention of periodontitis. Viscosity remained stable, while pH showed slight variations over six months but stayed within an acceptable range appropriate for mouthwashes. Long term stability study of 6 months remained stable quality parameters. Conclusion: The following mouthwash composition was selected to be modeled: sweetener- xylitol; humectant- glycerin; surfactant- sodium lauryl sulfate; flavor- spearmint oil 1% solution; preservative- sodium benzoate; stabilizer- tween 80; purified water; active ingredient: herbal extract containing Matricaria chamomilla and Salvia Officinalis with PEG. Adding excipients was found to assist in improving extraction efficiency and overall elevating the TPC and AA of the extracts and mouthwashes (p≤0,05), making the formulation optimal for treatment and prevention of periodontitis. Viscosity analysis showed that increasing the concentration of xanthan increases the viscosity of the formulation. The suggested amount would be 0.01-0.05% of xanthan gum. Determined quality parameters were suitable for the requirements to mouthwash formulations. After 6 months of stability testing, the viscosity remained stable, the pH value showed slight variations but stayed within an acceptable range appropriate for mouthwashes, which is 3-10.5.